Aktuális

Ellenőrizze a külföldről behozott kocsi előéletét

Bors

Létrehozva: 2018.06.25.

Bizonyára ön is számtalan horrorsztorit hallott már határon túlról érkező autók­ról. Végre utánajárhat igaz-e például a hirdetésben szereplő törésmentes állapot.

Forrás: Thinkstock

Akár magánszemélytől, akár kereskedőtől vásárolunk használt autót, sosem lehetünk biztosak abban, hogy amit látunk, az a valóság. Főleg külföldről származó kocsi esetében. Gyakran a ripityára tört négykerekűt is képesek kívülről úgy felújítani, hogy az makulátlannak tűnik, még a tapasztalt férfiembert is meg tudják vezetni. Vásárlás után jön a csalódás: az autó korántsem olyan, mint amilyennek hirdették. Sőt! De itt a megoldás: pár ezer forintért végre mindent megtudhat a kiszemelt járgányról!

Alvázszám kell

Ahhoz, hogy a külföldről behozott autóról minden fontos információt megtudjunk, szükségünk van az alvázszámra. Több magyar cég foglalkozik ezzel a lehetőséggel, 1500 forinttól 5000 forintig terjed a lekérdezés ára. Az összeg attól függ, hogy melyik országból érkezett a kocsi.

Tudta?

Összesen 17 karakterből áll a szám, amelyben vannak betűk és számok is, viszont O betű nem lehet közöttük, az mindig nulla.

– Azért nem a rendszám alapján működik a keresés, mert az változhat, viszont az alvázszám örök és átírhatatlan – mondta lapunknak az ezzel foglalkozó AutoDNA egyik munkatársa. – Ezeket az információkat egy anyacég vásárolja meg külföldről, ahol hasonlóan az itthoni rendszerhez biztosítóktól, rendőrségtől, szervizektől és az önkormányzatoktól összegyűjtött adatokat találjuk meg – tette hozzá a cég illetékese.

Nincs titok

Magyar autót is lekérdezhetünk

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának adataiból jelképes összegért lekérhetjük rendszám és megadott adatok alapján a gépkocsik vezetett kilométeróra állásait, azt, hogy forgalomban vannak-e, körözés alatt állnak-e, az első magyarországi nyilvántartásba vétel időpontját, de például azt is, hogy meddig érvényes a műszaki vizsgája. A részletekről ezen az oldalon szerezhet hiteles információkat.

Ugye, ön sem akar lopott, vagy körözés alatt álló autót vásárolni? A gyártási éven, a kilométeróra-állásokon és az eredeti felszereltségén kívül megtudhatja azt is, hogy legálisan árulják-e a kocsit. És lehull a lepel az esetleges titkokról: kiderül, miket cseréltek rajta, volt-e olyan karambolja, amelyhez szükség volt biztosítóra, totálkárosnak ítélték-e meg, és hány tulajdonosa volt. Akár évekkel korábbi képeket is megnézhetünk róla, egyes esetekben pedig térképet is kapunk arról, hogy hol és mikor kérték le az autó adatait.

Hol keressem?

Megtaláljuk magába az alvázba gravírozva, illetve a vezető oldalon a műszerfalba ütve. Emellett a forgalmi engedélyben, biztosítási kötvényben, és a szerviz- könyvben is fel van tüntetve.

Megúszta a családapa

Egy olvasónk meghökkentő levelet küldött szerkesztőségünkbe: egy kollégája gazdasági totálkárosra tört, roncsértéken, 2–300 ezerért eladott autója megjelent az egyik hazai használt autókat hirdető oldalon egy kereskedés hirdetései között kifogástalan állapotban, több mint 2 millió forintért. Szerencsére a kocsi vevőjelöltje egy számlán megtalálta a korábbi tulajdonos telefonszámát, ekkor kiderült a turpisság.

A vevőjelölt összefoglalta a történteket.

– Az alábbi címszavakkal volt hirdetve: megkímélt, márka- szervizben vezetett szervizkönyv, számlák. Elmentem megnézni, tip-top állapotban volt. Műszaki ember lévén tudtam, hogy mire érdemes figyelni, mégsem szúrt szemet semmi. Egy aggasztó dolog volt, hogy a csomagtartó- ajtót cserélték, de azt el is mondták. Mégsem szerepelt a szervizkönyvben. Ahogyan semmi más sem. Kétes érzések között arra jutottunk, megvesszük, de előtte otthon lekértem interneten a kocsi adatait. Itt ért a meglepetés: az adatbázis szerint három hónapja volt egy olyan káreset, amire 1,5–2,5 millió forint volt beírva. Kiderült, hogy totálkáros volt – írta ki magából a férfi, aki eztán kereste fel a korábbi tulajdonost, aki lebeszélte a vásárlásról.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185854_auto_resized.jpg
origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27804_resized.jpg?avcount=1714952710
origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189162_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: kibékült a TV2 legmegosztóbb sztárpárja? Kiderült az igazság

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191301_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Lezárták a testőrök Magyar Péter kocsiját a debreceni vonaton

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187697_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187841_auto_resized.jpg
vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27801_resized.jpg?avcount=1714952710
origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188558_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ne a boltban vedd meg: ezeken a helyeken magad szedheted az epret!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Gábornak is hálás lehetsz" – Tóth Gabi posztja felkavarta az állóvizet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192031_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: robbanás volt az áruházban, elvesztette a karját egy férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/N9lx2vCikai934LrxR3GGgua0S87GG1y4tUDCvEMmD0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5OTlmN2NmMDNkNDQ3OTViMTM5MTVkZjY0NTAzNmQx.jpg
Heti Top

Bőnyi gyerekkéselés, motoros tragédia Komlónál, rejtélyes inárcsi eltűnés: ezek érdekelték leginkább olvasóinkat

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/rooe3-ruBa4zvbF5p4UgeO1lbLFWCqRx6wLe3eCUUQA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VkMDY0NDIwZDZhOTQzYjE5NzI0MzEwZGQxMmFmNjQy.jpg
Anyák napja

„Szívünkben tovább élnek a hazatért angyalok” – együtt emlékeztek meg elhunyt gyermekeikről a gyászoló anyák