Spájzoljon be tojásból, jön az  áremelkedés!

Spájzoljon be tojásból, jön az  áremelkedés!

tojás
PUBLIKÁLÁS: 2018. február 14. 12:30
Zs.V. 

Készüljön fel: drágább lesz a tojás! Tavaly év végén átéltük már a sokkot, hiszen teljesen váratlanul, egyik pillanatról a másikra 20-30 forintot emelkedett a tojás ára. Az árrobbanás után visszaesett ugyan egy kicsit, de a helyzet nem javul, sőt… 

Mikor lesz már ennek vége?  A Központi Statisztikai Hivatal adatai hozták azt, amit a pénztárcánkon tapasztaltunk. Elképesztő, de több mint negyven százalékkal drágábban juthattunk tojáshoz az utóbbi időben, mint például egy évvel korábban. 

Tavaly a madárinfluenza-járvány, illetve a fipronilos rovarirtó szeres szennyezettség miatt ugrott meg a tojás ára, egyelôre nem tudni, most miért fog az ára növekedni. Ahhoz képest jobb a helyzet, de nem sokáig. 

Mitől függ a méret?

– A tyúk körülbelül húszhetes korában kezd el tojni, és körülbelül 26-28 hetes korára már majdnem mindennap várhatjuk a tojásokat, de ilyenkor még ne számítsunk túl nagyra – mondta lapunknak Kaldenekker Ferenc, a Kaldenekker Bt. ügyvezetője.

– Először csak S-es méretűeket kapunk, majd később, ahogyan öregszik az állat, úgy nő a tojások mérete is. Azonban legyünk óvatosak, mivel az öregedéssel együtt a tojóképesség is hanyatlásnak indul, és a héj szilárdsága is sokat romlik. Ez azt jelenti, hogy törékeny lesz a tojás. A háztáji tartásnál számoljuk bele a pihenőidőszakokat is, amikor jócskán visszaesik a tojások száma – magyarázta a tenyésztő, aki egy praktikát is megosztott velünk: megfelelő táppal lecsökkenthetjük az állat pihenőidőszakát. 

– Rájuk nézve ez egyáltalán nem káros. De a legfontosabb az, akármennyire tűnik furcsának, hogy ne stresszeljük az állatokat például azzal, hogy sűrűn változtatjuk a helyüket, vagy új egyedeket viszünk az állományba, mert ettől visszaeshet a tojóképesség. Rosszabb esetben pedig megeszik a terméküket vagy egymást is bánthatják – mondta el a férfi. 

Hazánkban olyan nagy mennyiségben tenyésztik a tyúkokat, hogy nemigen van szükségünk külföldről behozott termékekre. 

Ezzel helyettesíthetjük: 

– Érett banán (1 db = 1 to­jás) Villával összetörve kitűnően helyettesíti a tojást, viszont a sütemények ízesítésénél vegyük számításba a banán cukortartalmát is. 

– Chiamag (1 evőkanál + 3 evőkanál víz = 1 tojás) Ke­verjük össze a magot és a vizet, majd hagyjuk állni addig, amíg zselés állagú lesz. 

– Almaszósz (¼ bögre = 1 tojás) A bolti, de akár az otthoni verziót is használhatjuk.

– Tofu (3 dkg = 1 tojás) Összeturmixolva vagy összenyomkodva használjuk, és kedvünk szerint ízesíthetjük is.

– Lenmag (1 evőkanál + 3 evőkanál víz) Hasonlóan a chiamaghoz hagyjuk, hogy kicsit magába szívja a nedvességet a mag, és zselés állagú legyen.

Ecettel is jó a piskóta

Bár első hallásra elképzelhetetlennek tűnik piskótát készíteni tojás nélkül, ám egy kis konyhai trükkel ez sem lehetetlen. Ha a szokásos tésztánkhoz tojás helyett szódabikarbónát, citromlevet vagy ecetet használunk, akkor hasonlóan magas, laza, buborékokkal teli piskótatésztát kaphatunk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.