Aktuális

14 millióról indult a szulejmános térkép

Bors

Létrehozva: 2018.03.17.

Előkerült egy kézzel rajzolt térkép, ami pontosan jelöli I. Szulejmán oszmán szultán magyarországi sírjának helyét. A térképet 1689-ben készítette Leandro Anguissola olasz mérnök. Jelentősége, hogy egyetlen korábban ismert térkép sem mutatta ilyen pontossággal a sírt. A dokumentumon német nyelven az áll, hogy „Turbék egy kis város, ahol Szulejmán belső szerveit eltemették” – írta a török Daily Sabah.

Az Oszmán Birodalom leghosszabb ideig uralkodó szultánja az 1566-os szigetvári ostromnál halt meg. Szívét és belső szerveit a szultáni sátor helyén temették el, testét az akkori Konstantinápolyba (a mai Isztambulba) szállították. A Habsburgok a 17. században törölték a Turbék nevű várost – s vele együtt a sír pontos helyszínét – a térképekről, így sokáig nem tudták, hová temették a szultán maradványait. A sír felkutatása csak a 20. században kezdődött el, és 2015-ben tárták fel Szigetvárnál.

A sír helyszínét jelölő térképet tegnap Kölnben árverezték el egy aukción. Kikiáltási ára csaknem 14 millió forint volt, lapzártánk után derült ki, mennyiért ütöt­ték le. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek