Aktuális

A thaiföldi hoteltragédia magyar túlélője: Majdnem elégtem a jutalomúton

B. B.

Létrehozva: 2018.01.26.

Nem a tragikus halvacsora az első szörnyűség, ami a pattayai Jomtien Hotelben történt. Huszonegy éve ugyanis ott pusztított minden idők talán legborzasztóbb szállodatüze. A Borsnak Héjja János mesélt, aki akkor a szerencsés megmenekülők között volt.

Forrás: AFP

Hat magyar vesztette életét abban a pattayai tűzben, ami ugyanabban a hotelben történt, amelyikben múlt szombaton súlyos, halálos mérgezést okozó vacsorát szolgáltak fel a turistáknak. 1997-ben egy 17 éves konyhás fiú, Khayan Kasien okozta a tragédiát: nyitva hagyta a gázcsapot. A gáz berobbant, másodperceken belül megölte a konyhai dolgozókat, és a tűz szélsebesen terjedt a tizenhat emeletes luxushotelben. A tűzvészben összesen 91 ember halt meg. A túlélők között volt Héjja János, aki csupán a szerencsének köszönheti, hogy megúszta.

– Egy jutalomúton vettünk részt az akkori Tan Túra Utazási Irodával, 16 másik magyarral – idézte fel a rémséges emléket a kecskeméti férfi. – Éppen az elutazáshoz készülődtünk, felmentünk a 13. emeleti szobánkba. De még volt idő indulásig, ezért úgy döntöttünk, hogy lemegyünk a medencékhez, ki a szállodaépületből. Az azt követő pillanatban, hogy kiléptünk, történt a detonáció. Minden üveg kitört. A tűz a padlószőnyegek miatt nagyon gyorsan terjedt, a vészkijáratok azonban le voltak zárva. Kiderült, hogy leláncolták az ajtókat, mert a takarítók felszökdöstek mulatozni a tetőteraszra. Így a bent rekedtek valóságos kínhalálra lettek ítélve a lángoló falak között. Meghalt egy dunapataji házaspár, a Tan Túra két igazgatója, és egy újpalotai család is. Egy magyarnak úgy sikerült megmenekülnie, hogy feljutott a tetőre. Volt, akit csak a cipője alapján sikerült azonosítani.

Héjja János szerint a vészkijáratok leláncolásán kívül más visszásságok is voltak:

– Nem volt bekötve a tűzjelző rendszer, emellett a kiérkező tűzoltók emelőkosarai csak a harmadik emeletig értek fel. Mindenünk bennégett, egy szál strandpapucsban, rövidnadrággal és ideiglenes iratokkal tértünk haza – mondta.

Mint elsőként megírtuk: az ominózus hotelben most egy méregdrága luxusvacsora okozott tömeges rosszullétet. A 41 éves Cs. Tibor a kórházban meghalt. Úgy tudni, a szálloda késlekedett a mentők riasztásával is. Ha a hozzátartozók kártérítést szeretnének, először egy magyar ügyvédnek kell felkeresni a hotelt. Ha nem sikerül peren kívül megegyezni, egy helyi ügyvéd segítségével lehet folytatni a jogi eljárást. Egyelőre azonban még Tibor holttestét sem hozták haza, és eljárást sem indítottak az ügyben:

„A még folyamatban lévő boncolás során állapítható meg a halál oka. A rendőrség tájékoztatása szerint az eljárásról kizárólag a boncolási jegyzőkönyvben foglaltak ismeretében tudnak majd dönteni” – közölte a Borssal a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Egyébként újabb mérgezéses esetet nem jelentettek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek