Aktuális

Hálapénz: 3 év börtönt ér egy boríték az orvosnak

Címkék
hálapénz

P. Zs.

Létrehozva: 2018.02.03.

Törvény bünteti, sok orvos mégis elfogadja a hálapénzt. Az orvosi kamara szerint 2022-re ez megszűnik, de a fizetéssel is gond van.

Forrás: Móricz István

A betegek egy része megszokásból, másik része félelemből adja, hogy rendes ellátást kapjon. Gyakran – ha nem is pénz formájában – a nővértől az orvosig  mindenkinek meghálálják a családtagok azt a munkát, amit a betegekért végeznek. Sokszor jogos a hála, de az nehezen elképzelhető, hogy a rendszerből teljesen eltűnjön a hálapénz néhány éven belül. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint viszont 2022-ig ez megtörténik.

– A bérfelzárkóztatás folytatása úgy tűnik, lehetővé tenné, hogy a hálapénz kivezethető legyen, most erre nagyok a reményeink – mondta lapunk megkeresésére Éger István. Hozzátette, évtizedek óta mérgezi a társadalmat ez a rendszer, és nem kampányolni kell ellene, hanem szankcionálni. Arra a kérdésünkre viszont, hogy a szankció bevezetése kaphat-e támogatást, azt mondta, nincs erre vonatkozó terv, előbb a megfelelő bérszintet kell elérni.

Az orvosok – főképp a fiatalok – szerint a generációs különbségek és a fizetés egy­aránt probléma. Az „orvosbárók” abból élnek, hogy hatalmas összegeket kapnak a „szolgálataikért”. Őket a finanszírozás emelése sem motiválja majd, hogy elutasítsák az anyagi hálát.

– Azoktól, akik évtizedeken keresztül adták vagy elfogadták a borítékot, nehezen lehet elvárni, hogy a jövőben ne tegyék ezt. A másik gond, hogy az orvosok a többszörösét kapják a nyugati országokban, hiszen egy kezdő itthon bruttó 250 ezer forintos fizetésre számíthat, szemben a német nettó egymillió forintos bérrel – fejtette ki a Borsnak dr. Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Már a műtét előtt kérte a pénzt

A hálapénz elfogadása 2013 júliusa óta bűncselekmény. Az új Btk. vesztegetés elfogadásaként határozza meg, három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja. Három éve bíróság elé állítottak tizenhárom orvost. Egyikük a műtét előtt negyvenezer forintot kért. Egy másik egy vajúdó nővel közölte, az ellátást illik meghálálnia mindenkinek, aki épp ott van a műtőben.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek