Aktuális

Halálos veszély: Bocsa védelmében támad a medve!

Hu-Zo

2018. június 19. kedd 05:30

Hajlamosak vagyunk egy aranyos szőrmókként tekinteni a medvére, de jobb, ha tudjuk: a kölykét kísérő anyaállat halálos veszélyt jelent az emberre. Márpedig most egy ilyen család járja az országot.

Forrás: AFP

Az utolsó három medveészlelés helyszíne – Sajókeresztúr–Miskolc–Szirmabesenyő – olyan közel van egymáshoz, hogy azt akár egyetlen állathoz, a múlt héten szabadon engedett Vackorhoz köthetnénk. Azonban úgy tűnik, hogy a helyzet ennél bonyolultabb.

Kamerák rögzítették a macikat

A térfigyelő kamerák és a telefonok segítségével rögzített képek alapján ugyanis nem egy, hanem három medve járja az országot. Vackoron kívül egy bocs és az anyja kószál az erdőben.

– A nyomkövető nyakörvet, amit a szabadon engedett állatra szereltünk fel, szinte az elengedés helyén találtuk meg, vagyis gyakorlatilag rögtön megszabadult tőle – mondta a Borsnak Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park sajtósa a Borsnak. – A bocsot harminc kiló körülire saccoljuk, vagyis egy- éves lehet, az anyaállat pedig kétszáz kilós. Mi nem üldözzük és nem elkapni akarjuk őket, hanem azt, hogy találják meg a természetes helyüket, az emberektől távol. Ezen a területen eddig is éltek medvék és nem szeretnénk, ha a medve celebbé válna. Inkább arra hívjuk fel a lakosság figyelmét, hogy hogyan viselkedjen, ha medvével találkozik – mondta Nagy Júlia. 

Kínos lehet a félreértés   

– A medve nem játék, és a bocsa sem az – figyelmeztetett Hanga Zoltán, a fővárosi állatkert szóvivője. A kicsik általában télen születnek. Körülbelül öt hónapig csak anyatejen élnek, de még a második tavaszig is az anya mellett maradnak, sőt gyakran 3–4 éves korukig is. 

– A bocsát kísérő anyamedve fokozottan veszélyes – mondta Hanga Zoltán. – A támadások általában félreértésekből adódnak. A medve úgy érzi az emberrel való találkozásakor, hogy a helyzetből csak akkor szabadulhat, ha ellentámadásba megy át. Az ingerküszöb alacsonyabb, ha bocs is van.

Hogy kommunikálnak?

– A kicsi látótávolságon túl is eltávolodhat az anyától, ám a medve szaglása igen jó. Az elkóborolt bocsát így is megtalálja, de hanggal is kommunikálnak. A kicsi egy magasabb hanggal hívja az anyját. A kis bocs sem teljesen védtelen. Három hónaposan, tizenöt kilósan karmol és harap, senki se közelítse meg egy szelfiért – tanácsolta Hanga.  

További cikkek

Világvége

Kiderült: ekkor robban fel a Nap és pusztítja el a Naprendszert

Tragédia

Kivonult a rendőrség, női holttestet találtak Újbudán

Ez is érdekelhet

tenyek.hu

20 milliót csaltak ki az idősektől

feol.hu

Újra bizonyított a székesfehérvári katonanő

magyarnemzet.hu

Novak Djokovics ajándéka sokkolta fiatal szurkolóját + videó

teol.hu

Eszméletlenre szívta magát a járdán talált spanglitól

life.hu

Nem hiszünk a szemünknek: így nézett ki Halle Berry 30 évvel ezelőtt - Fotó

metropol.hu

Nagyon durva baleset történt Újbudán! Fejre állt egy autó

origo.hu

Mellkisebbítő műtétje volt a magyar luxusfeleségnek

origo.hu

FONTOS: Magyarország első az oltások beadásában az EU-ban

sulilife.hu

Öt szabály, amit minden macskagazdinak ismernie kell