Aktuális

GPS-es nyakörvvel figyelik a szabadon engedett Vackort

R. K., B. B. A.

2018. június 15. péntek 09:00

A szlovák–magyar határnál engedték szabadon a hazánkban kószáló medvét. Vackort egy GPS nyomkövetős nyakörvvel látták el a szakemberek, hogy figyelni tudják az útját. Vajon újra délnek veszi az irányt?

Forrás: MTI

Öt nap fogság után szabadon engedték a hazánkon végigkóborló medvét a szlovák–magyar határnál. Vackort szerda éjszaka, szakadó eső­ben kísérték el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai, s lakott területektől távol elengedték. Kicsit gondolkodott, ki merjen-e lépni a ládájából, de végül némi noszogatás után komótosan kisétált. Fél percen belül el is tűnt az erdő sűrűjében. Az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy a korábban hároméves hímnek hitt medve egy több mint tízéves, egészséges nőstény.

Tudják, hogy merre jár

Vackort a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai Szegeden nyomkövetővel látták el – tudtuk meg. Ők végzik majd a megfigyelését is, noha azt nem árulták el, hogy elsősorban kinek a feladata lesz ez. Folyamatosan ellenőrzik majd a mozgását, és ha ne­tán újból lakott települések közelébe ke­rülne, azonnal közbelépnek. A nyomkövető egyébiránt egy speciális nyakörv, amely beállított időközönként adja a jelet – mondta a Borsnak Szin János medveszakértő, aki évek óta medvék között él Székelyföldön. – Egy GPS van rajta, amely beállított időközönként adja a jelet. Akár az életfunkcióiról is információkat tudhatunk meg a se­gítségével. Be lehet állítani, hogy az egész napi mozgását küldje el egy adatban, de azt is, hogy óránként vagy kétóránként küldje a jelet.

E-mailben jön az infó

Szerencsére attól nem kell tartani, hogy Vackor esetleg leszedi ma­gá­ról a nyakörvet, amely egy e-mail címre küldi az adatokat.

– Meg van adva egy e-mail cím vagy egy weboldal, ahová az adott műholdas jeladó eljuttatja az adatokat – újságolta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület kommunikációs vezetője. – A szakértők az adatokból képesek térképes megjelenést készíteni, noha előfordul, hogy a sűrű növényzetből nem tud jelet küldeni az adó. A legfontosabb szempont, hogy ne tudja a mackó leszedni. Ezeket éppen ezért nem is tudják napelemesre készíteni. A szerkezet egy műanyag testbe összeforrasztott vízálló egység, amiben van egy akkumulátor, s ez bizonyos ideig ellátja árammal az adót. Nem véletlen, hogy ezeket az adókat időnként le kell venni a viselőjükről. Olyankor megint elaltatják az állatot, úgy cserélik. Természetesen ez az állatnak nem rossz, ha az lenne, nem használnánk. Meg van szabva, hogy a nyakörv súlya az állat teljes testtömegéhez képest milyen nehéz lehet – tette hozzá Orbán Zoltán.

Újra délnek indul a maci?

Szin János medveszakértő kissé szkeptikus a nyomkövetővel kapcsolatban. Noha a nemzeti parkok munkatársai bíznak benne, hogy az állat visszatér a korábbi élőhelyére a fajtársaihoz, a medvepásztor szerint nagyon is elképzelhető, hogy Vackor újra világgá megy.

– Jó lenne tudni, hogy mi a célja a nyomkövetőnek. Ha tudományos célja van, akkor azt mondom, rendben van. De ha nem, akkor mi értelme van zaklatni? Itt, Romániában is van több mint tízezer medve, mégsem üldözi senki őket helikopterrel. Az eddigi tapasztalataim szerint egyébként meglehetősen nagy az esélye annak is, hogy újra útra kel, és visszamegy Magyarországra.

További cikkek

Horror

Sarlóval fejezték le a turistát a vakáción

Horror

Évekig őrizgette neje holttestét a feleséggyilkos rém

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az utas kinyitotta egy furgon ajtaját a Széna téren, ami ezután jött, az igazi szégyen - videó

ripost.hu

Akciófilmbe illő jelenetek Miskolcon: buszokat megállítva eredtek a fegyveres nyomába

life.hu

Meg kell műteni Gesztesi Károly fiát, nem halogathatta tovább a beavatkozást

mandiner.hu

Bolgár védelmi miniszter: A bolgár hadsereg nem vesz részt hadműveletekben Ukrajna területén

kemma.hu

Hivatalos: ezt a hármast indítja a Fidesz-KDNP Komárom-Esztergom megyében

origo.hu

Már elkerülhetetlen: óriásrakéta csapódik a Holdba

nemzetisport.hu

Kép: „A te stílusod, a te szabályaid” – C. Ronaldón remekül áll a szemüveg

vg.hu

Megérkezett az amerikai válasz az orosz külügyminisztériumba

ripost.hu

„Ez minden szülő legrosszabb rémálma” – édesanyja szeme láttára hunyt el a 6 hónapos angyalarcú kisfiú

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Izland nyert, de a franciák vereségére is szüksége van az elődöntőhöz

mandiner.hu

Donáth Anna (Facebook): Bepereljük Szijjártó Külügyminisztériumát

origo.hu

Megbolondulnak az aranyhalak a gömbakváriumokban, leállítják gyártásukat