Aktuális

Vasárnapig le kell kaszálni a parlagfüvet

Bors

Létrehozva: 2018.06.26.

A hatóságok július elsejétől megkezdik a parlagfüves területek felderítését. Kaszáljon, hogy elkerülje a bírságot!

Forrás: Bors

Bimbódzik a parlagfű, itt az allergiaszezon! Idén a hidegebb tavaszi időjárás miatt később, áprilisban indult meg a gyom csírázása, mégis egy héten belül már szóródhat a virágpor. Hazánkban minden ötödik ember parlagfű-allergiától szenved, ez az első számú allergizáló Magyarországon.

Pontos számokat azért nehéz mondani, mert sokan ki sem vizsgáltatják a panaszaikat. Az agresszív nö­vény nemcsak egészségi problémákat okoz, hanem gazdaságiakat is, mivel elnyomja a kultúrnövényeket, és „eleszi” a tápanyag- és vízkészletet. Ezért is figyeli a hatóság évről évre, hogy a telektulajdonosok mindent megtettek-e azért, hogy ne szaporodjon tovább.

Honnan jött?

A növény eredetileg Amerikából érkezett gabonával keveredve, de már egész Európában elterjedt. Hazánkban nagy területeken találkozhatunk vele, pár éve a rendszeres irtás ellenére is mintegy 700 ezer hektár erősen fertőzött volt. 

Októberig ellenőriznek

Vasárnaptól az ország minden pontján ellenôrzést tartanak a hivatalos szervek, amelyek illetékesei gyakran repülôrôl és helikopterrôl mérik fel a terepet parlagfû után kutatva.

Tavaly a nemtörődömség miatt 243 eljárást voltak kénytelenek indítani, amely összesen 4,8 millió forintot jelentett a gondatlanoknak. Ha valakinek ezzel a gyomnövénnyel van tele a telke, akkor a hatósági eljárás mellett számíthat büntetésre is. Ennek mértéke 15 ezer forinttól akár 5 millióig is terjedhet területtől és fertőzöttségtől függően.

Természetesen a növényt is el kell tüntetnie. Nem elég egyszer lekaszálni a gyomot, az első fagyok beálltáig, tehát legalább októberig gondoskodni kell arról, hogy a növény ne tudjon virágba borulni, tehát szaporodni se. 

Szénanáthát okoz

Az allergia csoportján belül a pollenek okozta orr- és szemviszketést, valamint orrfolyást és -dugulást hívjuk szénanáthának. Ezeket a tüneteket elsősorban a levegőben lebegő virágporok, pollenek és gombaspórák okozzák. Ha önnek viszket az orra, a szeme, duzzadt a nyálkahártyája, náthásnak érzi magát, tüsszög, akkor valószínûleg szénanáthával van dolga. 

– A legrosszabb, ha az éjszakai nehézlégzés átmegy asztmába. Emellett fulladás, köhögés is lehet a parlagfű okozta panasz, ami már az alsó légutak tünete – árulta el Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus.

Jelentse be!

Vasárnaptól már ön is felhívhatja a hatóságok figyelmét az elhanyagolt területekre az úgynevezett Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül, ami az interneten a https://pbr.nebih. gov.hu/ oldalon bárki számára elérhető.

A be­jelentések közvetlenül az illetékes szervekhez jutnak el, sőt e-mailben, SMS-ben még tájé­koztatást is kérhetünk az üggyel kapcsolatban. A rendszert egy gyors regisztráció után bárki használhatja, de a beje­lentéshez legalább egy GPS-koordináta szükséges. 

Felejtse el a dinnyét!

Nem is gondolnánk, de egyes ételek még jobban megkeseríthetik az allergiás időszakot. 
– A parlagfűnek is vannak olyan fehérjéi, amelyek ha gyümölcsökkel rokonságban vannak, akkor azok a szájban okozhatnak tüneteket – magyarázta a Borsnak prof. dr. Nékám Kristóf allergológus. – A dinnyéket, banánt, cukkinit  és az uborkát kell azoknak kerülni, akiknek erős légúti tünetei vannak, ugyanis ezek az ételek bőrkiütést, -viszketést okozhatnak – tette hozzá a szakértő.

Kétféle módon tesztelhetünk

A bőrfelszínen, de akár vérből is megállapítható, ha valaki allergiás. Az úgynevezett Prick-tesztet sokan ismerik: a bőr felszínére csepegtetett allergén anyagon keresztül egy pici karcolást ejtenek.

Ha valaki allergiás az adott anyagra, a bőre rögtön beduzzad és piros lesz. Azonban nem elég csak ezt a reakciót figyelembe venni, a beteg tüneteivel is számolni kell a kezelőorvosnak. Ha biztos eredményt szeretnénk, akkor menjünk véren keresztüli allergiavizsgálatra is. 

De mégis mi az az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott válaszreakciója az egyébként ártalmatlan anyagokra, mint például a virágpor, élelmiszer vagy állati szőr. Ez azt jelenti, hogy a testünk veszélyként érzékeli ezeket, és harcolni kezd ellenük, ez okozza az igencsak kellemetlen tüneteket. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161805_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714043411
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158463_auto_resized.jpg
vg.hu

Otthon-felújítási program: jönnek a részletek, változnak a feltételek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159165_auto_resized.jpg
ripost.hu

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714043411
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161375_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Vágtázó lovak törtek-zúztak félelmükben London belvárosában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161869_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései: csökkenteni kell a benzin árát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160452_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mindenki csodájára fog járni Európa legnagyobb tárlatának, amelynek a Városliget ad otthont

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161748_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Pénzt és időt spórolhatsz: 3+1 takarékos főzési tipp

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ciFJ6N7JV-tsyKomFg0heJDDioLSPmBpykdZwcAEpAg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MyNzYzMDIxMjdkNzRkOTA5YjNhMDI1YWZkYzIyNjVk.jpg
Aktuális

Rendkívüli esemény kezdődik Budapesten, Orbán Viktor is felszólal