Aktuális

Érdemes lesz az eget kémlelni az éjszaka – érkeznek a Geminidák

Bors, MTI

Létrehozva: 2017.12.13.

A szakember szerint a meteorraj nagyjából két hétig lesz látható, de a csúcspont egyértelműen a december 13-ról 14-re virradó éjszaka van, amikor óránként 100-120 hullócsillag is felvillanhat az éjszakai égbolton.

Látványos csillaghullás lesz szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, amikor megérkeznek a Geminidák: a szerencsések óránként akár száznál is több hullócsillagot láthatnak, ha kedvező az időjárás és megfelelő helyet választanak a megfigyelésre.

Évente tucatnyinál is több meteorzáport lehet megfigyelni a Földről. Közülük kettő emelkedik ki igazán: a Perszeidáknak nevezett meteorraj menetrendszerűen augusztusban, míg a Geminidák meteorraj decemberben produkálja ezt a látványos égi jelenséget - olvasható a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kedvező időjárás esetén mindenképpen érdemes a szabad ég alatt tölteni 15-20 percet a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka. Fontos a megfelelő helyszín kiválasztása is. A kivilágított nagyvárosokban ugyanis kis eséllyel lehet bármit is látni a jelenségből, mert az erős földi fények elnyomják a légkörben elégő porszemcsék felvillanásait.

A Zselici Csillagpark ideális helyszín a megfigyelésre, hiszen az egész országban itt a legalacsonyabb a fényszennyezés mértéke. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek