Aktuális

A szerelem titkos nyelve – Nyúlláb a zsebben hozott szerelmet a locsolóknak

Délmagyar

Létrehozva: 2018.04.02.

Nemcsak a locsolkodás a húsvét erotikus szimbóluma – legalábbis a falusi néphagyományban. A tojásadás és a fenyőágállítás is tele van titokzatos szerelmi üzenetekkel.

– A húsvéti locsolkodás egy találkozási lehetőség is volt. Meg lehetett erősíteni a kapcsolatokat, hiszen azokhoz a lányokhoz mentek a legények, akiket már előtte is ismertek. Az ünnep fontos lehetőséget adott arra, hogy a fiatalok kifejezzék egymásnak, hogy van-e közöttük vonzalom vagy szimpátia. A fiúk számíthatnak-e egy leány kegyeire, illetve az elutasítást is nyilvánvalóvá lehetett tenni egymás számára – mutat rá Gyöngyössy Orsolya. A néprajzkutatóval arról beszélgetett a Délmagyar.hu munkatársa, hogy a húsvét azon túl, hogy az egyik legnagyobb keresztény ünnepünk, szól a tavaszvárásról, a megújulásról, és nem utolsósorban számos szerelmi szimbólumot is rejteget.

Erotikus töltetű víz

A húsvéti ünnepkörben az udvarláshoz is elengedhetetlenül kötődik a locsolkodás. – A locsolkodás szimbolikusan több mindent is jelképezhet. Egyházi jelentése, hogy az asszonyokat, akik hírül vitték Krisztus feltámadását, vízzel locsolták le – így próbálták csitítani őket. Közben benne rejlik a keresztvíznek a tisztító hatása is. Emellett a víz mint jelkép a néphagyományban nagyon feminin szimbólum. Ha szóba kerül, mindig gondolni kell arra, hogy a termékenységet képviseli – magyarázza Gyöngyössy Orsolya.

Példákat is hoz: – Ha a folyó kiárad, termékeny talajt hagy maga után. A népdalokban is mindig, ha folyóról, tóról van szó, az a nőt, leányt jelképezi. Ha például valaki csónakkal megy át egy folyón, az erotikus jelentést von maga után. A népszokásainkban is megtalálható a víz ezzel a jelentéskörrel. Mert az esküvő után, amikor vonul a násznép a legényes házhoz, a kapu elé kitesznek egy vödör vizet. A fiatalasszony feladata az, ha odaér hozzá, egy határozott mozdulattal felrúgja. Ezáltal lesz szerencsés majdan a szülése – tudjuk meg.

Bosszút is állhattak

A népi magyarázata a locsolkodásnak, hogy a menyecske friss, szorgos és tüsténkedő legyen, ha majd asszony válik belőle. – De hogy jön a párválasztáshoz a locsolkodás? – szólt a következő kérdés a néprajzkutatónak.

– Egyáltalán nem volt mindegy, a legény hogyan ment locsolkodni a lányos házhoz, és hogy milyen ajándékot adott neki a leány ezért cserébe. A jelképek mind arról árulkodtak, hogy tetszenek-e egymásnak... – meséli Gyöngyössy Orsolya, aki az Ipoly menti falvakban szokásos tojásgyűjtésről is beszél: – Vasárnap este útra keltek a fiúk, tojásokat gyűjteni. Körbejárták a lányos házakat, mindenhová bekopogtak az ablakon, hogy tojást kérjenek. Valahol szalonnát is kaptak... A fiúk még aznap este megsütötték maguknak a tojásokat, a héját pedig azoknak a lányoknak az ablaka alá szórták, akikre haragudtak. Tudhatta a leány, aki másnap az ablaka alatt tojáshéjat talált, hogy rá orrolnak valamiért. Ez egyfajta szimbolikus formája volt az elutasításnak.

Kiváltság volt a szagos víz

Az 1920-as, 30-as években, az első világháború után kezdett elterjedni az a szokás, hogy már inkább nem vízzel locsoltak a legények falun sem, hanem szagos vízzel, kölnivel. Esetleg vittek egy bögrét magukkal, és valójában azokat a lányokat locsolták meg a hagyományos módszerrel, akikre haragudtak.

Egyfajta bosszúállásként fogták fel. Vagyis a locsolkodás módjával is ki lehetett fejezni, hogy mennyire szimpatizál az a fiú az adott leánnyal. A szagos víz lett a megbecsülés jele.

Nagyon gyakorlatias dolog volt, és még a régi időkre jellemző: amikor vödörrel locsolták a lányokat, vagy patakvízbe dobták őket, a fiú ekkor azt is megfigyelhette, a leány milyen szemérmesen viselkedik. Mennyire tiltakozik, ha mondjuk a fiúk mindeközben kicsit körbetapogatják, hiszen azért a legények igyekeztek megragadni az alkalmat. Mikor bevizezik a lány ruháját, hagyja-e magára tapadni, vagy gyorsan átöltözik. Ez mind arra utalt, mennyire erkölcsös, jó lesz-e feleségnek. Ilyenformán a húsvét segít kipuhatolni a párválasztás erővonalait is.

Mágikus erejű tojás

A húsvéti tojás a feltámadás szimbóluma. Ahogy a madár kibújik a tojásból, úgy támad fel Krisztus is a sziklasírjából. Régen a nők a termékenységvarázslásra használták a tojást. Kalotaszegen például, aki meddő volt, és gyereket szeretett volna, a férje vérét összekeverte tojássárgájával és fehérjével, majd halott ember csontjába öntötte, és oda ásták el, ahol az uruk vizelni szokott. Aki pedig termékeny volt, arra azt mondták, hogy tojást kevertek a vérébe. A megjegyzésekből, a szólás-mondásokból kirajzolódik a tojás jelentése.

– A húsvéti tojás mágikus erejű. Azt is tartja a monda, ha húsvét napján ketten együtt közösen megesznek egy hímes tojást, elválaszthatatlan köteléket fonnak maguk közé. Amíg élnek, örökké ragaszkodni fognak egymáshoz, mindig tudják, hogy mi van a másikkal.

A szimbólumok titkos nyelve

Hogy a lány mennyire precízen, szépen dolgozta ki a tojás díszítését, annak a jele volt, hogy mennyire ügyes a keze. A lány értékét növelte egy szépen megmunkált hímes tojás. Mielőtt ezt odaadták a fiúknak, mindig tűztek egy kis virágot – általában rozmaringot – a zakójukra. Aki a szeretőjének adta, vagy jobban tetszett neki a megajándékozott fiú, az jobban kimódolta; több zöldet tett a csokorba. Ebből is lehetett tudni, hogy milyen szándékkal készült az ajándék – természetesen nem minden fiú kapott egyformát. Ebből is lehetett tudni, hogy melyik fiúhoz húzott a szíve annak a leánynak.

Semmit nem kellett mondani, volt ez a gyönyörű szimbólumhalmaz, a szerelem titkos nyelve, amiben segítettek a húsvéti szokáselemek is.

Szerelmi ajándék

– Nem csak a locsolkodás a húsvét erotikus szimbóluma. Nyárádmentén máig élő szokás, hogy húsvét szombatjának éjszakáján elmegy a legény ahhoz a lányhoz, aki tetszik neki. Régen úgy fogalmaztak: a szeretőjéhez. Kapujára egy tojásokkal, papírszalagokkal díszített fenyőágat tesz. Amikor a leány reggel kijött, láthatta, hogy ő valakinek nagyon kedves. Persze ennél a gesztusnál a fiúnak résen kellett lenni, ha a kiszemelt lány több legénynek is tetszett, mert nem volt mindegy, hogy ki rakja először oda a fenyőágat. Sőt, érdemes volt őrizni, mert ha jött egy másik legény, akár le is szedte, össze is törte a szerelmi ajándékot, és helyébe odarakta a sajátját – meséli Gyöngyössy Orsolya.

Szeretők és hullócsillagok

Sok szálon kötődik a szerelem a húsvéti ünnepkörhöz: húsvét napján nem szabad az égre nézni, mert ha valaki ekkor megpillant egy hullócsillagot, azt elhagyja a szeretője. A lánynak éjfélkor meg kellcsókolnia egy tükröt, és akkor megálmodja, hogy ki lesz a férje.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714008911
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714008911
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157935_auto_resized.png
metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160063_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ronnie O’Sullivan kínos helyzetbe hozta az ellenfelét a sznúker-vb-n

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159382_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714008911
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153882_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160029_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meg van írva: 3 csillagjegy kapcsolata hamarosan véget ér!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében