Aktuális

Királyoknak alkot az utolsó magyar hintókészítő

Bors

Létrehozva: 2018.07.11.

Galambos Sándor az utolsó hintókészítő Magyarországon. Szekerei olyannyira egyedülállóak a világon, hogy a kenyai királyi család is tőle rendelt ko­csit az esküvőre.

A Békés megyei Füzesgyarmaton található a világ egyik leghíresebb szekér- és hintókészítő céhe. A családi vállalkozást Galambos Sándor vezeti, az utolsó mester idehaza, aki még gyerekként tanulta meg a hintókészítés csínját-bínját.

– Több mint ötven éve már, hogy inasként megismerkedtem ezeknek a fantasztikus járműveknek a világával. A mostani üzemet 1980-ban hoztuk létre, nyolcan dolgozunk itt – meséli a Borsnak Sándor, ahogy végigvezeti munkatársainkat a különböző egységeken.

– Mindent magunk készítünk, kézzel, minőségi alapanyagokból. A bognár, a kovács, az esztergályos, a kárpitos és a festő is külön-külön végzi a munkáját. 

Egy hintó elkészítése nagyjából másfél hónapot vesz igénybe. Az áruk attól függ, milyenek a megrendelő igényei: másfél millió forintnál kezdődhet egy ilyen szerkezet összerakása, de ha nagyon dí­szes, akár nyolcmillió forint is lehet a vége – számolja Sándor, aki fogatversenyzőként is nagyot alkotott: összesen 34 országban állt rajthoz.

A Galambos-hintókból már félezer elkelt világszerte. Nem csak kastélyok és esküvőre készülő nemesek az első számú megrendelők, de díjhajtók is, hiszen fogathajtáshoz alkalmas maratonkocsik is szerepelnek a mester repertoárjában. Az Egyesült Államoktól kezdve Svájcon át egészen Afrikáig, nagyon sok családhoz eljutott Galambos Sándor híre.

Maga az alkotó arra a hintóra a legbüszkébb, amelyet Kenyából, a nairobi királyi család rendelt tőle – ehhez a ménesükből a hófehér lovakat is ők szállították. Hozzáteszi: idehaza már csak ők készítenek ökrös-szekereket, emellett pedig még restaurációval is foglalkoznak, többek között ők újították fel a debreceni Kossuth-hintót is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek