Aktuális

Melinda: Nekem másfél millióm sincs új műlábra

B. B. A.

Létrehozva: 2018.07.09.

A váci édesanyának eddig finanszírozta a munkáltatója a 3 évente esedékes protéziscserét, most bajban van.

Talpfájással kezdődött 2003-ban, térd alatti amputációval végződött 2007-ben a ma 37 éves Alföldi Melinda nem mindennapi kálváriája. Volt olyan orvos, aki később azt mondta neki: elég lett volna bokától levágni a lábát. Az amputálást végző magánorvos a feltételezése szerint azért döntött máshogy, mert így több pénzt kapott a műtét után. A váci nő már elfogadta a sorsát, csupán annyit szeretne, hogy megkaphassa a nyolcmillió forintos, új protézisét, hogy teljes életet élhessen.

Egy protézist körülbelül 2–3 évig lehet viselni. Ennyi a „kihordási ideje”, utána már többet árt, mint használ, és kényelmetlenné is válik. Melinda eddig szerencsés volt, már ha lehet ilyet mondani. Munkahelye az amputálás óta adomány formájában mindig kifizette neki az évről évre dráguló, több millióba kerülő műlábat. Idáig. Most bejelentette: már nem tudja állni az újat.

– Legutóbb hatmillió forintot adtak ki rá, most nyolcmillióba kerül, de a támogatás miatt, amit igénybe vehetek, nekem „csak” maximum másfelet kell összegyűjtenem. Csak azt nem tudom, hogyan, miből – mondta a Borsnak a kétgyerekes édesanya, aki elmesélte betegsége történetét is:

– Egyszerűen csak fájt a talpam. Egy idő után már elviselhetetlenül. Talpbetétet kaptam rá, mondván, biztos lúdtalpam van. Nem az volt, begyulladt tőle a lábam. Egy magánorvostól kaptam utána egy Algopyrint és valamilyen szteroidot tartalmazó injekciót. Ettől az addig borsónyi daganat két hét alatt tojás nagyságúra nőtt. Kiműtötték a tumort, de fél év múlva visszanőtt. Akkor jött a rossz hír, hogy amputálni kell.

Melinda beletörődött már a helyzetébe, de kifizetni nem tudja a protézist. Annyit tud, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő – a régi OEP – egyedi méltányossági alapon támogathatja, ha úgy dönt, de nem 100 százalékban. Ha minden támogatást megkapna, akkor lenne szüksége körülbelül egy-másfél millió forint önerőre.

Örökbe fogadott

Melinda a fiát még az amputáció előtt szülte. Érdekes, hogy a terhessége alatt nem rosszabbodott az állapota, sőt még jobban is volt. Kislányukat, Kamillát örökbe fogadták a férjével tavaly. Egy nőgyógyászati rendelőben találkozott egy terhes asszonnyal, aki elmondta neki, hogy nem tudja felnevelni a gyerekét, otthonba fogja adni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek