Aktuális

GPS-es nyakörvvel figyelik a szabadon engedett Vackort

R. K., B. B. A.

2018. június 15. péntek 09:00

A szlovák–magyar határnál engedték szabadon a hazánkban kószáló medvét. Vackort egy GPS nyomkövetős nyakörvvel látták el a szakemberek, hogy figyelni tudják az útját. Vajon újra délnek veszi az irányt?

Forrás: MTI

Öt nap fogság után szabadon engedték a hazánkon végigkóborló medvét a szlovák–magyar határnál. Vackort szerda éjszaka, szakadó eső­ben kísérték el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai, s lakott területektől távol elengedték. Kicsit gondolkodott, ki merjen-e lépni a ládájából, de végül némi noszogatás után komótosan kisétált. Fél percen belül el is tűnt az erdő sűrűjében. Az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy a korábban hároméves hímnek hitt medve egy több mint tízéves, egészséges nőstény.

Tudják, hogy merre jár

Vackort a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai Szegeden nyomkövetővel látták el – tudtuk meg. Ők végzik majd a megfigyelését is, noha azt nem árulták el, hogy elsősorban kinek a feladata lesz ez. Folyamatosan ellenőrzik majd a mozgását, és ha ne­tán újból lakott települések közelébe ke­rülne, azonnal közbelépnek. A nyomkövető egyébiránt egy speciális nyakörv, amely beállított időközönként adja a jelet – mondta a Borsnak Szin János medveszakértő, aki évek óta medvék között él Székelyföldön. – Egy GPS van rajta, amely beállított időközönként adja a jelet. Akár az életfunkcióiról is információkat tudhatunk meg a se­gítségével. Be lehet állítani, hogy az egész napi mozgását küldje el egy adatban, de azt is, hogy óránként vagy kétóránként küldje a jelet.

E-mailben jön az infó

Szerencsére attól nem kell tartani, hogy Vackor esetleg leszedi ma­gá­ról a nyakörvet, amely egy e-mail címre küldi az adatokat.

– Meg van adva egy e-mail cím vagy egy weboldal, ahová az adott műholdas jeladó eljuttatja az adatokat – újságolta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület kommunikációs vezetője. – A szakértők az adatokból képesek térképes megjelenést készíteni, noha előfordul, hogy a sűrű növényzetből nem tud jelet küldeni az adó. A legfontosabb szempont, hogy ne tudja a mackó leszedni. Ezeket éppen ezért nem is tudják napelemesre készíteni. A szerkezet egy műanyag testbe összeforrasztott vízálló egység, amiben van egy akkumulátor, s ez bizonyos ideig ellátja árammal az adót. Nem véletlen, hogy ezeket az adókat időnként le kell venni a viselőjükről. Olyankor megint elaltatják az állatot, úgy cserélik. Természetesen ez az állatnak nem rossz, ha az lenne, nem használnánk. Meg van szabva, hogy a nyakörv súlya az állat teljes testtömegéhez képest milyen nehéz lehet – tette hozzá Orbán Zoltán.

Újra délnek indul a maci?

Szin János medveszakértő kissé szkeptikus a nyomkövetővel kapcsolatban. Noha a nemzeti parkok munkatársai bíznak benne, hogy az állat visszatér a korábbi élőhelyére a fajtársaihoz, a medvepásztor szerint nagyon is elképzelhető, hogy Vackor újra világgá megy.

– Jó lenne tudni, hogy mi a célja a nyomkövetőnek. Ha tudományos célja van, akkor azt mondom, rendben van. De ha nem, akkor mi értelme van zaklatni? Itt, Romániában is van több mint tízezer medve, mégsem üldözi senki őket helikopterrel. Az eddigi tapasztalataim szerint egyébként meglehetősen nagy az esélye annak is, hogy újra útra kel, és visszamegy Magyarországra.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tolvai Reni elmondta, hogy miért nem hívják tévéműsorokba

borsonline.hu

Megdöbbentő, mi került a talált tárgyak osztályára a Sziget fesztiválon

metropol.hu

Úrinő vagy szobalány? Ez vagy a csillagjegyed szerint!

hirtv.hu

Hatalmas erőkkel vonult ki a rendőrség, lezárták a környéket: egy 80-as éveiben járó férfit a nyílt utcán késeltek halálra

mindmegette.hu

A legjobb nyári köret! Így lesz tökéletes a tzatziki

vg.hu

Megbüntették az Aldit, mert a hatósági árnál drágábban árulta a cukrot

vg.hu

Elon Musk most a Manchester Unitedra vetett szemet

lakaskultura.hu

Látóhatáron a tenger: ilyen egy modern, letisztult nizzai lakás

borsonline.hu

Se bugyi, se más: anyaszült meztelenül fotózták le a TV2 sztárját

borsonline.hu

Kozso lányának vallomása: Apukámmal nem alakult ki igazi apa-lánya kapcsolat

borsonline.hu

Megkérdezték Tolvai Renit, mennyi pénzt ajánlottak neki szexért - itt a válasz

További cikkek

Végzetes hiba

Összekeverték a kórházban a gyógyszerét, tragikusan fiatalon meghalt Martin - megszólalt a gyászoló anya

Rezsi

Rezsicsökkentés: így spórolhatnak a feltöltőkártyás áramvásárlók