Aktuális

Megéri szexizni? Fertőző betegséget is kaphat forrónaciban

Bors

Létrehozva: 2018.07.06.

<p>Ön is lépten-nyomon haspólós, forrónadrágos fiatalokat lát az utcán? Komoly veszélyek leselkednek rájuk.</p>

Bekúszott a hétköznapi divatba a feneket épphogy eltakaró rövidnadrág. Elsősorban az ifjabb korosztály viseli előszeretettel a már-már popsivillantó ruhadarabot. A divat és a tökéletesre varázsolt képek világa azt su­gallja számukra, akkor lesznek trendik, ha minél többet mutatnak meg magukból. – Az a legnagyobb probléma, hogy a fiatalok pontosan tisztában vannak azzal, milyen reakciókat váltanak ki a merész öltözékekkel a férfiakból és a világból. Azt gondolják, ez így helyes. Nyaralás alatt elfogadható a lezserség, de manapság már olyat is látni, hogy felnőtt nők rövid fölsőben és ilyen nadrágban mennek dolgozni is. Valószínűleg nem gondolnak bele abba, mennyire befolyásolja az em­bere­ket a megjelenés. Felnőttkorban még az előléptetést is gátolhatja a közönséges, komolytalan öltözködés – magyarázta Görbe Anikó viselkedéskutató. 

Folyamatos zaklatás

A haspóló divatja nem új keletű, régen is hordtak ilyet a lányok. Akkor az utcai beszólás után hazamentek és kiheverték, de az internet világában ez nem ilyen egyszerű. – A mai tizenévesek életük nagy részét az online térben töltik, ami miatt kommentek formájában akár minden percükben találkozhatnak a rosszindulatú megjegyzésekkel – mondta Bereczki Enikő generációs szakértő a Délmagyarországnak.

A szakember hozzá­tette azt is, hogy a legtöbben nem azért öltözködnek így, mert meg akarják mutatni magukat a húspiacon, hanem azért, mert azt látják, hogy mindenki így tesz. Ahhoz, hogy megváltoztassuk a tini stílusát, nem elég tiltani, hanem meg kell magyarázni a miérteket, amihez nem árt értenünk a világukat.

– Beszéljünk arról, mi a helyes, és arról is, hogy sokkal fontosabb dolgok van­nak a divatnál. Ne feledkezzünk meg azonban a példamutatásról sem, hiszen ha mi magunk is so­kat mutatunk, ak­kor a kislányok sem tesznek majd másként – figyelmeztet Bereczki. 

Veszélyes a tömegközlekedés

A haspóló vagy forrónadrág miatt nagyobb bőrfelülettel érintkezik a testünk például a baktériu­moktól hemzsegő ülésekkel a buszon, metrón, vonaton vagy villamoson. Ez pedig egyenes út a bajhoz. 

– Elég csak egy vakarással felsérteni a bőrünk hámrétegét, így az ótvart okozó baktériumok is sokkal könnyebben bejutnak a szervezetbe – figyelmeztetett dr. Bense Tamás háziorvos. – Ráadásul, ha fedetlen testtel bemegyünk például egy plázába, máris garantált a megfázás a légkondi miatt  – tette hozzá a doktor.

Mi az ótvar? 

A betegség kialakulása nyáron a leggyakoribb, mert a meleg kedvez a baktériumok szaporodásának. A tünetek lehetnek pattanásszerűek, de kisebb-nagyobb hólyagok is kialakulhatnak a bőrön. A kezelt felületet be kell kötni, míg a seb teljesen begyógyul. A beteg pedig nem mehet közösségbe a fertőzésveszély miatt.

Tudta?

A forrónadrág a 70-es években jött divatba, a walesi származású divattervezőnek, Mary Quantnak köszönhe­tően? Nem csak árulta, maga is hordta. 

Eltűnik az udvarlás 

Ez az öltözködési forma általában nem a fiatal saját személyiségét tükrözi, csupán a megfelelési kényszer viszi rá arra, hogy kurtítsa a ruháit. 

– A párkapcsolatok kialakulásának egy szép ívnek kellene lenni, így azonban a legszebb, az udvarlási fázis eltűnik, helyette a lányokra a szex és az erotika tárgyaként fognak tekinteni – mondta lapunknak dr. Rusz Edit szexuálpszichológus, majd hozzátette, hogy a férfiakban ösztönösen jelen van a trófeaszerzés, amit a fiatalok még inkább megerősítenek. –  Egy ilyen lányról a férfiakban egy egyéjszakás kaland juthat eszébe, így eltűnik a megismerés és udvarlás utáni vágy. Aztán pedig így fognak már szocializálódni az újabb generációk. Ha most, tinikorban nem tanulják meg, hogyan alakul ki a kötelék két ember között, akkor később sem lesz több a párkapcsolat szexuális vonzalomnál. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180159_auto_resized.jpg
origo.hu

Borzalmas csapás érte a Real Madrid világsztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714627818
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179806_auto_resized.jpg
life.hu

Tragédiába fulladt az esküvő: 80 vendéget szállítottak kórházba, sokukat eszméletlen állapotban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179772_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179882_auto_resized.png
hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27654_resized.jpg?avcount=1714627818
origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714627818
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó