Aktuális

Rogán Antal: Soros hajói üzemszerűen szállítják a menekülteket

Bors

Létrehozva: 2018.06.17.

<p>A menekültkvótáknál is nagyobb veszélyt jelentene, ha Brüsszel dönthetne arról, hogy az Európába érkezők közül ki számít menekültnek – mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.</p>

A migráció a száz­ezreket vagy milliókat befogadó államok számára súlyos, mindennapi gondot, Közép-Európa számára pedig a nyitott belső határok miatt veszélyt jelent. Magyarország ezért nem akar migránsokat befogadó állammá válni és nem is kötelezhető erre,  az uniós csatlakozáskor nem vállalt ilyet és soha nem is fog – tette hozzá Rogán Antal. Közölte, hogy a kormány a következő hónapok uniós döntéshozatalában is azt fogja képviselni, hogy a migránsok elosztása nem megoldás, bajaikat a szülőhazájukban kell az EU támogatásával rendezni, nem pedig Európába hozni és a tagállamok között szétteríteni.

A miniszter megdöbbentőnek nevezte, hogy Soros György hajói „üzemszerűen” szállítják Európába az Afrikából érkezőket, holott azokat szerinte az európai jogszabályok alapján eddig sem lehetett volna fogadni. Úgy vélte, a Soros-szervezetek által finanszírozott NGO-hajónak vissza kell térnie Afrikába. – Az a helyes elv, ha ott segítünk, ahol a baj van, azoknak az országoknak adunk anyagi segítséget, ahonnan érkeznek, és nem a bajt hozzuk be Európába, és utána meg szétterítjük az összes európai ország között – fogalmazott Rogán, hozzátéve, hogy a kormánynak mindig is ez volt az elve, és ezt fogja képviselni a következő hónapokban is. 

Rogán Antal kifogásolta, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján a következő uniós költségvetés minden támogatást mérsékelne a migráció kivételével, arra viszont három forrásból is költenének. A migrációs alap költségvetését jelentősen kibővítették, a már Európába érkezett migránsok ellátását mint szociális feladatot a kohéziós alapból fedeznék, emellett úgynevezett külső szerepvállalásra szánt összegek is ilyen célokat szolgálnának, a magyar ha­tárkerítést viszont utólag sem támogatják. Meglepőnek nevezte, hogy a tervezetben határvédelem helyett a „határmenedzs­ment” kifejezés olvasható. 

A határvédelem költségeinek felét az EU-nak meg kellene térítenie minden tagállam számára, Magyarország így 150 milliárd forint támogatásra tartana igényt 2020 után az eddigi ki­adások miatt – tette hozzá a politikus.

Orbán Viktor: Nem hagyjuk magunkat

Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához: jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesti Európa-beszéd címmel, Helmut Kohl volt német kancellár halálának évfordulóján rendezett, szombati konferencián.

Magyarország tanácsot is tud adni, ha van, aki kéri. Egy tanácsot kéretlenül is adunk: mindenki bánjon csínján azzal, hogy az iszlám bármely európai ország része lenne – fogalmazott. Példa, segítség és tanács mellett azt is világosan meg kell mondani, hogy a jövőben sem hagyjuk magunkat és nem engedjük meg, hogy olyasmire kényszerítsenek bennünket, amit nem akarunk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek