Aktuális

Mengele előtt kellett táncolnia Edithnek

Fr. Zs.

2017. szeptember 9. szombat 09:30

Edith Eger, valamikor Elefánt Edith, Kassán született és mindössze 16 esztendős volt, amikor 1944 májusában a családjával Auschwitzba hurcolták. Edith tehetséges táncos volt, úgy tervezte, hogy Ma­gyarországot képviseli majd az olimpián, azonban hiába gyakorolt balettozni naponta öt órát, zsidó származása miatt már a lehetőséget sem kapta meg. 

Horthynak csárdást járt

Olyannyira tehetséges volt egyébként, hogy 1938-ban, amikor Horthy bevonult Kassára, az akkor még nagyon fiatal Edith előadott neki egy csárdást, amit most, 86 esztendősen is tud. 

Amikor Edithet és családját marhavagonokba rakták, azt mondták, Magyarországra viszik őket dolgozni. Édesapját egy ilyen vagonban látta utoljára. 

Kiválasztotta a Halál Angyala 

Amikor megérkeztek Auschwitzba, sorba állították őket, a munkaképeseket jobbra, az elgázosítandókat balra küldte dr. Joseph Mengele. Édesanyját a gázkamrába küldték korán őszülő haja miatt. Edith megpróbált utánamenni, de ekkor Mengele elkapta a karját, a szemébe nézett és azt mondta: nemsokára találkozol anyáddal, csak zuhanyozni viszik. Később hiába várta vissza, a női barakk foglyai mondták el neki, hogy édesanyja már nem él. 

Egyik nap a kamasz lány a barakkból fuvolahangot hallott kiszűrődni. A többiek mondták el neki, hogy itt van egy zenekar, mert Mengele, a tömeggyilkos nagy műkedvelő is. Edithről tudta, hogy képzett balerina, így elvitte magával saját irodájába, hogy táncoljon neki. Míg a tehetséges lány a Kék Duna keringőre táncolt, addig a Halál Angyala éppen arra adott utasítást, hogy melyik lányt kell megölni a sok közül. 

Holttestek között találtak rá

A pokolban táncolok – ezt gondoltam magamban. De lehunytam a szemem és eszembe jutottak anyám szavai: senki nem veheti el tőled, ami a saját elmédben van – emlékszik vissza. A táncért kenyeret kapott. Ez magát az életet jelentette Auschwitzban. 

A háború vége felé evakuál­ták a haláltáborokat, Auschwitzot is. Felszabadítói a halottak közül emelték ki a lányt, mert észrevették, hogy mozog a keze. Edith ma pszichológus, háborús veteránokkal, illetve szexuális erőszak áldozataival foglalkozik. 

Fahidi Éva története

Fahidi Éva, a 91 éves holokauszttúlélő nem olyan rég a Sóvirág című darabban táncolta el a vele történt borzalmakat. Többek kö-zött azért, mert úgy gondolta, hogy unokája, aki nem szeret olvasni, a táncon keresztül megérti, amit ő a könyvében mesélt el megélt traumáiról.

További cikkek

TRAGÉIDA

„Soha nem felejtem el a gázolaj szagát”- Kilencen haltak meg az M7-esen történt buszbalesetben

Sértés

Márki-Zay Péter nevetgélve beszélt arról, hogy sértegette a fogyatékkal élőket

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így búcsúztak gyermekei Csollány Szilvesztertől

likebalaton.hu

Hollandiából érkeztek az új lakók a keszthelyi Madárparkba

she.life.hu

Egy passzív-agresszív embernél soha nem lehet tudni, mikor robban

mandiner.hu

Márki-Zay kocsmában járt, számon kérték rajta az indiai szemműtéteket

kemma.hu

Biznisz közben csaptak le Tatán a zsaruk dílerre és vevőjére (fotók)

origo.hu

Ismét keserű évet zárt a mézpiac, most a magas árak sem segítenek

mandiner.hu

Oroszország harckészültségi ellenőrzésekbe kezdett

ripost.hu

Riasztást adtak ki hat megyére, brutális köd csap le az országra

origo.hu

Nyomozások és házkutatások a momentumos Cseh Katalin milliárdos korrupciós ügyében