Aktuális

Ólombakancsban merültünk ipari búvárokkal - vaksötétben a víz alatt

Gergály Judith

2018. július 29. vasárnap 18:00

Legutóbb július 5-én emeltek ki a Dunából egy százkilós II. világháborús bombát. A tűzszerészeknek nem volt könnyű dolguk sem a megtalálásnál, sem a kiemelésnél. Ennek kapcsán beszélgettünk Sopronyi Richárddal, aki ipari búvárként arról is beszélt, hogyan történik a folyómedrek mélyén megbújó robbantótestek felderítése.

A bombára a Red Bull Air Race kapcsán talált rá véletlenül egy civil búvárcsapat az Erzsébet híd közelében. Az első hírek arról szóltak, hogy nem is biztos, hogy bombáról van szó, aztán pedig arról, hogy nyoma veszett és nem találják. Utánajártunk, hogy mi is történhetett azokban a napokban a víz alatt.

Sopronyi Richárd több mint húsz éve foglalkozik ipari búvárkodással, ha valaki, akkor ő pontosan tudja, hogy milyen nehéz feladat a mederfenéken tájékozódni a vaksötétben. Az ipari búvárok feladata ellenőrizni a hidak, hídpillérek, csatornák, víztározók, vagy mederfenék állapotát, ami nem könnyű feladat, mert a folyók fenekén általában nagyon kevés a látótávolság.

Két évvel ezelőtt például ő bukkant rá csapatával csatornaellenőrzési munkálatok közben egy GP–1000-es amerikai típusú bombára. Ezután pedig segített visszanavigálni a tűzszerészeket a bomba pontos helyéhez. A Rákóczi hídnál akkor szerencsésebbek voltak ugyan a körülmények, nagyobb volt a látótávolság, de a legtöbb esetben ez legfeljebb húsz centi – jó esetben.

– Nagyon nehéz megtalálni valamit a víz alatt, ilyenkor vak- sötétben haladunk, hasalva, miközben rajtunk van körülbelül hetven kiló plusz, hogy ne vigyen el a víz. Ólombakancsban, csak mászva tudunk előrejutni. Óriási erők dolgoznak lent a víz alatt, olyan, mintha négy ember tolna egyszerre – magyarázza Richárd.

Ilyen helyzetben csak a tapintásra tud hagyatkozni a búvár, és a tárgyak formájából lehet sejteni, hogy mi lehet ott. Ezért is nehéz megállapítani, hogy valóban bomba-e, mert csak annyit érez, hogy egy henger alakú tárgy, ami akár bója is lehet.

Sok bomba van még

A második világháború vége felé sok bomba maradt „állva”, vagyis ami nem robbant fel. Mivel elsősorban ipartelepeket, közlekedési csomópontokat vettek célba a bombázók, ezért például a pályaudvarok, vasúti csomópontok, hidak, gyárak, vagy reptér környékén a legnagyobb az esély rá, hogy fel nem robbant bombára bukkannak.

Viszont, ha egy bombának tűnő tárgyat találnak, jelenteniük kell a rendőrségen, ők értesítik a tűzszerészeket és ők állapítják meg, hogy valóban arról van szó, vagy sem.

– Nem jelölhetjük meg a robbanószerkezetet, nem hozhatjuk fel, semmit sem lehet vele csinálni, mert az már robbanóanyaggal való visszaélés. Ezért is nehéz például ilyen viszonyok között újra rátalálni az adott tárgyra. A kiemelésnél pedig mindenkinek, nekünk is el kell hagyni a helyszínt – teszi hozzá a búvár.

Hasonló feladatban vettek részt például a párkányi Mária-Valéria híd építése előtt is, ott tizenhat aknát találtak, amik vélhetően egyszerre borultak a vízbe, felrobbanás nélkül.

– Érdekes munka volt például, amikor a Móri bankrablás kapcsán a gépfegyver után kutattunk a Dunában, mert a tettes azt állította, hogy oda dobta be. Fegyvert persze nem találtunk, ellenben sok rendszámot, lopott dolgokat, amiket behajigáltak. De mi csak felderítjük a folyómedret, a többi már a rendőrség dolga.

Több mint 5 ezer merülés

Richárd az ipari búvárkodás mellett több búvároktatási szervezetnek tagja, számos szakbúvárterület oktatója, oktatóképzője, mint például mentő- és oxigénes, elsősegélynyújtó-, gyermek-, kevertgázos-, mélymerülő, roncs-, jég alá merülő, száraz ruhás, éjszakai, vagy éppen kereső-kutató-búvárkodás, több mint ötezer merüléssel. Verseny­úszóként kezdte, 1988 óta búvárkodik, 1996-tól oktató. Tizenkét éven át volt a Magyar Búvár Szakszövetség elnökségének a tagja, ebből 8 évig a technikai alelnök. Lassan tíz éve gyerekeknek is szervez búvártáborokat nyaranként. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb képek a Baywatch-sztár topmodellről, aki 39 évesen fogatlan, kopasz hajléktalan nő lett

origo.hu

Kiderült, mivel foglalkozik a börtönben az RTL bukott sztárja, Aurelio

borsonline.hu

"Hiányzol" - felesége bocsánatáért könyörög Molnár Gusztáv

vg.hu

Baljós árnyat látnak a forint felett a kereskedők: az euróét

metropol.hu

Kórházba került Gáspár Győző, nincs túl a nehezén

magyarnemzet.hu

Brazíliában máshogyan látják az orosz–ukrán háborút

magyarnemzet.hu

Egy holland férfi megvett egy magyar falut, idén már fesztivált szervez benne + videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. augusztus 8.: az Oroszlán ma nagy dolgokra képes, a Bak szembenéz a félelmeivel

borsonline.hu

Megrendítő videóinterjút adott az eltűnt inárcsi édesanya lánya

borsonline.hu

Három megye ússza meg mindössze, kiadták a vészjelzést

borsonline.hu

Teszteld le, hogy okosabb vagy-e, mint egy kisiskolás!

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

Tragédia

Kétéves kislány fulladt a Balatonba - egy pillanatra engedték el a szülők a matracot

Rezsi

Újabb megszorítások lesznek Európában Brüsszel elhibázott szankciói miatt