Aktuális

Merkel megnyerte a német választásokat

Bors

Létrehozva: 2017.09.24.

Este hatkor zárták le Németországban az urnákat a német szövetségi választást követően. Az exit pol (a voksolásról kijöttek megkérdezése) alapján Angela Merkel pártja, a CDU és testvérpártja a bajor CSU nyerte meg a választást, ahogy azt előtte is jósolták a szakértők. A szavazatok 32,5 százalékát vitték el.

A nagy nyertes mégsem ők (már csak azért sem, négy évvel ezelőtt 9 százalékkal jobb eredményt értek el), hanem a populista-nacionalista AfD, akik a Bundestagba először jutnak be, méghozzá a szavazatok 13,5 százalékával.

A CDU/CSU mellett a másik nagy párt, a szociáldemokrata SPD a szavazatok 20; a liberális FDP 10,5; a Zöldek 9,5; a baloldali Die Linke pedig 9 százalékot szerzett.

(via BBC)

Közben az ARD német köztévé honlapján arról ír, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetése úgy döntött, a történelmi vereségük után ellenzékbe vonulnak. A beszámolók alapján a párt vezetői egyhangúlag döntöttek arról, hogy az SPD ellenzékben politizál a következő ciklusban.

Ezek szerint az egyetlen lehetőség a koalícióra a Jamaica-koalíció, vagyis a CDU-FDP-Zöldek összefogása. A Jamaica név a három párt színére (fekete-sárga-zöld) utal, ez az amerikai ország zászlajának színei.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek