8 ok, amiért jó nekünk a sütőtök

8 ok, amiért jó nekünk a sütőtök

hasznos
PUBLIKÁLÁS: 2017. szeptember 21. 13:00
Az ősz a sütőtök szezonja. A halloween jelképeként elhíresült zöldséget nem csak töklámpásként hasznosíthatja: egyen minél többet belőle! Vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele, amelyek hihetetlenül hasznosak a szervezetnek.
Bors

1. Le a szemüveggel!

Egycsészényi sütőtök a napi ajánlott A-vitamin kétszeresét tartalmazza, amivel jócskán lekörözi a népi gyógyászatban e célra alkalmazott sárgarépát. Így jót tesz a szemnek és a látóidegeknek.

2. Olvadnak a kilók

Hihetetlenül gazdag rostban, de 10 dkg sütőtök csupán ötven kalóriát tartalmaz. Sütőben sütve csemegének, de köretnek is remek. Hosszan eltelít, de nem hizlal. Magas rosttartalmával hozzájárul a gyorsabb fogyáshoz is, és megelőzi a székrekedést.

3. Jobb lesz a szívünk

A természet koleszterincsökkentő ajándéka a sütőtök pirított magja. Az úgynevezett fitoszterol vegyületek bizonyított módon visszaszorítják a rossz, tehát alacsony sűrűségű LDL koleszterin szintjét a vérben, megelőzve ezzel az érelmeszesedést és a szívproblémákat.

4. Megelőzi a rákot

A béta-karotin nagyon erős antioxidáns, így az ebben gazdag zöldségek kulcsszerepet játszhatnak a megelőzésben bizonyos rákfajták esetén. Többek között a prosztata-, mell- és a tüdőráknál is sikerült kimutatni, hogy a rendszeres mennyiségű béta-karotint fogyasztó emberek lényegesen kisebb arányban betegszenek meg.

5. Edzés után ezt igya

A testépítők gyakran vallják, hogy a banános turmix a legjobb egy kiadós edzés után. Ám az elektrolitháztartás szempontjából kulcsfontosságú káliumból viszont a hosszúkás gyümölcs csupán 422 milligrammot tartalmaz egycsészényi mennyiségre nézve, míg a sütőtök 564-et. Készíthet belőle nyersen is turmixot, ízesítheti vaníliával vagy mézeskalács-fűszerkeverékkel.

6. Szépíti a bőrünket

Az antioxidánsok nemcsak belül, de kívül is védenek. A bőrünket öregítő hatások ugyanis szabadgyökök formájában jelennek meg kémiai szinten, amit a béta-karotin képes semlegesíteni. A narancssárga zöldség tehát nemcsak a tányérunkon, de arcpakolás formájában is felveszi a harcot a ráncok és a petyhüdtség ellen. A lereszelt nyers sütőtököt ke­verje el citrommal és mézzel,  ezt kenje fel.

7. Javítja a hangulatunkat

Rendkívül gazdag triptofánban is a sütőtök pirított magja. Ez a vegyület nyugtató hatással van az idegrendszerre, mivel befolyásolja a stresszhormonok termelődését. Már egy maroknyi mennyiség elfogyasztásakor érezhetjük kedvező hatását! Érdekesség, hogy  a pulykahúsban is sok triptofán van, ez az, ami miatt az amerikaiak gyakran rögtön álomba szenderülnek a hálaadás napi vacsora után.

8. Erősíti az immunrendszert

Az őszi és téli hónapokban még nagyobb szükség van az immunrendszerünk erősítésére. Tíz deka sütőtökben 11 mg C-vitamin van, ami fedezi a napi ajánlott minimum mennyiség ötödét. A vitaminok és ásványi anyagok természetes beviteli forrásoknál semmi sem egészségesebb.

Készítsen sütőtöklekvárt

Hozzávalók:

60 dkg sült sütőtök

40 dkg cukor

1 citrom leve

6 g pektin

fahéj ízlés szerint

A sütőtököt előzetesen megsütjük, majd a héjától leválasztva kis kockákra daraboljuk. Az omlós, kockázott sütőtököt villával összetörjük (ki mennyire szereti homogénen, maradhatnak benne nagyobb darabok is), majd hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és a fahéjat. A citrommagokra figyeljünk, mert nem kellemes ráharapni. A fahéjban lehetünk rugalmasak, akár el is hagyható. Ami eddig az edényünkbe került, azt most már összekeverhetjük, és feltehetjük a tűzhelyre.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.