Aktuális

Örök dilemma: Az albérlők vagy a tulajdonosok fizessék a csekket?

D. A.

Létrehozva: 2018.04.04.

<p>Már megtalálta a kiszemelt albérletet, megvan az időpont is, nincs más dolga, mint összepakolni és áthurcolkodni. A szerződés mellett azonban felmerül még egy fontos kérdés: a közüzemi szolgáltatások a bérlő nevére kerüljenek? </p>

Mik tartoznak bele?

A közüzemi szolgáltatások köre magában foglalja a távhő-, a villamosenergia-, a víziközmű, a földgáz- és a ké­mény­seprő-ipari szolgáltatást, illetve a szemétszállítást. 

Bérlőhöz tapad a tartozás

A bérleti szerződés megkötésekor rögzíteni kell, hogy át­írják a közműszámlákat a bér­lő nevére, vagy marad a tu­lajdonosnál. Amennyiben marad, egyénileg megállapodnak a fizetés módjáról, de akár rögzíthetik azt is a szerződésben. 

– Mindkét verziónak van előnye és hátránya. A lakás tu­­lajdonosának kényelmesebb, ha a bérlő nevére írattatja a köz­műszolgáltatásokat, hiszen nem kell foglalkoznia vele, onnantól a bérlő felel érte. A dolog hátránya viszont a tulajdonosra nézve, hogy így nem is lát rá – kezdte lapunknak dr. Újvári Zoltán ügyvéd, aki elárulta: a tulajdonosnak jobb, ha tisztában van az ingatlan dolgaival.

Mi történik, ha nem fizet a lakó?

A közösköltség-tartozást az ingatlanra terhelik, minden mást a fogyasztóra. És vajon mi a helyzet akkor, ha a bér­lő nevén van a közüzemi szolgáltatás, és nem fizeti, vagy hátralékot hagy maga után?

– Az átírás után a szolgáltatók a bérlőn fogják behajtani a tartozást, nem a tulajdonoson. Viszont gyakran azon az állásponton vannak, hogy amíg nincs kifizetve a tartozás, addig nem köthet a tulajdonos új szerződést. Ez jogtalan, mert a közmű köteles szerződést kötni. Az efféle problémák okozhatnak a tulajdonosnak fejtörést, utánajárást, időt igényel megoldani az ügyet, ezért én amondó vagyok, jobb, ha az ő nevén marad minden, és ő tartja kézben a dolgokat – magyarázta az ügyvéd. 

Biztosítsa be magát a bérleti szerződéssel!

Szerződés elmaradása esetén egy későbbi perben a bizonyítás jelentős nehézségekbe ütközhet. 

– A szerződés határozott vagy határozatlan lehet. Mindenképpen tartalmaznia kell a kialkudott bérleti díjat, a kauciót, ami általában kéthavi, annak visszaadásának feltételeit és a rendkívüli felmondási jogokat. Ilyen lehet például a szomszédokat visszatérően zavaró magatartás vagy az ingatlan engedély nélküli átalakítása. Bútorozott lakás esetében a tulajdonos azzal védheti meg értékeit, ha listába foglalják a lakás bútorait és használati tárgyait azok típusmegjelölésével együtt – mondta el az ügyvéd. 

Intézkedjen az interneten

Az adatváltozás-bejelentését online lehetővé tevő változásbejelentő.hu számítása szerint az 5-8 szolgáltatót érintő közműátírás személyes ügyintézésének járulékos költségei akár a 6-11 ezer forintot is elérhetik, míg az ügyintézésre fordított szabadidő további 10 ezer forint kiesést jelent naponta a családoknak. 

A több mint 100 hazai szolgáltatóval kapcsolatban álló Változásbejelentő.hu oldalon pár kattintással elintézhetünk mindent.

Az átírás menete

A bérleti szerződés tartalmazza a mérőóraállásokat. A szolgáltatóknál az adatváltozás bejelentésére általában tizenöt, a vízszolgáltatók esetében általában harminc napunk van arra, hogy személyesen elintézzük az átírást. Mivel az ügyfélszolgálatok nyitvatartási ideje többnyire egybeesik a Magyarországon általánosnak tekinthető munkaidővel, az átlagosan 5-8 szolgáltató felé történő adatbejelentés ügyintézése akár 3 napunkba is kerülhet. Ne várjon napokat, heteket! Több szolgáltató pénzbüntetéssel szankcionálja az adatváltozás bejelentésének elmulasztását.

Mérőóra-kisokos

A kerttulajdonosok a kerti locsolás céljára felhasznált vízmennyiség mérésére külön fogyasztásmérőt is felszereltethetnek a locsolóvezetékre. Ez esetben a külön erre eső csatornadíjat nem kell megfizetni, csak a vízdíjat.

Ha mérőóracserére vagy ellenőrzésre kerül sor, ne hagyják őrizetlenül, a művelet a jelenlétükben történjen. Bármilyen kifogásuk, észrevételük van, tüntessék fel a helyszíni jegyzőkönyvben. 

Ha az óra hibásan mér, nem mér vagy a hitelesítési ideje lejárt, az azon mért adatok nem képezhetik számlázás alapját.

Ha a plomba, zárógyűrű megsérül és nem jelenti be a szolgáltatónak, akár több százezres kötbért is kiszab­hatnak.

Bors-tipp

Mindkét fél jól jár, ha a szolgáltatások a tulajdonos nevén maradnak, a lakás pedig minden hónapban nullázva van. Azaz a fogyasztásokat az aktuális tarifák szerint az óraállások alapján kiszámoljuk, és kifizetjük a bérleti díjjal együtt. Érdemes minden hónapban írásban rögzíteni a megállapított állásokat és a kifizetett pénz összegét.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174209_auto_resized.jpg
origo.hu

Engedj el, így könyörgött Varga Judit az őt fogva tartó, tomboló Magyar Péternek - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27588_resized.jpg?avcount=1714442711
origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174658_auto_resized.png
hirtv.hu

Hidvéghi Balázs szerint elsöprő erőt mutat fel Szentkirályi Alexandra + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174350_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Megszólalt a rendőrség, sajtótájékoztatón közölték a bőnyi késelés részleteit + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27589_resized.jpg?avcount=1714442711
origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174011_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714442711
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú