Aktuális

Óceán partján édesebb a boldogító igen? - a Bors utánajárt

Bors

2018. június 12. kedd 14:00

Egyre trendibb a magyar párok körében a külföldön, többnyire valamilyen egzotikus helyen kötött házasság. Vigyázni kell azonban: előfordulhat, hogy az esküvő hivatalosan meg sem történt.

Forrás: Thinkstock

Életre szóló élmény, és jó esetben a sírig tartó közös élet kezdete a házasságkötés. Egyre több magyar pár szeretné úgy megadni a módját, hogy egy gyönyörű tengerparton, a naplementében, rózsaszirmokkal a talpuk alatt mondja ki a boldogító igent. Nem is gondolnánk, de veszélyeket is tartogathat egy ilyen idilli házasságkötés.

A férfiak menekülőútja

Nagykövetségen nincs menyegző

Fontos tudni, hogy a házasságkötésre vonatkozó szabályok minden országban más és más módon működnek. Ezért annak, aki külföldön tervez házasságot kötni, érdemes tájékozódni az adott ország hatóságaitól a feltételekről, a szükséges dokumentumokról és azok formai követelményeiről. Azt sem árt tudni, hogy Magyarország diplomáciai vagy konzuli képviseletén nem lehet házasságot kötni.

Valljuk be, akadnak férfiak, akik nem teljesen önszántukból vetik magukat a házasságba. A külföldön megtartott szertartás viszont arany középút lehet a pár számára. A nő megkapja, hogy oltár elé viszi a kedvese, a férfi pedig megnyugodhat, mivel választhatják azt a megoldást is, hogy Magyarországon nem tekintik hivatalosnak a menyegzőt. Berberovits Gábor válóperes ügyvéd a Borsnak elmondta: sok férfi, aki csak a nyomás miatt adja be a derekát, épp ezzel a trükkel ússza meg az itthoni macerát. Igaz, sokszor a párja mit sem sejt arról, hogy tulajdonképpen átejtették.

– Nemegyszer fordult már elő, hogy megkeresett egy pár, hogy külföldön házasodtak össze és válni akarnak, majd itt előttem döbbentek rá, hogy semmi teendőjük nincs, mivel hivatalosan sosem voltak házasok.

Csak az élmény kedvéért

Balit szeretik a magyarok

Anett Noviyanto (képünkön) Balin élő magyar, aki magyaroknak szervez esküvőket. Szandinak és Lacinak is ő segített a szervezésben. Azt mondja, azt nem tudja pontosan, hány magyar megy ki ilyen céllal külföldre, de azt igen, hogy a többség csak szimbolikusan, nem hivatalosan köt házasságot kinn.

Olyan pár is akad, aki mindjárt kétszer szeretne házasodni. Szandi és Laci idén februárban kötötte össze az életét: először Balin, majd májusban itthon. A kinti esküvőt tudatosan úgy szervezték, hogy itthon ne legyen hivatalos.

– Nagy vágyunk volt eljutni Indonéziába, az esküvő pedig egy felejthetetlen élmény volt. Választhattuk volna, hogy hivatalossá tegyük itthon is, de mivel tudtuk, hogy a szülők előtt is egybekelünk, feleslegesnek tartottuk. Persze az is közbeszólt, hogy jóval drágább lett volna. A hivatalos esketés 550 dollárral, vagyis körülbelül 150 ezer forinttal többe került volna – mesélte el a Borsnak Szandi.

Melyik legyen a hivatalos?

Ha a pár mégis úgy döntött volna, hogy kérik a hivatalos esketést is, akkor itthon annyi lett volna a dolguk, hogy anyakönyveztetik azt. Ebben az esetben itthon már nem köthettek volna újra házasságot. Bolla Ágnes anyakönyvvezető felhívja a házasulandók figyelmét: ha egy külföldön kötött, ám Magyarországon is hivatalosnak tekintett esküvő után itthon, a család előtt is szeretnének egybekelni, azt már csak a kint tett fogadalmuk megerősítésével tehetik meg. Újra házasságot kötni nem lehet.

– Ez éppúgy működik, mint amikor a 25. vagy az 50. házassági évfordulón újra fogadalmat tesz az ember a párjának. Nem házasodnak újra össze, csupán egy szertartás történik – mondta el az anyakönyvvezető.

További cikkek

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fontos figyelmeztetést adtak ki rengeteg magyar autótulajdonos számára

borsonline.hu

Aprócska tangában pucsít a bombatesű pornós - 18+

origo.hu

43 évesen meghalt a magyar színész

feol.hu

Kishíján megölték a 16 éves fiút Sárkeresztúron

nemzetisport.hu

Gyász: Nem térek magamhoz – Berki Krisztián Csollány Szilveszter haláláról

origo.hu

Online ügyintézést vezettek be a pénzügyi békéltetőnél

kemma.hu

Május 1. úti gyalogosgázolás: megszólalt az édesanyjáért aggódó férfi

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a francia válogatott a 2. félidőben átgázolt Montenegrón

life.hu

Berki Mazsi a házassága megromlásáról: "Krisztiánnal már nem tudtunk beszélgetni"