Aktuális

Színészekkel csalt ki milliárdokat a magyar szélhámos

BLN

Létrehozva: 2017.06.28.

Egy pincér játszotta a gazdasági minisztert, egy nyugdíjas nővér a pályázati elbírálót. Egy magyar szélhámos őket bérelte fel, hogy bepalizzon osztrák befektetôket.

Forrás: Thinkstock

Az utolsó pillanatban borított az elmúlt évek egyik legnagyobb ausztriai csalásának perében a vádlott: akiket ügyfeleik befolyásos, európai uniós pályáztatásban fontos személyeknek hittek, valójában mind amatőr színészek voltak. Az ötletgazda egy 47 éves magyar vállalkozó, rajta kívül még ketten álltak a Klagenfurti Fellebviteli Bíróság tanácsa elé, amely most a magyar férfit nem jogerősen öt év börtönre ítélte. Társa, egy karintiai építési vállalkozó olcsóbban megúszta: három és fél év büntetéssel, a harmadik vádlottat bűncselekmény hiányában felmentették.

A magyar férfi 12 osztrák vállalkozót vert át, akik zsebéből összesen 12,7 millió eurót, azaz 3,9 milliárd forintot csaltak ki EU-s pénz-ből finanszírozott szlovákiai építkezések elnyerésének ígéretével, különböző ürügyekkel.

– Mindig nagy volt a titkolózás. A pozsonyi parlament épületébe hívtak minket, sorra jöttek a befolyásos tisztviselők: a pályázat bírálója, a projektigazgató, a gazdasági miniszter – idézte fel az egyik sértett. Csakhogy ezeket az embereket egy amatőr szlovák színtársulat tagjai alakították: a bírálót egy nyugdíjas nővér, az igazgatót egy óvodapedagógus, a minisztert egy pincér.

Csípős

Nálunk is ugyanez megy: fontosnak tűnő emberek mondják meg, éppen megint mi kerül többe. Csak ők, sajnos, nem színészek. Barna L. Norbert

– Feltűnt, hogy ugyanaz a férfi volt az államtitkár, majd az önkormányzati építési iroda vezetője is. Mintha ráírták volna a homlokomra, hogy idióta vagyok – mondta egy másik sértett.

A perben a magyar mindent elismert, de a nagy színvallást a végére tartogatta: először azt mondta, mindent egyedül talált ki, de aztán egy rejtélyes szlovák hivatalnokot jelölt meg megbízóként, aki valaha a gazdasági tárcánál dolgozott. A bírót ez nem hatotta meg, a férfi pedig tudomásul vette az ítéletet, nem fellebbezett. Az ügyész kilátásba helyezte, hogy a színtársulat tagjait is eljárás alá vonják.   

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek