Mátrakeresztesi az igazi fakanál

Mátrakeresztesi az igazi fakanál

készítés
PUBLIKÁLÁS: 2018. március 18. 10:15
A mátrai faluban valamikor mindenki abból élt, hogy két kezével faragta a kondérba valót, gyertya, vagy petróleumlámpa fényénél. Ma jórészt géppel, egy nap alatt akár több mint ezer fakanalat készítenek.
P. Zs.

A Mátra csúcsai között, zúgó patak mellett, fűrészporos, frissen vágott fa illatú műhelyekben készítették a világ összes fakanalát. El sem lehetne téveszteni a falucskát, a házak előtt most is halomban állnak az évtizedes fákból vágott rönkök. Nágel Józsefné, Margit és Király Károlyné, Rózsi néni egyike azoknak az asszonyoknak, akik – ahogyan ők mondják – még belenőttek a mesterségbe. A 77 és 81 éves asszony avatta be a Bors munkatársait és olvasóját a kétkezi tudományba, hogy megmutassuk, hogyan készül az igazi fakanál. – Ami a világon készült fakanál, mind keresztesi! Ha nem itt készült, nem is fakanál – hangzik a minőségellenőr, Margit néni ítélete. Kézzel a mai napig elő tudnak állítani ötven fakanalat. 

A legfontosabb a jó minőségű, kemény fa, vagyis kizárólag a bükk jöhet szóba. Ezt a férfiak, miután kivágták, bogsában, vagyis körülbelül egyméteres darabokban felhalmozva adták oda az asszonyoknak, akik aztán szekercével hasogatták tovább lapokra.

A minta vagy sablon – vagy ahogyan a régiek mondták: modla – kanalat átforgatva, tintaceruzával rajzolták körbe, amennyi csak kifért. Tintaceruzát, amivel könnyen lehet írni a fára, még a csehszlovákok gyártottak, ma már nagyon nehéz beszerezni, ezért spórolnak is vele.

Margit és Rózsi néni ezután már minket is bevon a munkába: Lilit megtanították a nagyolásra, hogy aztán a húzóbakon könnyebb legyen a nyél (kaparás) és a kanál fejének (ásás) finomítása. Akár a gyerekek, úgy kezdte olvasónk a tanulást, a kicsik a kaparáson kívül a csiszolást (suholást) csinálták.

Fűrésszel vágták ki a lapból szárvágóval a mintát, ezt mutatja Rózsi néni. Ezután nyakalták az erre való nyakalófűrésszel, így kapták meg a kanál formát. Innen már nem is annyira a kézi erő, hanem az ügyesség lépett elő a munkában.

A nagyszülőktől tanultak meg mindent az asszonyok, még a szerszámokat is maguk köszörülték és fenték meg. Rózsi néni a mai napig őrzi a régi eszközöket, nem egy ezek közül több évtizedes szerszám, amit féltve őriz. De csináltak babakanalat vagy zsírkavaró, hatalmas fakanalat is.

A sokak által sparheltnek ismert – Mátrakeresztesen masinán – száradtak meg ezután a kanalak. Itt hasznosult a rengeteg faforgács, vagy épp elrontott kanál, kimaradó faanyag. Ezután már nem maradt már, mint a kreatív díszítés. Egy fakanál akár tíz évig is jó, persze csak ha nem hagyják a  forró zsírban – mondja az örökké jókedvű Rózsi néni.

Egy nap alatt akár 1500 kanalat is elkészít Erdélyi Gyula. Ő is a szüleitől tanult meg mindent, ám a hetvenes évek környékétől már gépekkel dolgoztak. Így könnyebb a hasogatás és szeletelés, a folyamat azonban sok ponton ugyanaz, ugyanúgy kirajzolja például a mintát a tintaceruzával. Nagyrészt négy géppel, és ugyanennyi fázissal készül el a fakanál. De például a csiszolást a mai napig neki is egy idős asszony készíti el.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.