Főzze meg a legjobb ibériai fogásokat! Egyszerűbb, mint gondolná

Főzze meg a legjobb ibériai fogásokat! Egyszerűbb, mint gondolná

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. július 15. 13:00
<p>Spanyolország és Portugália a legkedveltebb úti célok egész évben, különösen a nyári hónapokban látogatnak el sokan az Ibériai-félsziget országaiba. Mi most itthon kóstolunk bele a legjellegzetesebb fogásokba.</p>
Bors

Leves

Caldo verde – portugál káposztaleves

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (6 adag):

50 dkg burgonya * 3 gerezd fokhagyma * 2 liter víz * 1 kk só * 30 dkg kelkáposzta * 1 húsos sertéscsont * 10 dkg choriso kolbász karikára vágva * 5 dkg rizs * 4 ek olívaolaj * citromgerezdek a tálaláshoz

Elkészítés: A megtisztított burgonyát kockákra vágjuk. Egy lábosban sós vízben, a húsos csonttal és a fokhagymával feltesszük főni. Ha megpuhult, a csontot kivesszük, és botmixerrel simára turmixoljuk. Beletesszük a felszeletelt kelkáposztát, a kolbászt és a rizst, és addig főzzük, míg a rizs is megpuhul. A tányéron adjunk még hozzá néhány csepp olívaolajat és citromlevet is.

TIPP: Ha alaplét használunk, elhagyhatjuk a húsos csontot! 

Főétel

Paella – csirke és tenger gyümölcsei rizzsel

Elkészítés: 60 perc

Nehézség: ***

Hozzávalók (4 adag):

20 csirkeszárny * 1 mk őrölt sáfrány * 1 csomag fagyasztott tenger * gyümölcsei keverék * só * frissen őrölt fekete bors * olaj a sütéshez * 1 kis zöldpaprika * 1 kis piros húsú paprika * 1 lila hagyma * 2 gerezd fokhagyma * 20 dkg hosszú szemű rizs * 30 dkg paradicsom * 10 dkg  zöldborsó

Elkészítés: A csirkeszárnyat egy babérlevéllel és kevés sóval feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Tíz perc főzés után leszűrjük, a főzővizet felfogjuk. A csirkeszárnyakat lebőrözzük, majd a húst lefejtjük a csontról. Kiolvasztjuk a tenger gyümölcseit, majd lobogó, forrásban lévő sós vízbe dobjuk, és néhány percig forraljuk, majd leszűrjük és félretesszük, a vizet felfogjuk. A két főzővizet összeöntjük, sóval, borssal ízesítjük, beletesszük a csirkecsontot, és visszaforraljuk fél literre, majd újra leszűrjük – ez lesz az alaplénk a paellakészítéshez. A paellakészítő, kétfülű tálat kiolajozzuk. A paprikákat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és mindezt az előkészített tálban megfonnyasztjuk. Beleöntjük a rizst, és együtt pirítjuk a hagymával és a paprikával. Felöntjük az előkészített alaplével, belekeverjük a csirkehúst, és kevergetve megvárjuk, míg a massza bugyogni kezd, majd takarékra véve a lángot tovább kavarjuk, míg a rizs felszívja a lé nagy részét. A paradicsomokat apró kockákra vágjuk. A borsóval együtt belekeverjük a paellába, megszórjuk a sáfránnyal, és lefedve, lassú tűzön még kb. húsz percig pároljuk. Ha elkészült, még egyszer átkeverjük. 

Tálalás előtt a tetejére szórjuk a tenger gyümölcseit, és frissen fogyasztjuk.

Desszert

Creme catalan (borított, karamellöntetes tejpuding)

Elkészítés: 40 perc + hűtés

Nehézség: ***

Hozzávalók (4 adag):

A karamellhez: 4 dkg cukor * 1 ek víz 

A pudinghoz: 2,5 dl tej * 2 egész tojás * 6 dkg cukor * 1 vaníliarúd kikapart magjai

Elkészítés: Készítsünk elő négy, egy dl űrtartalmú szufléformát. A cukrot egy evőkanálnyi vízzel alacsony hőfokon, kavarás nélkül sötét színűre olvasztjuk, majd a szufléformákba csurgatjuk úgy, hogy egyenletesen bevonja az edények alját. Hagyjuk megszilárdulni, és teljesen lehűtjük. A pudinghoz a tejet kevés cukorral felmelegítjük, de még közvetlenül a forrás előtt levesszük a tűzről. Beletesszük a vaníliamagokat is. A tojásokat fehéredésig keverjük a maradék cukorral, majd lassan hozzáöntjük a tejet. Ha gépi habverővel dolgozunk, a tej felhabosodik, így egy kicsit várni kell, míg betöltjük az előkészített szufléformákba. Kézi habverő használata esetén azonnal megtehetjük. A megtöltött sütőformákat egy mély tepsibe tesszük, feltöltjük annyi meleg vízzel, hogy az edények 2/3-áig érjen, és 15 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. Nem baj, ha még lágy, amikor kivesszük – hűtés közben megszilárdul. Néhány órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt egy késsel kicsit körbelazítjuk a pudingot, és a tányérokra borítjuk – így a megolvadt karamell ráfolyik.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.