Aktuális

Csődbe vihet a hitelkártya

Zs.V. 

Létrehozva: 2018.02.15.

Annyit vásárolok, amennyit csak akarok? Igen! Aztán jön a csőd, ha elveszítjük a fejünket. Csábító az érzés, hogy szabadon garázdálkodhatunk az üzletekben, és pakolhatjuk a kosarunkba azt, amit meg sem engedhetünk magunknak, mert a zsebünkben lévő hitelkártya biztonságérzetet ad, de csak ideig-óráig. Sokan azt hiszik, azt vissza sem kell fizetni. A havi jövedelmünk többszörösét is elkölthetjük. A bankok különböző számunkra jól hangzó kedvezményekkel csábítanak hitelkártya-igénylésre.

Gondolja át, mit vállal, mert ha képtelen kordában tartani vásárlásait, szinte biztos, hogy rosszul jár!

Bárki igényelhet hitelkártyát, akinek van Magyarországi lakcíme, rendszeres jövedelme, betöltötte – banktól függően – a 18 vagy 20 évét, és hitelképesnek ítélik. A pénzintézetek azt is megszabják, hogy havonta mekkora jövedelmet kell kapnunk ahhoz, hogy megkapjuk a plasztikot. A hitelkártyát is ugyanúgy kell használni, mint a rendes bankkártyát azzal a különbséggel, hogy itt hó végén kell elszámolnunk a költekezéseinket és egyben befizetni azt. Van lehetőség arra is, hogy egy, a pénzintézet által meghatározott összeget fizetünk ki, azonban ilyenkor komoly kamattal is számolnunk kell.

Ennyi THM-mel számoljunk a különböző bankoknál

CIB Bank Café hitelkártya 38,01%
Budapest Bank Go! hitelkártya 39,88%
Erste Bank Max hitelkártya 39,40%
Raiffeisen OneCard Standard hitelkártya 37,60%
OTP Bank MasterCard Klasszik hitelkártya 37,50%
UniCredit Bank Narancs hitelkártya 36,20%
MKB Bank EasyCard hitelkártya 37,30%
K&H Bank VISA Classic 38,40%

Fontos, csak online, vagy terminálban költse róla a pénzt, mert a készpénzfelvétel akár több ezer forintba is kerülhet. Megszüntetni csak személyesen tudjuk a kártyát, és csak abban az esetben, ha az összes tartozásunkat rendeztük. Aludjunk párat a végső döntésre. A hitelkártya a fogyasztói társadalomra épül, és arra ösztönöz, hogy minél többet költsünk, így azok, akik nem figyelnek a kiadásaikra, könnyen adósságcsapdába kerülhetnek – mondta Tar Csilla finanszírozási szakértő. A kártya általában a havi jövedelem többszöröse, így könnyen túlléphetjük a saját határainkat. Azoknak az embereknek, akik hónapról hónapra élnek, nem érdemes ezt igényelni, helyette inkább a folyószámlahitelt válasszuk. Ez azt jelenti, hogy a bankszámlánkra átutalt összeget túl tudjuk lépni valamennyivel, amit a következő fizetésnél a pénzintézet levon az egyenlegünkből. Ez a megoldás biztonságosabb, mint a hitelkártya – magyarázta a szakember. Figyeljünk arra, hogy ha megérkezik a számlakivonat, akkor mindenképp fizessük ki a papíron szereplő összeget, mert ha ezt nem tesszük meg, komoly büntetésre is számíthatunk.

– Aki csapdába esik, nehezen tud kilábalni belőle, mert a tartozások hónapról hónapra halmozódni fognak. Minden eset más, ezért érdemes pénzügyi szakembertől segítséget kérni. Előfordulhat olyan is, hogy ha valaki jelzáloghitelt szeretne felvenni, de van hitelkártyája, akkor utóbbit le kell zárnia, hogy a jövedelmébe beleférjen a későbbi törlesztőösszeg – tudtuk meg. 

Igénybe vett már ilyen lehetőséget?

Szőnyi Dóra: – Csak bankkártyát használok, de tudom azt is, hogy mire való a hitelkártya. Már többször kaptam ajánlatot a bankomtól, de nem tartottam fontosnak, hogy elfogadjam. Nincs rá szükségem.

Molnár Róbert: – Én a készpénz használatában hiszek. Bankkártyám sincs, mert azt elveszíthetem, ellophatják, és mindenképpen vesztesen jövök ki belőle. Egyébként pedig senkire sem tartozik, hogy mit, hol és mennyiért vásárolok. Titkolni valóm nincs, de ez nálam elvi kérdés.

Szőke Tamás: – Bár már felajánlották, de nincs hitelkártyám. Nem éreztem szükségét, mert a páromnak van, és azt használjuk is. Főleg ünnepekkor, például karácsonykor, amikor nagyobb kiadás van, de nem akarok kivenni a bankszámlámról nagyobb összeget.

Előnyök és hátrányok

Előnyei:
Váratlan, nagy kiadású eseménynél jól jön
Ideális azoknak, akik sokat utaznak külföldre, mert sok helyen csak ezt fogadják el, mint fizetőeszközt
Többet költhetünk a fizetésünknél

Hátrányai:
Magas kamatot kell fizetni, ha nem fizetünk időben, eladósodhatunk
Készpénzfelvételnél pluszköltségbe ütközünk
A csábító ajánlatok mögött ráfizetés van
Éves díjat is felszámolnak
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek