Aktuális

Így kerülje el a buktatókat, ha használt autót vásárol

Bors

Létrehozva: 2018.06.17.

Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)

Egy autó megvásárlása szinte mindig nagy befektetés. Az új autókkal járó gondtalanságot persze kevesebben tudják megfizetni, ez jól látszik a statisztikákból: még mindig jóval több használt autó cserél gazdát, mint amennyi újat vesznek a hazai kereskedésekben. A helyzetet rontja, hogy az adásvételek túlnyomó többségében korosabb autók fo­rognak, amelyeknél egy észrevétlen hiba sok százezres költséget jelenthet. De miként védheti le magát a rutintalan autóvásárló, ha használt autót vesz?

Az információ hatalom, szokták mondani, és ez az autóvásárlásra is igaz. Először is gondolja át, mire és milyen autót szeretne, és még jóval a válogatás előtt határozza meg az elkölthető összeget is. Mindezek után keressen rá az interneten a kiválasztott típusra, olvasson utána fórumokon, klubok honlapjain az ismert hibáknak vagy épp erényeknek, vagyis készüljön fel az autóból! Típushibák, javítási lehetőségek, ne legyen kétsége afelől, hogy a vásárlás után szükség lesz to­vábbi költésre, csak nem mindegy, mennyi lesz a végszámla.

Manapság az autó utáni rohangálás is elintézhető a számítógép mögül. Több weboldal hirdet használt autókat, a különböző szűrőkkel könnyedén szűkíthetjük a kínálatot. Persze ne dőljünk be a kamu hirdetéseknek! Az ügyeskedő kereskedők gyakran tesznek fel nem létező autókról nyomott árú hirdetéseket, azzal a céllal, hogy ha telefonál az érdeklődő, akkor azt mondják, bár az a modell épp most ment el, de tudnak egy másikat ajánlani, hasonlóan jó árban.

Sok esetben olyan autók is felkerülnek, amelyek még külföldön vannak, ottani hirdetési oldalakról emelik át a kínálatot, így legyünk résen, ha a keresett autó épp nem megtekinthető. A frissen importált külföldi autóknál a kereskedők gyakran biankó, egyoldalúan aláírt adásvételivel igyekeznek túladni a portékán.

Ez az az eset, amikor legyen bármilyen csábító is az ajánlat, mondjon nemet! Ne higgyen semmilyen csábító dumának a megspórolt eredetvizsgálati díjról, egyebekről, kizárólag rendszámozott, forgalomba helyezett autót vegyen!

Az egyolda­lúan egy ismeretlen által „aláírt” adásvételi mögött rossz esetben nincs is tulaj, jobb esetben bár az autó nem lopott, egy esetleges szavatossági üggyel nem lesz kihez fordulni, a kereskedő majd eljátssza az ártatlan közvetítő szerepét, és mossa kezeit, ha éppen lerohad a frissen vásárolt használt autó.

Mindezekre természetesen az autó alapparaméterein túl, már az első telefonban rákérdezhetünk, így felesleges rohangálástól menthetjük meg magunkat.
Az előzetesen kiválasztott autók megvizsgálása is gondosságot igényel, hogy mire figyeljen, arról következő lapszámunkban írunk részletesen.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek