Aktuális

Botanikai szenzáció Miskolcon: 40 év után kivirágzik, majd elpusztul

V. Zs. 

Létrehozva: 2017.07.11.

Bizonyára sokan emlékeznek még a Dennis, a ko­misz című film azon jelenetére, amelyben a címszereplő szomszédja, Wilson bácsi kert­jében épp virágozni készül egy olyan ritka orchidea, amely a burjánzás után gyakorlatilag azonnal elhal. És amelyről a Walter Matthau által alakí­tott, gondos nyugdíjas kertész le is marad, miután a virágzás má­sodperceiben Dennis kirohant az egybegyűltekhez, és bejelenti: Wilson bácsi, kirabolták a házat. És míg mindenki a kisfiút figyelte, az orchidea már el is virágzott. 

Most hasonló szenzáció van kibontakozóban Miskolcon is, ahol egy, szintén a virágzásra kon­centráló, majd ezt követően szinte azonnal elhaló növény bimbói várnak arra, hogy kinyíljanak.

Az Észak-Kelet Flóra nevű cég udvarán áll ugyanis egy tekintélyt parancsoló Agave Americana, amelyet immáron negyven éve gondoznak. Az agávé közel fél évszázadon át képes élni, mindössze azért, hogy virágozzon, majd utána elpusztuljon. Itt annyiban jobb a helyzet, hogy nem csupán pár másodpercről van szó, hanem néhány hétről.

Az előkelő növény

Az agávé a spárgafélék családjába tartozik. A latinosított ógörög agavusz szó jelentése jeles, előkelő, illusztris. Amerikában honos Dél-Amerikától Észak-Amerika déli részéig, a legtöbb faj Mexikóban, illetve az USA-ban él. Mexikó őslakói egyes források szerint már kilencezer éve termesztették. Az iparban fogamzásgátló tabletták, illetve italok, például a meszkál és a tequila gyártására is használják.

– Már csak nagyjából másfél hét lehet hátra a nagy eseményig. Az agávénk sok virágot hozhat, amelyek néhány héten át ékesítik majd az udvart. Ezen idő alatt bárki megcsodálhatja majd ezt a ritka botanikai csodát – mondta el a Borsnak a kertészet egyik munkatársa.

A növény egyébként május elején kezdte növeszteni az azóta már többméteres szárát. A szőr növekedése is látványos volt, naponta akár 10-15 centiméterrel is gyarapodott. Mára már a felső ágak is kifejlődtek, sőt a bimbók is növekednek az ágakon. Ezeken fogja nemsokára kibontani a káprázatos bugavirágzatot.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek