Eláruljuk a titkot: ezen múlik, hogy tökéletes lesz-e a töltött paprika

Eláruljuk a titkot: ezen múlik, hogy tökéletes lesz-e a töltött paprika

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. április 14. 13:00
<p>A hagyományos töltött paprika az egyik legkedveltebb magyar étel. Gondolta volna, hogy a törököktől származik?</p>
Bors

Emiatt nem jó a végeredmény

– Nagyon sokan ott rontják el, hogy nem főzik elő a rizst – kezdte Lázár Levente szakács. – Amikor nyersen teszik a töltelékhez a rizst, nem puhul meg eléggé, ropoghat az ember foga között. De ha előfőzi, gyönyörűen vághatja majd, akár a vajat. Só, bors, zeller és paradicsompüré szükséges a jó töltött paprikához, kis cukor és habarás lisztből, vízből. Semmi rántás, csak habarás – árulta el titkát Lázár Levente, aki magyaros konyhát vezet az Ildikó konyhájában.

Újítana? Próbálja kápiával     

A Konyhafőnök egykori séfje jó viszonyt ápol az ételkritikus Pierre-el. Recepteket is cserélgetnek egymással. – Pierre barátomnál láttam először a töltött paprikát kápia paprikába töltve. Sokkal intenzívebb és elegánsabb lesz az étel íze tőle, mintha közönséges tölteni való paprikát használnánk hozzá, ezért azóta én kizárólag így készítem. A megfőtt paprikát tálalás előtt felszeletelem, hogy könnyebben lehessen fogyasztani és főtt burgonya helyett sült krumplival tálalom – árulta el trükkjét Bernáth József séf. 

Füstölt szalonnával is ízesítheti a gombócokat

Zilahy Ágnes 1891-ben megjelent Valódi magyar szakácskönyve szerint a töltelék kézzel összevágott sertéshúsból, vízben főtt rizzsel készül, sózva-borsozva. Malatinszky Fanni 1912-es szakácskönyvében már a töltelékbe zsírban pirított hagymát is találunk. Magyar Elek szerint a tölteléket füstölt szalonna teszi szaftosabbá, ízesebbé. A sót pedig csak mérsékelten használjuk.

Kipróbáltuk

Hozzávalók a paradicsommártáshoz:  300 g sűrített paradicsom • 100 g sertészsír • 120 g finomliszt • 1 közepes db vöröshagyma • 1 teáskanál só • 1 db zellerlevél • 8 dl csontlé A töltött paprika alapjai, összetevők: 1000 g darált sertéshús • 20 db zöldpaprika • 50 g sertészsír • 1 nagy db vöröshagyma • 4 gerezd fokhagyma • 2 teáskanál só • 5 g fekete bors • 3 db tojás •  250 g rizs 

Elkészítése: Forrósítsa fel a zsírt, majd adja hozzá a lisztet, pirítsa zsemleszerűre. Öntse fel forró csontlével, adja hozzá a sűrített paradicsomot és a sót. Tegye a mártásba a zellerlevelet, a vöröshagymát. Fél óra alatt főzze készre. Főzze meg félig rizst, majd hűtse le. A vöröshagymát párolja le zsíron. Reszeljen fokhagymát. A darált húsból, vöröshagymából, rizsből, tojásból készítsen tölteléket, ízesítse fokhagymával, sóval, borssal. Mossa meg és csumázza ki a paprikákat, majd töltse meg a töltelékkel. A töltött paprikákat helyezze forró paradicsommártásba és főzze készre. 

Ön hogyan készíti?

Kovács Gabriella: Vegetáriánus vagyok, úgyhogy hús helyett tofut használok. Ezt nagy lyukú reszelővel lereszelem. Összedolgozom rizzsel, grill fűszerkeverékkel, sóval, borssal. A tölteni való paprikát óvatosan kicsumázom. Miután a tölteléket betöltöttem, a végét lisztbe mártom. Az egészet forrásban levő vízben lassú tűzön főzöm. Utána kiveszem, és ebben a lében készítem a paradicsomszószt.
Dr. Antal Tünde: Én pulyka felső combot darálok le. Ehhez kerül a rizs, a pirospaprika, kockázott füstölt szalonna, só, bors, és egy tojás. Ezt töltöm be a paprikába. A paradicsomos lében megfőzöm, majd kiveszem a paprikákat és a levet egy kicsit berántom.
Szlovák Ferenc: Nálunk teljesen hagyományosan készül a töltött paprika. Kell hozzá darált sertéshús, vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, tojás, rizs. A rántáshoz pedig liszt, a léhez sűrített paradicsom és zellerlevél.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.