Aktuális

Háborús bűnöst fogtak Londonban

Bors

Létrehozva: 2017.06.01.

Háborús bűnöst tartóztattak le Kelet-Londonban csütörtökön, helyi idő szerint reggel hét órakor. Az 51 éves asszony, akit elfogtak, az első libériai polgárháborúban emberek kínzásáért felelt.

Az 1997-ig tartó polgárháborúban 600 ezer ember vesztette életét, ezt 1999-ben még egy követte, ami egészen 2003-ig tartott. A polgárháború egyébként Charles Taylor libériai elnöknek köszönhető, aki a nyolcvanas évek végén létrehozta a Libériai Hazafias Frontot és puccsal megdöntötte az akkori hatalmat. A kilencvenes években megbomlott a szervezet és egy új szakadér szervezet lépett ki a Frontból, Prince Johnson vezetésével és létrejött a Független Liberális Hazafias Front. A két csoport egymásnak esett, így robbant ki a Libériai polgárháború, amely véres etnikai tisztogatásba torkollott.

’97-ben véget értek a belharcok, és demokratikus választásokon Taylor elsöprő győzelmet aratott. Ez azonban nem a béke, hanem a terror kezdetét jelentette, az ország a bűnözés melegágyává vált. A második polgárháború ennek köszönhető, ekkor a Libériai Demokratikus Törekvés lázadt fel. Taylor-t Hágában öt év börtönre ítélték.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek