LEVES
Gazpacho – paradicsom-leves főzés nélkül
Elkészítési idő: 20 perc + 2 óra hűtés
Nehézség: I
Hozzávalók (4 adag)
7 nagy paradicsom
1 kígyóuborka
4 zöld húsú paprika
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek olaj
1 ek almaecet
1 ek petrezselyemzöld
1 ek zellerlevél
4 ek zsemlemorzsa
Elkészítés: A paradicsomok tetejét kereszt alakban bevágjuk, majd egy percre forró vízbe dobjuk. Lehúzzuk a héját, kimagozzuk, a húsát apró kockákra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, az ereit kivágjuk, a hagymát megpucoljuk, és mindet felkockázzuk, a paradicsomhoz hasonlóan. A fokhagymát megzúzzuk. A zöldségekből egy-egy evőkanálnyit félreteszünk, a többit összeturmixoljuk. Egy tálban összekeverjük az olajjal, az ecettel, a petrezselyem- és zellerzölddel, sóval, borssal ízesítjük, kevés vízzel felhígítjuk és belekeverjük a zsemlemorzsát. Két órára a hűtőbe tesszük, majd tálkákba szedve, a félretett zöldségkockákkal megszórva tálaljuk.
FŐÉTEL
Fűszeres csirkeszárnyak
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Nehézség: II
Hozzávalók (4 adag)
50 dkg csirkeszárny
5 ek csiliszósz
5 ek szójaszósz
5 ek olaj só (ízlés szerint)
Elkészítés: A csirkeszárnyakat 3 részre vágjuk – a két nagyobbat felhasználjuk, a szárnyvégekkel pedig megörvendeztetjük a háziállatokat. Besózzuk és félretesszük. Az olajat összekeverjük a csili- és a szójaszósszal, és bekenjük vele a csirkeszárnyakat, majd egy órára a hűtőbe tesszük őket. Ezt követően egy tűzálló tálba rendezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
KÖRET
Nyári bulgursaláta kukoricával
Bulgur és kukorica nélkül is elkészíthetjük ezt a remek nyári salátát!
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: I
Hozzávalók (4 adag)
20 dkg bulgur
20 dkg morzsolt kukorica
10 dkg vörös cékla levelével együtt
10 dkg sárga cékla levelével együtt
15 dkg kecskesajt
1 csokor petrezselyem
½ liter zöldségalaplé
4 ek extra szűz olívaolaj
1 ek citromlé
Elkészítés: Az alaplét felforraljuk, majd egy légmentesen záródó edényben leforrázzuk vele a bulgurt, és félretesszük, míg magába szívja. A céklákat megmossuk, négy darabra vágjuk és a szárával együtt megpároljuk. Ha elkészült, apró darabokra vágjuk. A petrezselymet és a céklaleveleket vékonyra szeleteljük. A bulgurt villával átkeverjük, hogy peregjenek a szemek.Összekeverjük a darabokra vágott, megpárolt céklával, a petrezselyemmel, a kukoricával és a céklalevelekkel. Meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével, rámorzsoljuk a kecskesajtot, és tálalás előtt egy órára a hűtőbe tesszük.
DESSZERT
Meggyes tejpite
Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: III
Hozzávalók (12 adag)
30 dkg liszt
15 dkg cukor
1 liter tej
4 tojás
1 tk vaníliakivonat
1 csipet só
zsiradék a tepsi vagy sütőforma kikenéséhez
Elkészítés: A tojásokat a cukorral és a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot is. A lisztet keverés közben hozzászitáljuk, majd a tejet is apránként adagoljuk a tésztába, míg krémes, egynemű masszát kapunk – tulajdonképpen olyan, mint egy nagyon sűrű palacsintatészta. Egy nagyméretű, alacsony tepsit kikenünk vajjal vagy olajjal, és beleöntjük a keveréket. Beleszórjuk a megmosott, leszárított meggyszemeket is. 190 fokra előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd kb. 10 perc után levesszük 170 fokra, és további 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a végeredményt! Porcukorral megszórva, frissen tálaljuk.
A nagymama receptfüzetéből
Serpenyős kukoricakenyér
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (10 szelethez)
25 dkg vaj + a forma kikenéséhez
15 dkg konzerv kukorica
10 dkg finom szemcséjű kukoricadara
15 dkg kukoricaliszt
1 csapott tk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
2,5 dl tej
1 tojás
1 evőkanál méz
5 dkg reszelt sajt
1 kk só
1 kk bors
Elkészítés: A lisztet, a darát és a sütőport a sóval és a borssal összekeverjük. A tojásokat simára keverjük a mézzel, hozzákeverjük a tejet, majd az összekevert száraz hozzávalókat is, végül a reszelt sajtot. A vajat egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd beleszórjuk a kukoricát, és kicsit hagyjuk átsülni a szemeket. Ha elkészült, elegyítjük az előkészített tésztával, és egy kivajazott sütőformába kanalazzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
DIÉTÁS TIPP
Joghurtos jégnyalóka
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Nehézség: I
Hozzávalók (8 adag)
40 dkg meggy
40 dkg natúr jughurt
1 ek méz
1 kk vaníliakivonat
Elkészítés: A meggy felét leturmixoljuk, és összekeverjük a mézzel, a joghurttal és a vaníliakivonattal. A gyümölcspürét szilikonformába vagy egy jégkockatartó mélyedéseibe öntjük, majd megtöltjük az egészben maradt meggyszemekkel. Fagyasztóba tesszük: mikor már kicsit megdermedt, beleszúrunk egy-egy pálcikát, és kifagyasztjuk.
Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.