Aktuális

Akár estig is kereshetik a dunai bombát a fővárosi tűzszerészek

Bors

Létrehozva: 2018.07.03.

Forrás: MTI

Noha a reggel folyamán lehetett olyan híreket hallani, hogy robbanótestet találtak az Erzsébet híd budai hídfőjétől 50 méterre a Duna alján, ami miatt nagyobb lezárások lesznek a főváros érintett részén (többek közt a Budai valamint a Pesti alsó rakpart egy részén, az Eötvös téren, a Szabad sajtó útján, a Március 15. téren, emellett az Erzsébet hidat sem lehet majd használni), az MTI friss jelentése szerint jelenleg még nem lesznek lezárások Budapesten.

“Egyelőre nem lépnek életbe a kedd délelőttre, egy a Dunában talált feltételezett robbanótest kiemelésének idejére tervezett útlezárások és lakosságvédelmi intézkedések a fővárosban - tájékoztatta a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje az MTI-t.

"Kora reggel óta egy aknamentesítő hajónak a felszínéről koordináljuk a munkát. A búvárok reggel megkezdték a folyamatos merüléseket. Ami nehezíti a munkavégzést, hogy emelkedett a Duna vízszintje, valamint nagyon nagy a sodrása, plusz a látási viszonyok is nagyon rosszak. A búvárok tapintással tájékozódnak és így fogják megtalálni a bombát. Ez akár hosszú órákat is igénybe vehet, az sem kizárt, hogy estig is eltart" – tájékoztatta a Borsot Markovics Zita, a Magyar Honvédség első tűzszerész- és hadihajós ezred kommunikációs vezetője.

A - nagy valószínűséggel 100 kilós, második világháborús szovjet - bombát korábban egy balesetnél segédkező civil búvárcsoport tagjai jelentették a rendőrségen, annak GPS koordinátáit megadva - a folyó sodrása azonban rendkívül erős, a látótávolság pedig gyakorlatilag a nullával egyenlő, vagyis a búvárok csak tapintással képesek tájékozódni.

A hajóforgalmat, a helyszín biztosítása érdekében egy járőrhajóról rendőrök irányítják - tette hozzá a kommunikációs tiszt. Hangsúlyozta: amint megtalálják a feltételezett robbanószerkezetet és megkezdik a kiemelését, értesítik a lakosságot az útlezárásokról és a korlátozó intézkedésekről.

Két éve egy ötször ekkora bombát emeltek ki

Szűk két évvel ezelőtt is komoly munkájuk akadt a tűzszerészeknek: 2016. november 23-án ugyanis egy 500 kilós bombát kellett kiemelniük a Dunából a Déli összekötő vasúti híd. A szerkezetet két héttel a megtalálása után szállították el - a monstrumról pedig egy rendkívül látványos és informatív videó is készült.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek