Aktuális

Életet menthet, ha jól reagál

Bors

2017. augusztus 12. szombat 13:00

Sokan rettegnek a vízbe fulladástól, ám arra sokkal kevesebben gondolnak, mit is tennének, ha nem ők lennének az áldozat szerepében, hanem rájuk hárulna a felelősség, hogy valakinek segítsenek.

A segítő is veszélyben

Noha a filmekben egyszerűnek tűnik, a valóságban egyáltalán nem az. Egy pánikba esett ember támaszt keresve akár azt is a víz alá ránthatja, aki biztos úszástudással rendelkezve próbálja kimenteni – írja a Femina.hu. – Pontosan emiatt ijesztően gyakori, hogy nem csak az eredeti áldozat, de az is megfullad, aki segíteni akart. Elmondjuk, hogyan teheted biztonságosabbá a vízparti pihenést!

A vízi mentés alapjai

Először is nagyon fontos, hogy már a strandra érkezéskor azonosítsa be, hogy merre található segítség. Nézzen utána, hol vannak a vízi mentők, mert ha esetleg szükség lenne rájuk, akkor minden másodperc számít, így nem kell az időt a keresésükkel tölteni. Nagyon fontos, hogy a gyerekeknek is elmondja, hogy ha bármi baj lenne, kiktől és hol tudnak segítséget kérni.

Ne akarja egyedül

Pánikhelyzetben érdemes azonnal a vízi mentőkhöz, úszómesterekhez fordulni. Akár fuldoklót, akár sérültet fedez fel a vízben, haladéktalanul értesítse őket róla, hogy szakszerűen kezelhessék a helyzetet. Csak akkor vegye az irányítást a saját kezébe, ha meggyőződött róla, hogy nincsenek a közelben.

Figyelje a gyerekeket

Azonban, hogy ne is alakuljon ki olyan helyzet, melyben a vízi mentők segítségére lenne szükség, fontos, hogy a gyerekek vagy úszni nem tudók folyamatosan szemmel legyenek tartva a vízben, illetve, hogy csak biztonságos vízmélységig merészkedjenek be.

A fuldokló bepánikol

Amikor valaki áldozatként bajba kerül, körülbelül 20 másodpercen belül kezd el fuldokolni és ezzel együtt pánikolni. Ekkor nem tud segítséget hívni, és noha lehetséges, hogy többé-kevésbé képes a víz felett tartani a fejét, nem tud önállóan elindulni megmentői vagy a biztonságot jelentő part felé. A legtöbben ilyenkor nem uralják a karjaik mozgását, kapkodnak, és hajlamosak a körü­löttük lévő dolgokat a víz alá nyomni.

Másodperceken múlik

A fuldoklás jele a hátradöntött fej is, amely ösztönös törekvés arra, hogy az ember orra és szája a víz felett maradjon. A legtöbb áldozat 20–60 másodperc küzdelem után merül el. Más esetekben az áldozat passzív. A kimerült úszók például nehezen tartják magukat a víz felett, ám képesek segítséget hívni és valamelyest haladni a part felé. Szintén passzív fuldoklást idéz elő, ha valaki eszméletét veszti a vízben. Mivel ilyenkor szinte azonnal süllyedni kezd, és nem ura a légzésének, a mentést azonnal meg kell kezdeni.

Valaki hívjon orvost is

Mindenképpen fontos, hogy azonnal értesítsen valakit, aki a mentőakció ideje alatt további segítséget, illetve orvost hívhat. Ha nincsen a környéken vízi mentő, akkor is érdemes egy embernek többen segíteni. Csak akkor próbáljon kihúzni egy fuldoklót a vízből, ha erős úszástudással rendelkezik, különben megközelíteni is nagyon veszélyes egy aktív áldozatot!

Segít a gumimatrac

Próbáljon keresni valamit, ami lebeg a vízen. A legtöbb vízi mentőnél is van valami, amiben a bajba jutottak megkapaszkodhatnak, így sokkal kevésbé valószínű, hogy a segítőt rántják a víz alá. Ugyanezen okból fontos, hogy az áldozatot hátulról, a hónalja alá nyúlva próbáld megemelni és a víz fölött tartani, így elkerülhető az, hogy belekapaszkodjon megmentőjébe, ellehetetlenítve az úszást. Ezután a fuldoklót a derekánál vagy a mellkasánál két kézzel fogva, lábtempóval haladva, legkönnyebben hátrafelé lehet kihúzni a partra, ahol haladéktalanul hozzáértő elsősegélyre lesz szüksége.

Tilos fürdeni az alábbi esetekben

Szinte minden esetben, ha menteni kell valakit, az alábbi pontok egyikét nem tartotta be – mondja Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának kommunikációs igazgatója. – Néhány jó tanács a teljesség igénye nélkül.

Ne fürödjön teli gyomorral! Étkezés után minimum egy órát, de inkább kettőt várjon, mielőtt vízbe megy!

Soha ne ugorjon felhevült testtel a vízbe! Hűtse le magát előtte, elsősorban az arc, a tarkó és a szív tájékát.

Ha fázik, azonnal jöjjön ki a vízből.

Derékig érő víznél mélyebbre ne menjen az, aki nem tud úszni. Lehetőleg viseljen mentőmellényt.

Az úszni nem tudó ember, aki vízi sporteszközt vagy fürdőeszközt használ, viseljen mentőmellényt.

Figyeljen oda a víz alatti akadályokra!

Soha ne ússzon egyedül, társnak lehetőleg úszni tudó felnőttet válasszon! És inkább a parttal párhuzamosan haladva, partközelben tegye ezt!

Figyelje a strand területét határoló bójasort és a tájékoztató táblákat (vízmélység, specialitások, stb.)

Ne fürödjön alkoholos állapotban vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt (kábítószer, gyógyszer)!

További cikkek

NASA

Döbbenetes felfedezést tett a NASA: Ez derült ki a Halálcsillag mélyéről

TRAGÉIDA

„Soha nem felejtem el a gázolaj szagát”- Kilencen haltak meg az M7-esen történt buszbalesetben

Ez is érdekelhet

szon.hu

Az újságból tudta meg a nagypapa, mit csinált Pap Dorci és Patrik!

borsonline.hu

Törölj mindent! – utasította diákját a vele szexelő tanárnő

origo.hu

Újra látták a rejtélyes kiskunsági fekete párducot

vg.hu

Három oltás után kapta el a koronavírust Újlaki Dénes

boon.hu

Bankot akartak rabolni az Avason

origo.hu

Elpusztult a világ legidősebb hím gorillája

nemzetisport.hu

NB I: az MTK nem járult hozzá a Kövesd halasztási kérelméhez

vg.hu

Lefújja az utazási korlátozásokat az Európai Unió

mandiner.hu

Oroszország harckészültségi ellenőrzésekbe kezdett

mandiner.hu

Márki-Zay kocsmában járt, számon kérték rajta az indiai szemműtéteket

life.hu

Megdöbbentő dolog derült ki a Covid-oltásokról: sok esetben ez okozza a mellékhatásokat

origo.hu

Az ország, ahol annyira drága a sertéshús, hogy inkább krokodilt esznek