Aktuális

Fegyveres rabló támadt a Viszkisre

G. Sz.

2018. június 13. szerda 05:00

Két rabló tört rá a Viszkisre a budapesti Andrássy úton található ékszerüzletben. Ám Ambrus Attila meghiúsította az akciót.

Forrás: Kecskeméti Zoltán

Harminc rablással a háta mögött Ambrus Attila először élte át, milyen érzés áldozatnak lenni. Ékszerboltban fogtak rá fegyvert egy biztonsági cég reklámfilmforgatásán.

Egyre váratlanabb helyeken bukkan fel Ambrus Attila, hiszen nemrégiben nyugdíjas rendőröknek tartott előadást arról, hogyan is kellene bűnözőket elfogni, most pedig egy dán biztonságtechnikai cég arca és szakértője lett. Így testközelből tapasztalhatta meg, hogy mit érezhettek át azok az emberek, akiket annak idején a bankrablásai során arra kényszerített, hogy átadják nekik a pénzt. Azt a félelmet kellett az arcán mutatnia, amit ő okozott a bankalmazot­taknak.

– Kicsit furcsa volt, hogy pont engem kértek fel, és először nem is értettem, mi az én dolgom ebben a történetben. A filmben ékszerbolti eladót játszom, és egy rabló egyszer csak bejön hozzám, majd fegyvert fog rám. Miközben farkasszemet nézünk, én felteszem neki a kérdést, hogy pont hozzám jöttél?, majd megnyomom a riasztót, ami után óriási köd lesz és a rabló zsákmány nélkül elmenekül – meséli a Borsnak Ambrus, aki egy Andrássy úti ékszerüzletben lett „áldozat”.

A dán cég már korábban is dolgozott egykori bűnözővel, vagyis nem a Viszkis az első, akiről úgy gondolják, sikeresen segíthet egy biztonságtechnikai vállalkozást. Az Egyesült Államokban már bejáratott dolog, hogy a „túloldalról” jövő embereket használnak hasonló feladatokra. Elég csak a világhírű szélhámos, csekkhamisító imposztor Frank Abagnale-re gondolni, akit börtönbüntetése letöltése után az FBI használt biztonsági szakemberként és akinek életéről még hollywoodi film is készült Kapj el, ha tudsz! címmel.

Mivel újdonsült munkaadói is ismerték a Viszkis „előéletét”, úgy döntöttek, hogy hiteles szakértő és reklámarc lehet. És, hogy milyen érzés volt Ambrusnak a fegyver másik oldalán állni?

– Bizarr élmény, és elsősorban itt az volt a fontos, hogy reagál egy adott ember ilyen helyzetben. Ugyancsak egy szerepjáték volt, de ha valakire ráfognak egy fegyvert, az még „játékból” sem túl jó érzés – mondta.

Belai Pál, a biztonságtechnikai cég képviseletében elárulta, miért pont Ambrust választották.

– Olyan személyre gondoltunk, aki ebben a „szakmában” tett már le valamit az asztalra, és hitelesen be tudná mutatni, hogy jónak vagy rossznak találja-e a ködvédelmi rendszert és hogy az segítség lehet-e egy támadás esetén. Hitelessége mellett népszerű is, ezért választottuk őt. Egyébként szerinte, ha az ő idejében lett volna ilyen rendszer, meggondolta volna, hogy megpróbálkozik-e a rablással – meséli a Borsnak a szakértő.

Belepi a köd a rablót

– Egy rablás során a betörők 1–2 perc alatt ellopnak mindent, majd távoznak is, mielőtt a rendőrség vagy a kivonuló szolgálat 7–10 perc alatt megérkezne. Az ügyfelek így sokszor jogosan reklamáltak, hogy van riasztóberendezésük, kamerájuk, távfelügyeletük is és mégis káruk keletkezik. Erre nyújt megoldást a MABISZ-engedéllyel rendelkező ködvédelem, melynek lényege, hogy miután rákapcsolódott a riasztóberendezésre, a jelzés megszólalása után azonnal működ képződik, ami megtölti a helyiséget. Természetesen úgy kell telepíteni, hogy a személyzet számára a menekülési útvonal szabad legyen, hiszen nem az a cél, hogy az illető bennrekedjen a támadójával  – mondta Belai Pál.

További cikkek

Gyász

Késelés a XVI. kerületben: Felesége előtt csuklott össze a szíven szúrt családapa

Gyilkosság

Brutális: Kislánya szeme láttára késelte meg barátnője a kétgyermekes apát

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 18.: fontos kérdéseknek a végére teszünk pontot, lelkileg megújulunk

ripost.hu

Nem búslakodik az Exatlon kiesője: tűzpiros bikiniben mutatta meg a testét

origo.hu

Elrettentő díjemelés jön egy hazai autós szolgáltatásban

mandiner.hu

The Spectator: az Orbán Viktor elűzésére tett próbálkozás darabokra hullik

kisalfold.hu

Gyalogost gázolt a vonat Győr-Ménfőcsanaknál

origo.hu

Nem remekelt a Samsung Galaxy S21 széria

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Máthé Dominik csak egyszer nézte vissza a gólját; elárasztották ajánlatokkal

vg.hu

A gerincvelő gyulladásának egy ritka változatát okozhatja az AstraZeneca oltása

mandiner.hu

Egy fekete nő középkori sírját találták meg Csehországban

life.hu

A pletykák szerint ez a valódi oka Kulcsár Edina és Csuti válásának

vg.hu

Letartóztatták az ápolónőt, akit azzal vádolnak, hogy csak imitálta az oltás beadását

origo.hu

Karácsony Gergely: Szarok rá, hogy mi van ezeken a hangfelvételeken - videó