Aktuális

Drága mulatság az óriásdarázs megölése, ötvenezret is fizethet

Putnoki Zsuzsanna

2018. május 17. csütörtök 14:00

Brutális méretük miatt mindenki halálra rémül tőlük, pedig teljesen ártalmatlanok, sőt igazán hasznos és védett állatok a tőrösdarazsak.

Nem véletlen, ha megijedünk a hüvelykujj méretű, leginkább lódarázsra hasonlító rovartól, de ne bántsuk! – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani Egyesület. Még csak agresszívnak sem lehet mondani a tőrösdarazsat: a jellegzetes fekete-sárga mintázatú darázzsal ellentétben sosem támad, a természet számára pedig kifejezetten hasznos, mert ellensége a cserebogárnak. – A tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban, hacsak nem fogjuk meg őket, nem ellenünk használják, mérgük pedig nem fájdalomkeltésre, hanem lárvák megbénítására szolgál. A tőrösdarazsak ugyanis paraziták, vagyis szaporodásukhoz, a peterakáshoz na­gyobb rovarok lárváira van szükségük – közölte a Magyar Madártani Egyesület.

Vegyen nagy levegőt: a méretes rovar természetvédelmi értéke példányonként ötvenezer forint, így egy tudatlan irtással még a börtönbüntetést is kockáztatja. Pont úgy, ahogyan az történt két éve a budapesti Vá­rosligetben. A kihívott rovarirtó ugyanis nem is­merte fel a tőrösdarazsakat, azt hihette, lódarazsakkal van dolga. A kár többmilliós volt, és nemcsak da­razsak estek ál­do­zatul, hanem szarvasbogarak is. Ha nem tud tőlük megmaradni, inkább bízza az eltüntetésüket méhész szakemberre.

Rondák, de hasznosak

Parlagi vipera – Természetvédelmi érték: 1 millió forint/példány. Nem mindenki tudja elviselni a lábatlan jószágokat, ám sokuk teljesen ártalmatlan, nincs mérge, és védett is.

Közönséges vízicickány – Természetvédelmi érték: 50 ezer forint/példány. Sokan ugranak rögtön székre  vagy bármilyen magaslatra, ha egeret, patkányt látnak. Cickányokkal a vizek mentén lehet találkozni, megjelenésük azt mutatja, hogy jó minőségű a víz, ahol élnek.

Óriás koraidenevér – Természetvédelmi érték: 500 ezer forint/pédány. Gyerekkorában mindenkit riogattak a hajba szálló denevérekkel, ráadásul betegségek terjesztése is nevükhöz tapad. Viszont a rovarok szempontjából rendkívül hasznosak.

Sárgahasú unka – Természetvédelmi érték: 50 ezer forint/példány. Tömeges, undok brekegésükkel és nyálkás ugrálásukkal szereztek maguknak rossz hírnevet. Pedig jobb, ha tudjuk, a különösen utált és idegesítő szúnyogok, legyek legnagyobb ellensége.

Szongáriai cselőpók – Természetvédelmi érték: 5 ezer forint/pédány. Hazánk madárpókja, a legnagyobb fajta, de még így is sokkal kisebbek, mint egy madárpók. Nem csak balszerencse őket elpusztítani, de ahol nincs pók, ott valószínűleg hemzsegnek a darazsak, a szúnyogok és a legyek is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kövér László: Harmadik világháború fenyeget

origo.hu

Meztelenül jógázik a hatalmas mellű Playboy-modell - fotók

life.hu

Béres Alexandra így élvezi a nyarat lányaival - fotó

vg.hu

Kiderült, mi történt az ukrán gabonával: az oroszok rátették a kezüket

ripost.hu

Öngyilkos lett egy fiatal nő Óbudán - "A gondnok könyörgött neki, hogy ne tegye!"

hirtv.hu

Nyomozás: Emberi maradványokra bukkant Berki léleklátója

origo.hu

Döbbenet, mire használnák a sisakot, amely jelez, ha viselője pornót néz

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd? 13+1 kajaötlet hétvégére, amitől tuti lesz a nyugodt délutáni szieszta

origo.hu

Gyógyszerkészítmény az emésztési zavarok ellen (x)

mindmegette.hu

3 recept GYOZA gombóccal, ami azonnal a család kedvence lesz (x)

origo.hu

Horvátország tele van természettel…(x)

További cikkek

Bűntény

Kukába dobta kisunokája holttestét a horrormama

Vallomás

12 éven át erőszakolt meg az apám, attól féltem, meg is fog ölni