Aktuális

Hitler a fogásztól, Péter cár a csótánytól rettegett

Bors

Létrehozva: 2018.04.05.

<p>Véres kezű diktátoroknak, tehetséges uralkodóknak és nagy formátumú államférfiaknak is voltak-vannak fura félelmeik, fóbiáik. A <a href="https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/" target="_blank">Szeretlek Magyarország</a> weboldal összegyűjtötte a történelem ismert alakjainak „zizijeit”.</p>

Hitler:fogorvos

A náci diktátor irtózott a fogorvosoktól. Pedig rengeteg szájhigiénés problémája volt, amit az édességek imádata okozott. Fogorvosa szerint Hitler gyakran panaszkodott fogfájásra, és a lehelete is borzasztóan kellemetlen volt. A fogai sárgák voltak, és emellett ínyproblémákkal is küzdött. Viszont annyira nem bírta a fájdalmat, hogy egy gyökérkezelés is legalább egy hetet vett igénybe nála.

Kim Dzsong Il:repülés

A kommunista Észak-Korea mostani teljhatalmú urának néhai édesapja semmi pénzért nem ült volna légi közlekedési eszközre. A messzi szovjet fő­városba, Moszkvába és Ke­let-Európába is a páncélozott vonatával járt. Fé­lelme nem volt alaptalan: 1976-ban helikopterbalesetet szenvedett, ez tette be nála a kaput. 

Augustus császár:villám

A Római Császárság megalapítója rettentően félt a mennydörgéstől és a villámlástól. Egy hadjárata során éppen az árnyékszéken (azaz a vécén) ült, amikor kis híján belecsapott a villám. Az uralkodó rögvest templomot emeltetett a villámok istenének, Jupiternek, hogy az égiek kedvében járjon. 

I. Péter:svábbogár

A legendás orosz cár olyannyira irtózott a kétségtelenül undorító rovaroktól, hogy amikor az országot járta, az előreküldött szolgái mindig csótánymentesítették a szállását. Ha mégis egy-egy példány felbukkant a jelenlétében, rögvest főben járó bűnként értékelte, és azon nyomban távozott.

Churchill:szónoklat

Igencsak kínosan indult a nagy brit miniszterelnök, Winston Churchill politikai pályafutása: parlamenti képviselőként az első felszólalása során három percen keresztül szótlanul állt egy helyben, mivel az óriási stressztől nem tudott szóhoz jutni. Ekkor megfogadta, hogy többé nem fordulhat vele elő hasonló, így ezután rengeteg időt ölt a beszédekre való felkészülésbe. 

Kadhafi:tériszony

Rettegett a magasságtól a néhai líbiai diktátor. Egyik volt nagykövete szerint harmincöt lépcsőfoknál nem volt hajlandó magasabbra menni, a számára lefoglalt épületekben pedig mindig az első emeleten kellett lennie a szállásának. Külföldön az is előfordult, hogy felállíttatta a beduin sátrát, hogy elkerülje a tériszonyt.

Gyerekkorból ered

Minden nevesebb történelmi személyiségnek van valamiféle félelme, ami többnyire a gyerekkoruk sérelmeiből fakad – mondta Rákász Mihály történész a Borsnak. – A szélsőségeseket pedig egyenesen megőrjítik a fóbiáik: a hatalmuk alá akarják hajtani az ellenségeiket, háborúkat robbantanak ki. Azt a látszatot keltik, hogy sebezhetetlenek, noha ez egyáltalán nincs így. A félelmeiket ugyanakkor igyekeznek titkolni, de ez azzal jár, hogy még a hí­veikkel szemben is bizalmatlanok lesznek. Ennek oka, hogy rettegnek a bukástól, ami minden uralkodó rémálma.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27664_resized.jpg?avcount=1714642815
origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27660_resized.jpg?avcount=1714642815
origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179772_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174276_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181685_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mindenki másnak jobban fáj körülöttem” - Migrénes fejfájással küzdött, egy éve maradt hátra a 19 éves Ellának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714642815
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/rRUHl9iDYnbZwZW6HUfDpmXFQ7gldwISUpAr27hKUnU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlkNmU5MTU2YTVmZjRmN2U5MGUxZGFiZjZiMjE2ZTIy.jpg
Háború

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/vZJhcC2KdmFonW3JW2zSh7aG8D1jIhaUt_hjrR03WGc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FkZmY1MGNkOGExMzQ5ZjQ5YzFlZDllZGY1ODc3Nzcx.jpg
Újrakezdés

Félúton fordult vissza a pokolból: 10 százalék esélye volt a túlélésre, most újra járni tanul Péter