Sárközi Ákos hamburgerezni jár a többi séffel

Sárközi Ákos hamburgerezni jár a többi séffel

festészet
PUBLIKÁLÁS: 2018. április 26. 12:00
ozs

Egy ke­zünk is elég lenne, ha össze akarnánk számolni, hány magyarországi mesterszakács étterme kapta meg eddig a világ legrangosabb gasztronómiai díját, a Michelin-csillagot.

Michelin-csillagos étterem séfjének lenni presztízst jelent, viszont amennyire felemelő, anynyira lélekromboló érzéssel is jár ez az elismerés.

 – Minden esztendőben már­ciusban derül ki, hogy mely éttermek kapják, illetve tarthatják meg a Michelin-csillagot. Úgyhogy nekem az idei március is arról szólt, hogy volt pár infarktusom, míg ki nem derült, maradtunk-e csillagos étterem – mesélte a Konyhafőnök zsűrijéből is ismert Sárközi Ákos, aki 2014-ben a Borkonyha séfjeként részesült az elismerésben.

Azóta állandó rajta a nyomás, ahogy a többi csillagot szerzett kollégáján is, mivel a rangos elismerés nem örökre szól, a csillagot minden évben újra ki kell érdemelni. 

– Sokkal könnyebb megkapni a Michelin-csillagot, mint megtartani. Nagyon nehéz dolog mindig topon lenni, mindenkinek megfelelni. Belátom, hogy sajnos nekem sem sikerül ezt mindig jól kezelni – ismerte be Sárközi, aki azt is elmondta, arra kínosan ügyel, hogy ne a kollégáin vezesse le a felhalmozott feszültséget.

– A nyugtatásra nekem különösen jó a festés. Többek közt ezért is szeretek ecsetet ragadni. Sajnos olyan ételről még nem tudok, ami segít a stresszlevezetésben – mondta nevetve.

– Bár sokszor előfordul, hogy a többi csillagos séffel elmegyünk együtt egy jó kis hamburgert megenni. A séf elújságolta azt is, hogy amióta kiszállt a Konyhafőnök zsűrijéből, végre több időt tud fordítani kedvenc hobbijára, a festészetre. 

Csillagos tévhit

A Michelin-csillagot nem séfek kapják, hanem éttermek. Nem véletlen, hogy az éttermeknél gyakran meg sem említik a séf nevét a kalauzokban, az étterem neve mellett szerepel a csillag. Így a csillagot magával sem viheti a séf, hiszen nincs is neki, és az étterem sem veszíti el, ha távozik a séf. Ennek ellenére a köznyelvben, gyakran mondják, hogy „Michelin-csillagos séf”.

Hogyan értékelnek?

Az éttermeket öt szempont szerint értékelik: Az ételek minősége, a sütés, főzés, ízesítés tökéletessége, a konyha eredetisége, stílusa, az ár-érték arány és a látogatások gyakorisága.

A névtelen kritikusok véleményezése alapján kap az étterem egy vagy több csillagot. A vizsgálat a teríték minőségét, a dekorációkat nem veszik figyelembe. Évente nagyjából 250 éttermet látogatnak meg.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.