Aktuális

Ma van a nagy nap – megkezdődött a barlangban rekedt thaiföldi fiúk mentése

Bors

Létrehozva: 2018.07.08.

Tizenhat nap után vasárnap helyi idő szerint reggel tíz órakor megkezdték a thaiföldi Tham Luang barlangban rekedt fiatal focicsapat mentését. A 12 tinédzser és edzőjük 16 nappal ezelőtt, június 23-án mentek be a barlangba, ahol a heves esőzések miatt megemelkedett a vízszint és csapdába ejtette a társaságot. Kilenc nap után találták meg őket, azóta a mentőcsapatok azon dolgoznak, hogy kihozzák őket a csapdából.

A barlangban a hírek szerint 18 búvár dolgozik, akik vasárnap azért kezdhették meg a mentést, mert hosszú idő után apadt a vízszint. Közülük 13 speciálisan kiképzett búvár, akik a mentés érdekében a helyszínre érkeztek, öten pedig a thaiföldi mentőegység tagjai. A mentőcsapatok informálták a gyerekek családjait, hogy eljött az idő, a vezetőjük így fogalmazott:

„Eljött az idő. A vízszint az elmúlt tíz nap után most a legalacsonyabb. Imádkozzanak, hogy a mentőakció sikeres legyen” – mondta a szakember.

A fiúknak több mint négykilométeres szakaszt kell megtenniük, a vízszint csökkenése ellenére egy részét a víz alatt. Ez nem lesz egyszerű feladat tekintve, hogy nem mindegyikük úszik magabiztosan, a mentéshez használt felszerelések pedig mindegyikük számára ismeretlen.

A tervek szerint az első fiúk magyar idő szerint már délután kiszabadulhatnak a barlangból, ám mindegyikük kimentése akár 3-4 napot is igénybe vehet.

A fiúk ugyanakkor erősek, és mindenkit megnyugtattak. Az elmúlt napokban leveleket küldtek családtagjaiknak, megnyugtatva őket, hogy mindenki jól van. A 26 éves edző pedig szintén levélben kért elnézést, amiért a srácokat ilyen veszélyes helyzetbe sodorta.

„Nagyon erősek, és eltökéltek, hogy kijönnek, és újra együtt lehetnek a családjaikkal” – mondta a terület kormányzója, aki szintén a helyszínen van.

A mentés nehézségét jól jelzi, hogy az egyik búvár, miközben oxigént vitt a fiúknak, a visszaúton a sajátja elfogyott, és életét vesztette.

Mentés napról napra

Június 23. – A kiskamaszokból álló futballcsapat és edzőjük elindult a barlangban, de nem tértek vissza.

Június 24. – A helyi mentőegységek búvárai az elárasztott járatokban keresték őket.

Június 25. – Thai katonai búvárok berobbantották az egyik járatot, ahol az eltűnteket sejtették.

Június 26. – Friss lábnyomokat találtak a barlangban. Több mint ezer katonai mentő, drónok és kereső robotok csatlakoztak az akcióhoz.

Június 27. – A heves esőzés miatt gyorsabban emelkedett a vízszint a járatokban, mint ahogy ki tudták szivattyúzni, ami leállította a mentést.

Június 28. – Három brit búvármentő érkezett a helyszínre.

Június 30. – Ausztrál rendőrök és katonai mentők érkeztek.

Július 1. – Két brit búvár élve talált rá a legyengült fiúkra.

Július 2. – A fiúkat ellátták, ekkor még úgy tűnt, lehet, meg kell várni az esős időszak végét. Akár hónapokra is bent rekedhettek.

Július 4. – Több fajta menekítési terv is megszületett, ezek közül a fiúk fúrás által való felszínre hozását elvetették, egyre valószínűbb volt, hogy kénytelenek lesznek víz alatt a felszínre jönni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek