Aktuális

Töltés közben robbant fel a mobiltelefon

R.K.

2018. február 15. csütörtök 09:30

Egyre többször fordul elő, hogy egy-egy mobiltelefon valósággal felrobban a használója kezében. Legutóbb egy fél éve vásárolt készülék töltés közben füstölt el Kaposváron.

Újabb Magyarországon történt mobilrobbanás került a minap nyilvánosságra. Egy ka­posvári férfi még tavaly nyáron vásárolt magának egy okostelefont. István készülékével minden a legnagyobb rendben volt, egészen néhány nappal ezelőttig, amikor is töltés közben váratlanul szikrázni és füstölni kezdett, majd pedig szó szerint felrobbant – írja a Somogy Megyei Hírlap.

A sorház fő biztosítéka szerencsére egyből lecsapódott, ennek köszönhetően István otthonában na­­gyobb kár nem keletkezett. A mobilban azonban annál több: a készülék hátlapja, érintkezője, akkumulátora és a benne lévő SIM-kártya is megolvadt. István azon nyomban a forgalmazó áruházhoz fordult, amely a hibás terméket haladéktalanul szervizbe küldte, majd írásban elnézést kért a férfitől.

Felpúposodott az aksi

A Facebookon többen is beszámoltak már a készülékük felrobbanásáról. Egyiküknek a 14 hónapja vásárolt mobilja adta meg magát egyik pillanatról a másikra. Az akkumulátora légzsákszerűen felpúposodott, de szerencsére nem gyulladt ki. Korábban a Bors is írt egy rendkívül veszélyes telefonrobbanásról. Tavaly áprilisban egy dunaújvárosi férfi készüléke akkor robbant fel, amikor azt a kezében tartotta. Szerencsére volt annyi lélekjelenléte, hogy még időben el tudta dobni az okostelefont, így könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet. A padlóra eső mobiltól a szőnyeg is kigyulladt, de a lángokat még a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült eloltani. A túlhevülés a ludas A gyártók egyre inkább törekednek arra, hogy az okostelefonok minél vékonyabbak legyenek. Ezzel párhuzamosan azonban a csúcstechnológiás készülékekbe egyre kisebb akkumulátorokat is szerelnek, amely könnyen a túlhevülésükhöz vezethet.

– A robbanások általában az akkumulátor túlmelegedésére vezethetőek vissza. Ezt okozhatja magának az akkumulátornak a gyári hibája vagy valamilyen szoftver rossz működése – világosított fel Este Márk mobilszak­értő.

– De éppenséggel az önhibánk is, például, hogy leejtjük, és megsérül az aksi, vagy hogy nyáron sokáig kint hagyjuk a melegen. A bajnak persze gyakran vannak előjelei: ha azt látjuk, hogy némileg felpúposodott a telefonunk vagy jóval kevesebbet bír egy töltéssel, akkor érdemes megelőzni a problémát, és szervizbe vinni a mobilunkat – javasolta.

Halálos baleset

Tavaly év elején óriási botrányt kavart egy mobilgyártó újonnan piacra dobott csúcskészüléke. A telefonok aksijai ugyanis egytől egyig hibásak voltak, így a széria összes darabját visszahívták. A balesetek azonban időközben sorra jöttek, egy tizenöt éves indiai fiú bele is halt a telefonja felrobbanásába. A kártalanítást a gyártók egyébként új ké­szülék adásával, a telefon értékének a levásárlásával, vagy vásárlási utalványokkal oldhatják meg. Ha a visszahívásra történő felhívás ellenére mégsem küldjük vissza a mo­bilunkat, akkor baj esetén ne­künk kell vállalnunk a felelősséget.          

További cikkek

Tűz

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek -Fotók

Tűz

Tűz ütött ki a fővárosi Szent Imre kórházban

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

MU: Fabrizio Romano így vélekedik C. Ronaldo távozási szándékáról

ripost.hu

Friss hírek érkeztek a Szent Imre kórházban történt tűz kapcsán

origo.hu

Átrepült egy ember a 80-nal hajtó buszon, az utasok reakciója felülmúlhatatlan volt

feol.hu

Egy ember kizuhant az autóból, amikor az árokba borultak Bicskénél

origo.hu

Magyarázatot találtak a Föld-szerű bolygók keletkezésére

nemzetisport.hu

Gyirmót: az északmacedón listavezetőtől igazoltak balszélsőt – hivatalos

vg.hu

A Pfizer vezérigazgatója szerint nem járható út négyhavonta oltatni

ripost.hu

10 fontos tény az omikronról, a hazai esetszámok 90 százalékáért felelős mutációról

szon.hu

Nyíregyházi, nyírkarászi, tiszavasvári és ópályi lakosokat fogtak el a rendőrök szombaton

origo.hu

Hírességek, akik saját éttermet nyitottak, de azzal nem lettek sikeresek