Aktuális

Bizarr karrier: legyen Ön is hivatásos siratónő! videó

Bors

Létrehozva: 2018.07.06.

Szokatlanul hangzik, de Ghánában léteznek fizetett, profi siratónők, akik a temetéseken siratják a halottakat. Mivel a siránkozás és a gyász komoly részét képezik a ghánai temetkezéseknek, a halott rokonok, barátok temetésén alkalmazzák őket. A szertartások megrendezésére komoly összegeket fordítanak: egy ghánai temetéseknek nagyjából akkora költsége van, mint egy esküvőknek.

A BBC Africa hírcsatorna interjút készített egy női sirató csoporttal. Vezetőjük, Ami Dokli elmondta, hogy ők mindannyian özvegyek, férjeik halála után határozták el, hogy segítenek másoknak sírni.

A rituálé érzelmes, alapos vagy hangos sírásból, köhögésből, kiabálásból, földön hempergésből és akár még hányásból is állhat. A szolgáltatás díja attól függ, mekkora a szertartás, ha többet és erősebben kell sírni, a fizetség díja magasabb.

A hivatásos gyászolók sírásukkal arra is ösztönzik a résztvevőket, hogy minél több pénzzel támogassák az érintett családot. A siratással fejezik ki ugyanis valakinek a fontosságát vagy éppen a rangját, de úgymond sírnak azok helyett is, akik erre saját szerettük temetésén nem képesek - adta hírül a odditycentral.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek