Aktuális

Autót venne? Így csekkolja le az előéletét!

DA

Létrehozva: 2018.03.07.

<p>Vásárlás előtt még a kocsi hirdetésében szereplő kilométeróra-állást is összevetheti a valós adattal. </p>

Nem kell messzire menni, hogy használtautó-vá­­sár­lással kapcsolatos horror­szto­rit halljon az ember. Nemegyszer előfordul, hogy a kiszemelt kocsinak köszönőviszonyban sincsenek a megadott adatai a valósággal, ami rengeteg fejtörést okozhat. Az anyagi károkról nem is beszélve. A leggyakoribb csalás a kilométeróra visszatekerése. A Totalcar.hu például elképesztő pofátlanságot szúrt ki: egy fővárosi autókereskedés ellenőrzött, keveset futott autóként jellemezte azt a 2006-os Fordot, amelyről kiderült, korántsem olyan, mint amilyennek leírták. A kocsi számlálója 323 ezerről 184 ezerre lett visszatekerve.

Az újságíró megtalálta a hirdetésben szereplő jármű eredeti gazdáját és annak hirdetését, amelyben még a valós szám szerepelt. Gyorsan kiderült, az eladó korrekt módon adta el a cégnek az autót, amely később már visszatekert állapotban bukkant fel a kereskedés kínálatában. Felelőse még nincs a csalásnak, egy azonban biztos: valaki bűncselekményt követett el.

Visszakérheti a pénzét

De mégis mit tehetünk, hogy megkíméljük magunkat a vásárlás utáni kellemetlenségektől? Dr. Újvári Zoltán ügyvéd a Borsnak elárulta, ha a megvétel után fél éven belül keletkezik hiba az autóban, akkor természetes személy vevő esetén úgy kell tekinteni a törvény szerint, hogy az már a megvételnél is fennállt.

– Ez a hat hónap azért fontos, mert ebben az esetben a kereskedésnek kell bebizonyítania, hogy a hiba nem volt meg az eladáskor. Négyféle lehetőségünk van. Kérhetünk javítást vagy azt, hogy cseréljék ki az autót, adjanak vissza a vételárból vagy fizessék vissza a teljes összeget a kocsi visszaadásával egyidejűleg – magyarázta la­punk­nak az ügyvéd. Fél év letelte után már nekünk kell bizonyítani az állításunkat. 

– Ha magánszemélytől vettük a járművet, akkor egy év kellék­szavatossági igényünk lehet, ha kereskedéstől, akkor kettő. Ez azt jelenti, hogy eddig van lehetőségünk előterjeszteni igényünket – mondta a szakember.

Szakértőt keressen fel 

Amikor már bekövetkezett a baj, és kiderült az autóról, hogy ko­rántsem olyan, mint a hir­de­tésben, első körben gép­jár­mű­szakértő segítségét kell kérni.

– Márkaszervizbe akkor érdemes menni, ha olyan autót vettünk, amelynek technikai háttere lehetővé teszi, hogy diagnosztikával kiolvassák a problémát. Ha régebbi típusú a kocsi, gépjárműszakértőhöz vigyük, készíttessünk szakértői véleményt. Ezzel a birtokunkban érdemes az ügyben fellépni – magyarázta az ügyvéd. A legfontosabb, hogy olvassuk végig, mit írunk alá vásárláskor, mert lehet, hogy pont azzal a dokumetummal vezetnek meg bennünket.

Figyeljen a részletekre

Első körben a hirdetésben szereplő adatokat hasonlítsuk össze a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának adataival. A kilométeróra állások járműeladáskor és műszaki vizsga alkalmával rögzítésre kerülnek a központi rendszerben. Ebből arra is lehet következtetni, hogy mikor hozták be az országba az autót, mert akkor kerül az adatbázisba az első információ. 

Okostelefonon is lekérheti

A lehetőség elérhető online felületen (ide kattintva) vagy okostelefonon az Okmány­App mobilalkalmazás segítségével Android és IOS platformon. A szolgáltatáshoz mindenképpen ügyfélkapu-regisztrációra vagy telefonos azonosítási szolgáltatásra vonatkozó regisztrációval kell rendelkeznie. A bejelentkezés után könnyedén, pár kattintással lekérheti egy vagy akár több autó műszaki adatait. 

Hasonlítsa össze a hirdetéssel

A KEKKH adatbázisának oldalán lehetőségünk van az alábbi adatok egyezőségének ellenőrzésére is: 

Forgalmiengedély-szám * Első nyilvántartásba vétel időpontja * Első magyarországi nyilvántartásba vétel időpontja * Műszaki érvényességi idő * Saját tömeg * Együttes tömeg * Szállítható személyek száma * Hengerűrtartalom * Hajtóanyag * Teljesítmény * Forgalmazási korlátozás ténye

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188845_auto_resized.jpg
origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27805_resized.jpg?avcount=1714967710
origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187827_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190831_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190976_auto_resized.jpg
ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27802_resized.jpg?avcount=1714967710
origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192108_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Lebeg, és nem repülőgép” – ezek voltak a rejtélyes körülmények közt eltűnt pilóta utolsó szavai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190182_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Már nincs sok hátra, 3 csillagjegy életét felforgatja az Újhold

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191492_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/N9lx2vCikai934LrxR3GGgua0S87GG1y4tUDCvEMmD0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5OTlmN2NmMDNkNDQ3OTViMTM5MTVkZjY0NTAzNmQx.jpg
Heti Top

Bőnyi gyerekkéselés, motoros tragédia Komlónál, rejtélyes inárcsi eltűnés: ezek érdekelték leginkább olvasóinkat

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/rooe3-ruBa4zvbF5p4UgeO1lbLFWCqRx6wLe3eCUUQA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VkMDY0NDIwZDZhOTQzYjE5NzI0MzEwZGQxMmFmNjQy.jpg
Anyák napja

„Szívünkben tovább élnek a hazatért angyalok” – együtt emlékeztek meg elhunyt gyermekeikről a gyászoló anyák