Gáspár Bea elárulja, mi a befőzés titka

Gáspár Bea elárulja, mi a befőzés titka

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. június 16. 13:00
<p>A nyarat idézi vissza, amikor télen előveszünk a spájzból egy üveg cseresznye- vagy barackbefőttet. Ezért viszont most kell megdolgozni.</p>
Bors

Cukorral vagy cukor nélkül? Dunsztolással vagy tartósítószerrel? – ezek a legfontosabb alapkérdések befőzéskor. Akár kivit és gombát is tehetünk el télire, és sokan a diót is üvegbe zárják. Bárhogy és bármiből legyen befőtt: mindig a legszebb, sértetlen alapanyagot tegyük el, hogy elkerüljük az idő előtti penészedést és a megromlást. 

Szájunk íze szerint

A befőzéshez nem csak a gyümölcsnek, átvitt értelemben a befőzőnek is meg kell érnie. Gáspár Bea is ezt tapasztalta ma­gán:

– Régen nem érdekelt, most viszont már szeretem, hogy a saját befőttjeimet és lekvárjaimat ehetem, amibe tudom, hogy mi kerül – kezdte A Konyhafőnök egyik zsűritagja. – Nem kell mindig követni szó szerint egy adott receptet, ha például édesebb a gyümölcs, akkor kevesebb cukrot is felhasználhatunk, és mindenkinek meg kell találnia a szája ízének megfelelőt. Én az édesítőszereket nem szeretem, ezért inkább befőzőcukrokat használok. Előbbiek teljesen más ízt adnak az ételeknek, és a kémiai folyamatok sem indulnak be tőlük. Az édesítőszeres lekvárok például sokkal hígabbak, mint a cukrosak, ugyanis a gyümölcspektinek csak az édes kristályokkal lépnek reakcióba: saját magát sűríti be a gyümölcs, így nem kell zselatint használni – magyarázta Bea asszony, aki a gyorsaság kedvéért inkább tartósítószereket használ a dunsztolás helyett. 

Vitamin bespájzolva

Attól nem kell félnünk, hogy elillannak a jó dolgok a felhasznált gyümölcsökből. 

– Nagyon jól tesszük, ha nyáron bespájzolunk belőlük, így télen is változatosabban ehetünk, emellett a befőtt az egészségünknek is jót tesz. Igaz, hogy az a gyümölcs már nem friss, de még mindig több vitamint tartalmaz, mint a télen boltban kaphatók, emellett az ásványi anyagok, illetve antioxidánsok szempontjából is tökéletes ennivaló a befőtt – hangsúlyozta a Borsnak Abonyi Orsolya dietetikus, aki szerint nem kell követnünk az egy kiló gyümölcs, egy kiló cukor elvet. Nyugodtan csökkenthetjük a cukormennyiséget, és édesítőszerrel is főzhetünk lekvárt, befőttet.

Jön a meggy

A cseresznyeszezonnak már a felén túl vagyunk, de még akad mit az üvegbe rakni.

– Az árak most kedvezőbbek, mint tavaly, így aki szeretne eltenni, még most menjen a piacokra! – tanácsolta dr. Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke. – Aki inkább a meggyet szereti, az még várjon a jövő hét második fe-léig, ugyanis akkorra várható a befőzésre legalkalmasabb fajtákból a legnagyobb mennyiség, és az árak is alacsonyak lesznek. A kajszi- és őszibarack esetében viszont ne számítsunk sok jóra! Kevés a gyümölcs, és az ára is magasan lesz, olcsóbban csak má­sodosztályú gyümölcsöt tu­dunk majd venni, ami kisebb sze­mű, esetleg sérült, ezek tehát inkább csak lekvárhoz lesznek jók.

A Bors már áprilisban megírta, hogy a kajszibarack átlagos 40 ezer tonnás terméséhez képest idén csak 10–20 ezerre számíthatunk a kora tavaszi zord időjárás miatt. Ráadásul februárban leállt az ország egyetlen öblösüveggyára, ami miatt kevés és drága a piacon a befőttes üveg.

Változó árak 

A piacokon nagy a szórás: a 480 forintos kilónkénti ár a legalacsonyabb a cseresznyéért, de akár csaknem kétezerért is vehetünk egy zacskóval. 

Egyszerű cseresznyebefőtt

Hozzávalók: 1 kilogramm cseresznye, 4 csapott evőkanál cukor üvegenként, 2 deciliter víz üvegenként. 

Elkészítés: Az üvegeket mikróban egy-két perc alatt a legmagasabb hőfokon fertőtleníthetjük, így elkerülhetjük a csírázást. Csak az egészséges cseresznyeszemeket használjuk fel! Alaposan mossuk meg, áztassuk 15 percig, majd alaposan csöpögtessük le! Jó alaposan tömjük meg az üvegeket a gyümölcsökkel – úgyis összemennek a tárolás alatt! Szórjuk meg mindegyiket cukorral, öntsük fel vízzel, a fedő alá helyezzünk befőzőfóliát! Állítsuk egy magas tepsibe az üvegeket, öntsünk mellé vizet, és 180 fokon 40 perc alatt „süssük készre”! Ha kihűltek a befőttek, mehetnek a polcra. 

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.