Aktuális

A videojáték-függőség a gyerekek alkoholizmusa

P. Zs.

Létrehozva: 2018.01.07.

<p>A videojáték-függőség nem sokban különbözik az alkoholizmustól, és most már hivatalosan is a mentális zavarok, gyógyítandó betegségek közé sorolja az Egészségügyi Világszervezet.</p>

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) utoljára 1992-ben frissítette azt a listát, amelyben a betegségeket osztályozzák. Az új javaslat szerint a listán már szerepelni fog a videojáték-függőség is. Ez egy olyan tartós, vagy visszatérő viselkedés, amiben a játék előbbre való a hétköznapi dolgoknál. Rosszabb esetben kiszorulnak a család és a barátok is, a függő egyedül marad, csak a játék teszi ki az élete nagy részét.

Fókuszban a fiatal korosztály

A tünetek nem sokban különböznek más függőségtől és sokszor társulnak, például a túlzott alkoholfogyasztással vagy szerencsejátékkal. Ez leginkább a fiatalokat, a 14–20 éves korosztályt érinti. De az sem kizárt, hogy később válik valaki függővé, felnőttkorban. 

– A serdülők és a fiatal felnőttek azok, akiket a probléma leginkább érinthet. Bár klinikai vizsgálatok nincsenek, a kérdőíves felmérések alapján néhány százalék lehet az, akiknek érdemes lenne szakemberhez fordulni, segítséget kérni. A WHO döntésének egyik hatása lehet, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy komolyabban kell kezelni a játéktól való függést – mondta a Borsnak dr. Demetrovics Zsolt addiktológus-professzor, az ELTE Pszichológiai Intézetének igazgatója.

A mérték a fontos

A szakemberek szerint keretek közé kell szorítani a játékot, a számítógépezést, de a tévézést is. Ha azt veszi észre a szülő, hogy a tinédzser gyereke már semmit sem csinál, csak a szobájában ül a gép előtt, nem eszik, nem alszik, és a barátairól sem hall egy szót sem, akkor érdemes pszichológushoz fordulni.

– A játékfüggőnek már nem is jelent igazi élményt a játék, hanem inkább feszültséget generál. Emiatt változik meg a viselkedése is, ezt kell visszafordítani. Ezt lehet a klasszikus módszerekkel, mint az anonim játékfüggők klubja, vagy speciális programmal. Jelenleg erre a Nyírő Gyula kórházban van lehetőség, amivel újra felépítik a függő életét, és napirenddel szabályozzák a játékkal töltött időt – mondta lapunknak Hazag Anikó, pszichológus.

Állami korlátozás

Számos ország próbál valamit kezdeni a játékszenvedéllyel. Dél-Koreában a törvény tiltja, hogy 16 éven aluliak éjfél és reggel 6 óra között online játékokat játszhassanak. Japánban a játékkal eltöltött bizonyos idő után figyelmeztetik a játékost, Kínában pedig az internetszolgáltató korlátozza a játékokkal eltölthető időt. 

Modern függőségek

Internet: A közösségi oldalakon az állandó jelenlét okozhat függőséget. Ma már ott tartunk, hogy vannak, akik nyaraláskor sem tudnak kikapcsolódni.

Munka: Az igazi munkamániások a folyton túlórázókból kerülnek ki legkönnyebben. Előbb csak néhány óra, majd jönnek a hétvégi pluszórák, végül szinte a munkahelyén él a dolgozó.

Vásárlás: A szükségletből könnyen válik mániákus vásárlóvá az ember úgy, hogy már felesleges dolgokat is muszáj megvennie. Ha pedig odáig is eljut, hogy nem telik el úgy nap, hogy vegyen valamit, a probléma komollyá is válhat.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180073_auto_resized.jpg
origo.hu

Újabb drámai lépés, újabb európai uniós, NATO-ország hergeli az oroszokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714597811
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180720_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179804_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179132_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27653_resized.jpg?avcount=1714597811
origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175794_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714597811
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó