Aktuális

Trolival utazgattak az elszökött óvodásokat Szegeden

Bors

2018. április 28. szombat 16:00

Szeged - Elszökött két gyerek csütörtökön a szegei Cső utcai óvodából. A kicsiket már a rendőrség is kereste, végül egy járókelőnek tűnt fel a két, kíséret nélkül sétálgató ovis - a belvárosban. Ez már a második eset volt, hogy az intézményből gyerek tűnt el, az érintett dolgozók írásbeli figyelmeztetést kaptak - számolt be róla a Délmagyar.

Forrás: Karnok Csaba, Délmagyar (képünk illusztráció)

– Megszökött két gyerek az oviból – újságolták a Cső utcai intézményből hazatérő kicsik szüleiknek csütörtökön. Az ügynek hamar híre ment, és igen nagy felháborodást keltett, ugyanis ez már a második eset volt, hogy ebből az intézményből úgy tudott kijutni kisgyerek, hogy az nem tűnt fel az óvónőknek. Ezúttal ráadásul információink szerint hosszú ideig kóborolt a két kicsi a városban.

A 6-7 éves gyerekek délelőtt hagyták el az óvodát. Az épületen belül játszottak, vagyis nem is az udvarról tűntek el. Hogy a folyosókon hogy nem vette őket észre senki, nem lehet tudni, de tény, hogy kijutottak. Ezt követően valószínűleg a kerítésen másztak át, a rendőrségi jegyzőkönyvekben legalábbis szomszédok elmondása alapján ez szerepel – az óvodai dolgozók közül senki nem látta az esetet. Úgy tudjuk, a gyerekek gyakorlatilag a fél várost bejárták: előbb az egyik makkosházi áruházba mentek el, mert szomjasak voltak, viszont pénzük nem volt, így továbbálltak. Trolira ültek, és végül a belvárosban tűnt fel egy járókelőnek, hogy felnőtt kíséret nélkül sétálnak, ezért értesítette a rendőrséget.

Az óvónők rémálma

– Erre az esetre nincs mentség – fogalmazott Bartáné Tóth Mária, a Szegedi Óvodák Igazgatóságának vezetője. – Egyértelmű, hogy mulasztás történt, és megértem a szülők indulatait is. Ez egyébként a szakmánk rémálma, hiszen semmi nem fontosabb, mint hogy a gyerekeket épségben haza tudjuk adni.

Az igazgató elmondta, a csoporttal nem a megszokott óvónőjük volt, az eset idején pedig délutános társa még nem érkezett meg. – Amikor észlelte, hogy hiányzik két gyerek, azonnal keresni kezdték őket, a kollégák a környéket is bejárták. Fél óra után úgy döntöttek, értesítik a rendőrséget is.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, a két gyermek eltűnéséről valamivel 11 óra előtt érkezett bejelentés. A keresést a rendőrség haladéktalanul megkezdte. Állampolgári segítséggel mintegy fél óra elteltével lettek meg, őket az óvodában átadták az időközben odaérkezett szülőknek és a pedagógusoknak. Az ügy kivizsgálása érdekében a Szegedi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Ismerni kell a csoportot

Bartáné Tóth Mária megerősítette lapunk információját, miszerint a két eltűnt gyerek közül az egyik korábban is megszökött már az óvodából. Elismerte: éppen ezért rá különösen oda kellett volna figyelni. – Az eset tanulsága az is, hogy ha megváltozik a munkaszervezés, mindenképpen olyan óvónő kell a csoportba, aki jól ismeri a gyerekeket. Emellett pedig az épületen belül átjárhatóságot is meg kell szüntetni.

Az érintett óvodai dolgozók írásbeli figyelmeztetést kaptak – az ügyben nem csak a csoportra vigyázó óvónőt marasztalták el, hiszen másoknak is figyelniük kellett volna. Úgy tudjuk, a szülők nem terelték jogi útra az esetet, az igazgatónő viszont bocsánatot kért tőlük kollégái nevében is.

A sofőr nem ellenőrizhet minden kicsit

Mivel a gyerekek használták a tömegközlekedést is, megkerestük Majó-Petri Zoltánt, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatóját. Arra a kérdésre, hogy a járművezetőknek feladatuk-e az utasokat figyelni, és esetleg egy ilyen esetet kiszúrni, azt mondta, nincs erre vonatkozó cselekvési protokoll, és ezzel kapcsolatban a felelősségi körök sem alakíthatók ki. – Az üzletszabályzataink szerint 6 éven aluli gyermek nem utazhat felügyelet nélkül, de ennek betartatása nem a járművezetők munkaköri kötelezettsége. Nem lehet például csúcsidőben minden óvodást ellenőrizni, hogy ki kivel utazik.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Döbbenetes pletykák keltek szárnyra, lebukott Tóth Andi eltitkolt szerelme?

hirtv.hu

Aszódi kettős gyilkosság: Kiderült, hatalmasat hibáztak a rendőrök

ripost.hu

Ez a három csillagjegy erős jeleket kap az égiektől a következő napokban

hirtv.hu

Vőlegénye jelentette be: Tragikus hirtelenséggel elhunyt a tinisztár

metropol.hu

Vele csókolózott Shane Tusup a fővárosi éjszakában

mindmegette.hu

Felrobbant a cukiságmérő Rácz Jenő és Kamilla baba új videójától - ezt látnod kell!

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Leállt a forgalom Budapesten, brutális baleset történt

borsonline.hu

Egy pillanat alatt odalett 3 fiatal élete: borzalmas baleset történt Fejér megyében

borsonline.hu

Sokkot kaptak a NASA tudósai, rettenetes dolog tűnt fel a Holdon

További cikkek

Szex

Véletlenül teherbe ejtett a volt diákom!

Aktuális

Orbán Viktor: Ha lesz béke, lesz gazdasági fellendülés és nem lesz háborús infláció - videó