Karácsony a picivel: vonjuk be a gyereket az ünnepi készülődésbe

Karácsony a picivel: vonjuk be a gyereket az ünnepi készülődésbe

készülődés
PUBLIKÁLÁS: 2017. december 18. 10:30
Napokig járni az ajándékok után, fényesre suvickolni a lakást, sztárséf módjára csodás menüt varázsolni a vendégek elé, nem könnyű feladat, főleg, ha pici gyerek is van a családban. Elmondjuk, mire figyeljünk oda, hogy az ünnep a legkisebbről szólhasson – idegeskedés és baleset nélkül.
Bors

Alakítsunk ki közös hagyományokat

A legfontosabb, hogy az ünnepvárás időszaka a pici számára ne a szorongó szülőket, hanem a készülődés örömét jelentse. Jó, ha már a baba érkezését követő években kialakítjuk a közös családi hagyományainkat. Neki még az élmények, és nem a külsőségek fontosak: a kis karácsonyfa is éppen olyan varázslatos, mint a plafont verdeső fenyő, és készüljünk fel rá, hogy lehet hogy a kartondoboz lesz a legérdekesebb játék. 

A rokonok is besegíthetnek

Hogy elkerüljük a kicsi napirendjének felborulását és a rokonlátogatással járó nyűgösködést, próbáljuk meg otthon, a megszokott környezetében tölteni az első szentestéket. Az ajándékozás természetesen történhet nagyobb családi körben is, de a nagytakarításról nyugodtan lemondhatunk, egyik rokon sem fogja végighúzni az ujját az ablaktáblákon. A főzést illetően sem szégyen a vendégek közreműködését kérni – biztosan szívesen segítenek a nagyik, nagynénik a leves, a sütemények, vagy éppen a húsok elkészítésének átvállalásával. 

Vigyázzunk az allergénekkel!

A szakember viszont nem javasolja a 12 hónap alattiaknak az allergéneket tartalmazó diós-mákos bejgli, csokik, szaloncukrok és mézes ételek fogyasztását. – A töltött káposztából is csak egyéves kor fölött kapjon a gyerek, feltéve, ha a töltelék szárnyas húsból készült. Hagyományos szilveszteri étkeket, mint például lencsefőzeléket, virslit is csak a nagyob­baknak adjunk! A legbiztosabb, ha olyan bababarát fogásokkal készülünk, amit már ismer és szeret, így biztosan elkerülhetjük az ünnepeket beárnyékoló hasfájást, hasmenést – figyelmeztet a szakember.

Édes, de nem cukor

Lehet, hogy mi már épp fogyókúrázunk, de jobb, ha elkerüljük a mesterséges édesítőszereket. Vagy ha más nem, nézzünk utána, hogy olyan „műcukrot” használjunk, amiből az egész kicsik is ehetnek.

Ne legyen túl zsíros a babamenü

Dr. Karoliny Anna, a Czeizel Intézet csecsemő- és gyermek-gasztroenterológusa szerint a menü összeállításánál feltétlenül készüljünk a csöppség étrendjének megfelelő változatokkal is. – Bizonyos klasszikus finomságokból – életkorától függően – már ő is csipegethet, de semmiképpen ne kerüljön a tányérjára túl zsíros vagy fűszeres étel. 8-9 hónapos babák már eszegethetnek a szárnyasokból és a szálka nélküli halakból, amelyeket lehetőleg olaj helyett a sütőben süssünk. A sütőtököt és a húslevesben főtt zöldségeket az egészen picik is megkóstolhatják, a 9-12 hónaposak pedig megismerkedhetnek a minimális zsiradékkal készült halászlével és a gesztenyés bejglivel, túrós süteményekkel. Köretek közül részesítsük előnyben a párolt rizst, zöldségpüréket. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.