A decemberi árakhoz képest most jóval olcsóbban juthatunk a tojáshoz, darabját átlagosan 40–45 forintért vásárolhatjuk meg a piacokon. Egyes hipermarketekben akár 30 forintért is hozzájuthatunk. Húsvét előtt nem tervezik az áremelést, de a kofák azt mondják, ha a beszállító emel, nekik is muszáj lesz.
– Jövő hétre várjuk a tojásvásárlókat, akkor lesz roham. Azt tapasztaltuk, hogy utolsó pillanatban szerzik be a családok a tojást – mondta Ambrus Zsuzsanna, a Fény utcai piac egyik árusa. – Tavaly ilyenkor 50–55 forintért árultuk a tojást, idén 10 forinttal olcsóbb. Én nem is tervezem emelni az árát. Húsvét előtt leginkább a fehérebb héjút keresik a festés miatt, de a méretben nem látok különbséget, pedig azt hinné az ember, hogy a locsolóknak nagyobb darabokat festenek – magyarázta az eladó a Borsnak.
Legismertebb fehérjeforrásunk
– A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. A tojásételek legnagyobb előnye, hogy ételeink közül a legjobban működtetik a gyomor- és bélrendszer emésztését, és az anyagcseréért döntően felelős szakaszát, ráadásul könnyen fogyasztható mennyiségben – vallja dr. Légrády Péter belgyógyász.
Teszteljen vízzel!
Honnan tudjuk megállapítani, hogy friss tojást vásároltunk-e? Egyszerű: tegyük a tojásokat egy tál hideg vízbe. Ha a tojás az edény aljára fekszik, akkor friss, viszont ha feljön a víz tetejére, akkor régebbi darabokat vásároltunk.
Ne tegye a hűtő ajtajába
Nem kell feltétlenül a hűtőben tartani a tojásokat, sőt igazából az számít nekik, hogy olyan helyen legyenek, ahol nincs túl nagy hőingadozás. A szakemberek szerint nem teszünk rosszat a hűtőben tárolással, csak akkor, ha az ajtóban kialakított helyre tesszük, mert a sok nyitogatás miatt ott van a legnagyobb hőingadozásnak kitéve.
Fehéret vagy barnát?
Tápanyag szempontjából nincs különbség a fehér és a barna héjú tojások között, sőt még csak nem is a tyúk étrendje határozza meg, hanem a fajtája. A fehér tollú állatok általában fehér héjút tojnak, míg a barnák, illetve a vörösek sötét színűt.
– Az eltérő tápanyagtartalomtól nem kell tartanunk, mindkét fajta ugyanannyira egészséges az emberi szervezet számára. Magyarországon valamiért a barna az elfogadottabb, de például Amerikában vagy Nyugat-Európában a fehér – mondta Kaldenekker Ferenc, a Kaldenekker Bt. tulajdonosa. – Nem gondolom, hogy húsvétkor hiánycikk lesz a tojás, és mi termelők, az árat sem emeljük erre a két hétre, ez leginkább az eladóktól függ.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.