Még a muslicát is elűzi őszi kedvencünk, a szelídgesztenye

Még a muslicát is elűzi őszi kedvencünk, a szelídgesztenye

gesztenye
PUBLIKÁLÁS: 2017. október 09. 14:00
A szelídgesztenye amellett, hogy az ősz egyik szimbóluma, rengeteg tápanyagot tartalmaz, amely fontos a szervezetünknek, így érdemes minél többet és változatosabban fogyasztani belőle.
Bors

Régimódi

A gesztenye frissességéről a súlya is árulkodik. Úgy tudjuk eldönteni, hogy még felhasználható, hogy beledobjuk a vízbe. Amelyik felúszik a víz felszínére, már nem friss, így azokat érdemes inkább kidobni. Annak idején a gesztenyét megaszalták, pont úgy, mint a szilvát, fogyasztás előtt pedig forralt víz fölé rakták egy hálóra. A gőznek köszönhetően visszanyerte eredeti állagát és olyan volt, mintha frissen szedték volna le.

Recept

Gesztenyekrémleves

30 dkg hámozott gesztenye

4 dkg vaj

1 teáskanál porcukor

1 db sárgarépa

1 db póréhagyma

125 ml fehérbor

5 dl húsleves

2 dl főzőtejszín

Olvasszuk meg a vajat, majd forgassuk meg rajta a gesztenyéket, ezután szórjuk meg porcukorral, és karamellizáljuk. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott répát és póréhagymát, adjuk hozzá a bort és a húslevest. Ízlés szerint fűszerezzük és pároljuk addig fedő alatt, amíg a gesztenye megpuhul. Botmixerrel pürésítsük, adjuk hozzá a tejszínt, és főzzük készre.

Fürdővíz

Hasonlóan a teához itt is a levelekre van szükség. A szárított, aprított leveleket forrázzuk le, hagyjuk, hogy kiázzon, majd öntsük hozzá a fürdőnkhöz. Főleg viszértől, illetve aranyértől szenvedőknek lehet kiváló kúra.

Játék

Mindenki jól ismeri a pálcikaemberkéket, vagy -állatokat, amelyeket gesztenyéből készíthetünk. A gyerekeknek re­mek elfoglaltság, hogy fogpiszkálóból, levelekből, gesztenyéből, és annak tüskés héjából kreatív dolgokat készítsenek. 

Főtt-sült csemege

Sokak kedvenc őszi ínyencsége a sült vagy főtt gesztenye. Ezt a nyalánkságot otthon is könnyedén elkészíthetjük. A gesztenyék héját a gömbölyű felükön bevágjuk. Ha főzni szeretnénk, akkor enyhén sós vízbe, vagy húslevesbe dobva puhára főzzük, vagy serpenyőben addig sütjük, még ki nem nyílik a barna héj. Amint kihűlt, már nehezen hámozható, így még melegen szabaduljunk meg a héjától.

Liszt

Hazánkban még kevésbé ismert a gesztenyeliszt, pedig a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Hátránya, hogy boltokban igen drágán juthatunk csak hozzá. Úgy tudjuk könnyedén elkészíteni, hogy a szárított, pörkölt gesztenyét addig daráljuk, amíg teljesen lisztszerű lesz.

Gesztenyetea

A növény leveléből készített tea asztma, szamárköhögés és a hörgőhurut enyhítésére is kiváló, mivel a leveleknek köhögéscsillapító és köptető hatása van. Szárítsuk meg a leveleket, majd ugyanúgy, ahogyan a hagyomás teát is készítjük, forraljuk le. Ízlés szerint tehetünk bele cukrot és citromlevet is.

Hagymás gesztenye

Ínyenceknek vadételekhez, szárnyas-, sertés- és marhasültekhez is kiváló köret. Elkészítése egyszerű: előmelegített sütőben a gesztenyéket melegítsük 15 percig. A hagymát olajon dinszteljük meg, majd dobjuk bele a gesztenyéket. Ízlés szerint ízesítsük.

Rettegnek tőle

A zöld gesztenyét valamiért nem szeretik az apró lények, így a gyümölcstálba, vagy a konyha különböző helyein díszként használva elűzhetjük a muslicákat, és szépíthetjük a lakást is. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.