Aktuális

A déli határ felé tart Vackor medve

R. K.

Létrehozva: 2018.06.08.

A déli határkerítés állhatja csak útját a kitartóan haladó macinak. Ha talál rá valami módot, napokon belül átlépheti a határt, de ha nem, a biztonsága érdekében elaltathatják.

Sietősre vette a tempót a hazánkat átszelő Vackor maci. Úgy fest, egy éjszaka alatt 35 kilométert szaladt. A hároméves kan mackó Tiszaalpár után a Csongrád megyei Tömörkénynél bukkant fel hajnalban. A Bors munkatársai tegnap is nyakukba vették az országot a medve nyomai után kutatva. Tömörkényen nem mondhatni, hogy túlságosan örülnének Vackor érkezésének, többen félnek az egyébként békés állattól, és ha tehetik, este már nem mennek ki az utcára.

300 kilométer felett

A gyerekkora óta az alig kétezer lelket számláló településen élő Bernadett igencsak meglepődne, ha szembetalálkozna vele. – Nem mondom, hogy rettegek, de nem szeretnék vele találkozni. Sose láttunk eddig még itt medvét, reméljük, hamar továbbáll – bizakodott a lány. A kitartóan dél felé menekülő medve immár 300 kilométert tett meg, mióta két hete először észlelték a felvidéki Somoskőújfalun. Szerdán még Kocséron, majd Tiszaalpáron bóklászott. Tegnapelőtt hetven szakember követte kitartóan, nemzeti parkok fogtak össze, bekapcsolódtak a területi polgárőrök és a Készenléti Rendőrség is. Bár a tervük az volt, hogy elaltatják és a későbbiekben szabadon engedik a lakott területektől messze, most már inkább hagynák, hogy maga találjon ki az országból.

Nem tudják, hol van

Számos bejelentést kaptunk, volt, aki látni vélte, mások a lábnyomait találták meg. Ha ilyen tempóban halad, napokon belül elhagyhatja az országot – vélte a Kiskunsági Nemzeti Park szóvivője, Kis Mónika. – Alapvetően a Tisza vonalát követi, a pusztaszeri tájvédelmi körzet felé tart. Teljesen békés, teszi a dolgát. Éjszaka aktívabb, nappal inkább itt-ott megpihen. Egy több kilométeres körben zajlik a keresés. Több csapat, több irányból követi az útját, vadászati szakemberek és rendőrök egyaránt. Minden lehetséges eszközt, többek között hőkamerát és drónokat is bevetünk – tájékoztatott a szóvivő. A sűrű növényzet miatt vi­szont nincs egyszerű dolguk, eső is esett, ami elmosta a nyomokat. – Így most pontosan nem tudjuk, hol van. Addig nincs szükség az elaltatására míg embereket nem veszélyeztet, vagy esetleg saját magát. Ha mégis szükség lesz erre, akkor jeladóval látjuk el, és a Bükki Nemzeti Parkba kerülhet. Akkor a maci mondhatni magyar lenne – mondta tréfásan Kis Mónika.

A Tiszán úszva kijuthat

Nagy kérdés, hogy mi lesz akkor, ha a medve eljut a déli határhoz. – A határkerítésen nem hi­szem, hogy átjut. Bár igaz, hogy valahogy az M3-as autópályán is átjött. A Tiszán úszva könnyedén elhagyhatja az országot. Ha nem, akkor célszerűbb lehet a kerítésnél elaltatni. Minden a medvén múlik, ezek csak lehetséges forgatókönyvek – mondta a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa, Ludnai Tünde, aki aktívan részt vesz Vackor keresésében. Vándorlása so­rán a medve sok ál­lattartótelep mellett megfordult, birkák közelében, baromfiudvarban is, de mindenhol csak a gyümölcs vagy a gyors továbbállás ér­dekelte. A kóborló medve konkrét célt követ: azért is ment például az M3-as autópályán, a Tisza hajdani ártéri vidéke mentén, mert az évszázadokkal korábban gyakori útvonala volt a Kárpát-medencében vándorló őseinek.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143678_auto_resized.jpg
origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27219_resized.jpg?avcount=1713550211
origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144014_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140755_auto_resized.jpg
ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141894_auto_resized.jpg
travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713550211
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713550211
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145063_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól