Háziasszony-kímélő menü forró vasárnapokra

Háziasszony-kímélő menü forró vasárnapokra

vasárnap
PUBLIKÁLÁS: 2018. június 10. 13:00
Mindig öröm, ha összejön a család, de a nap legmelegebb óráiban a tűzhely mellett állni kevésbé kellemes. Ha ezt az ételsort veszi alapul, és a süti helyett a jégkrémet választja, alig kell bekapcsolnia a sütőt – a kenyeret érdemes megsütni előző este, mikor lehűl az idő.
Bors

LEVES

Gazpacho – paradicsom-leves főzés nélkül

Elkészítési idő: 20 perc + 2 óra hűtés

Nehézség: I

Hozzávalók (4 adag)

7 nagy paradicsom

1 kígyóuborka

4 zöld húsú paprika

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

4 ek olaj

1 ek almaecet

1 ek petrezselyemzöld

1 ek zellerlevél

4 ek zsemlemorzsa

Elkészítés: A paradicsomok tetejét kereszt alakban bevágjuk, majd egy percre forró vízbe dobjuk. Lehúzzuk a héját, kimagozzuk, a húsát apró kockákra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, az ereit kivágjuk, a hagymát megpucoljuk, és mindet felkockázzuk, a paradicsomhoz hasonlóan. A fokhagymát megzúzzuk. A zöldségekből egy-egy evőkanálnyit félreteszünk, a többit összeturmixoljuk. Egy tálban összekeverjük az olajjal, az ecettel, a petrezselyem- és zellerzölddel, sóval, borssal ízesítjük, kevés vízzel felhígítjuk és belekeverjük a zsemlemorzsát. Két órára a hűtőbe tesszük, majd tálkákba szedve, a félretett zöldségkockákkal megszórva tálaljuk.

FŐÉTEL

Fűszeres csirkeszárnyak

Elkészítési idő: 1 óra + hűtés

Nehézség: II

Hozzávalók (4 adag)

50 dkg csirkeszárny

5 ek csiliszósz

5 ek szójaszósz

5 ek olaj só (ízlés szerint)

Elkészítés: A csirkeszárnyakat 3 részre vágjuk – a két nagyobbat felhasználjuk, a szárnyvégekkel pedig megörvendeztetjük a háziállatokat. Besózzuk és félretesszük. Az olajat összekeverjük a csili- és a szójaszósszal, és bekenjük vele a csirkeszárnyakat, majd egy órára a hűtőbe tesszük őket. Ezt követően egy tűzálló tálba rendezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.

KÖRET

Nyári bulgursaláta kukoricával

kímélő megoldás

Bulgur és kukorica nélkül is elkészíthetjük ezt a remek nyári salátát!

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézség: I

Hozzávalók (4 adag)

20 dkg bulgur

20 dkg morzsolt kukorica

10 dkg vörös cékla levelével együtt

10 dkg sárga cékla levelével együtt

15 dkg kecskesajt

1 csokor petrezselyem

½ liter zöldségalaplé

4 ek extra szűz olívaolaj

1 ek citromlé

Elkészítés: Az alaplét felforraljuk, majd egy légmentesen záródó edényben leforrázzuk vele a bulgurt, és félretesszük, míg magába szívja. A céklákat megmossuk, négy darabra vágjuk és a szárával együtt megpároljuk. Ha elkészült, apró darabokra vágjuk. A petrezselymet és a céklaleveleket vékonyra szeleteljük. A bulgurt villával átkeverjük, hogy peregjenek a szemek.Összekeverjük a darabokra vágott, megpárolt céklával, a petrezselyemmel, a kukoricával és a céklalevelekkel. Meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével, rámorzsoljuk a kecskesajtot, és tálalás előtt egy órára a hűtőbe tesszük.

DESSZERT

Meggyes tejpite

Elkészítési idő: 70 perc

Nehézség: III

Hozzávalók (12 adag)

30 dkg liszt

15 dkg cukor

1 liter tej

4 tojás

1 tk vaníliakivonat

1 csipet só

zsiradék a tepsi vagy sütőforma kikenéséhez

Elkészítés: A tojásokat a cukorral és a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot is. A lisztet keverés közben hozzászitáljuk, majd a tejet is apránként adagoljuk a tésztába, míg krémes, egynemű masszát kapunk – tulajdonképpen olyan, mint egy nagyon sűrű palacsintatészta. Egy nagyméretű, alacsony tepsit kikenünk vajjal vagy olajjal, és beleöntjük a keveréket. Beleszórjuk a megmosott, leszárított meggyszemeket is. 190 fokra előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd kb. 10 perc után levesszük 170 fokra, és további 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a végeredményt! Porcukorral megszórva, frissen tálaljuk.

A nagymama receptfüzetéből

Serpenyős kukoricakenyér

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: II

Hozzávalók (10 szelethez)

25 dkg vaj + a forma kikenéséhez

15 dkg konzerv kukorica

10 dkg finom szemcséjű kukoricadara

15 dkg kukoricaliszt

1 csapott tk sütőpor

1 kk szódabikarbóna

2,5 dl tej

1 tojás

1 evőkanál méz

5 dkg reszelt sajt

1 kk só

1 kk bors

Elkészítés: A lisztet, a darát és a sütőport a sóval és a borssal összekeverjük. A tojásokat simára keverjük a mézzel, hozzákeverjük a tejet, majd az összekevert száraz hozzávalókat is, végül a reszelt sajtot. A vajat egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd beleszórjuk a kukoricát, és kicsit hagyjuk átsülni a szemeket. Ha elkészült, elegyítjük az előkészített tésztával, és egy kivajazott sütőformába kanalazzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

DIÉTÁS TIPP

Joghurtos jégnyalóka

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Nehézség: I

Hozzávalók (8 adag)

40 dkg meggy

40 dkg natúr jughurt

1 ek méz

1 kk vaníliakivonat

Elkészítés: A meggy felét leturmixoljuk, és összekeverjük a mézzel, a joghurttal és a vaníliakivonattal. A gyümölcspürét szilikonformába vagy egy jégkockatartó mélyedéseibe öntjük, majd megtöltjük az egészben maradt meggyszemekkel. Fagyasztóba tesszük: mikor már kicsit megdermedt, beleszúrunk egy-egy pálcikát, és kifagyasztjuk.

Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.