Aktuális

Cellatársa lábszárából evett a kannibál rab

G. J.

Létrehozva: 2018.07.28.

Kivágott egy darabot zárkatársa lábszárából egy budapesti rab, majd megette. A férfit hiába vizsgálták elmeorvosok, nem találtak nála semmilyen elmezavart.

Forrás: Grafika: Pintér Péter

Háromszor hat centiméter nagyságú bőrdarabot metszett ki zárkatársa lábából egy 28 éves elítélt. Ehhez egy eldobható borotvából származó pengét használt. Akkor támadt a másik rabra, amikor az aludt, de a kegyetlen kínzásban segítsége is volt: a rab szemeit bekötötték, száját betömték, kezeit hátra­kötözték, majd a lábait is lefogták olyan erővel, hogy ne tudjon mo­zogni. Az akkor már feltehetően éber, ám védekezésre képtelen férfi lábából, a sípcsont előtti részből kimetszette a darabot az elítélt, majd megette a cafatot.

A megdöbbentő eset még 2015 októberében történt, úgy tudjuk, a Fővárosi  Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai objektumának falai között. Most azonban vádat emeltek tette miatt a vérszomjas rab ellen. Információink szerint az eset után az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe vitték kivizsgálásra, de nem árulta el, miért tette ezt rabtársával. Társát sem dobta fel, akivel az egészet elkövették. Egy hónapig vizsgálták, végül nem állapítottak meg nála elmebetegséget – azaz büntethetőséget kizáró okot –, így visszakerült a börtönbe.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) kommunikációs vezetője, Maku­la György a Borsnak elmondta: a magyar börtönökben a férfi fogvatartottaknak kötelező tisz­tálkodás az arcszőrzet leborotválása. Ehhez az elítéltek egy egyszer használatos borotvát kapnak, és a fémpengéhez hozzá lehet férni a műanyag borotva széttörésével.

– A büntetés-végrehajtás munkatársai rendszeresen ellenőrzik ezeknek az eszközöknek a rendeltetésszerű használatát, ugyanakkor a fogvatartottak számos használati tárgyból „fegyvert” fabrikálhatnak. Klasszikus példa erre a fogkefe kihegyezése, de megtörtént már az is, hogy a takarításra szolgáló seprűnyelet törte ketté a fogvatartott, és azzal próbálta megszúrni a felügyelőt. Sajnos nincs tökéletes védelem, csak a rendszeres és gyakori ellenőrzés és a szakmai protokollok maximális betartása – magyarázza a szóvivő.

A rabok között évente nyolcvan-kilencven olyan eset van, amikor komolyabb sérülést okoznak egymásnak. Ez a szám a tizennyolcezres országos fogvatartotti létszámhoz képest csekélynek számít. Az sem ritka, hogy a rabok őrzőikre támadnak, évente hatvan-hetvenszer is. Szerencsére az őrök felkészültségüknek köszönhetően csak könnyebb sérüléseket szenvednek.

A kannibál rab már többszörös erôszakos visszaesőnek számít. Védekezésre képtelen ember sérelmére elkövetett súlyos testi sértéssel vádolták meg, amiért tíz évet is kaphat.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek