Aktuális

6 jel, hogy érdemes elgondolkodnia a váltáson

Anry Soós Éva

Létrehozva: 2017.06.12.

Lehet, hogy elérkezett az idő a munkahelyváltásra? Mint minden változás, ez is rengeteg kockázattal jár. Fél az újtól? Segítünk, mi az hat figyelmeztető jel, amikor nem árt elgondolkodni.

Veszélyben a testi épsége

Ha olyan munkahelyen kell dolgoznia, ami veszélyezteti az egészségét, testi épségét, mert például a munkáltató nem biztosít megfelelő védőeszközöket, munkaruhát a feladat elvégzéséhez, esetleg megfelelő szintű oktatást egy új gép, eszköz kezeléséhez. 

A munkáltató nem korrekt

Kötelező a váltás akkor is, ha azt tapasztalja, a belépéskor megállapodott feltételek nem teljesülnek, vagy ha az ígért összeg nem időben érkezik meg. „Válóok” az is, ha alaptalanul nem fizetik ki a jutalmát, vagy olyan dologra próbálja rávenni a munkáltatója, ami törvényellenes, vagy nem felel meg normáknak.

Erre figyelje azelőtt, hogy lelépne!

​​​Miután nincs kényszerhelyzetben, fontolja meg alaposan, hogy milyen munkakört, milyen céget, milyen felettest keres!

Határozza meg az új munkával kapcsolatos fontossági sorrendet, és gondolja azt is végig, miben tud kompromisszumot kötni. Hajlandó-e például többet utazni, messzebb lévő munkahelyen dolgozni?

Ne pályázzon sok helyre, viszont mindegyikhez készítsen egyedi, minőségi pályázati anyagot.

Csiszolja tökéletesre az önéletrajzát, menjen el több állásinterjúra, hisz ebből is tanul, tapasztalatot szerez.

Ha az álláskeresés során úgy látja, hogy szüksége lehet valami olyan képzésre, tanfolyamra, nyelvtudása aktivizálására, ami segítheti az elhelyezkedését, az álláskeresés ideje alatt érdemes ezekre is időt szakítania.

Sose mondjon fel addig, míg nincs az új munkáltatóval aláírt munkaszerződése, vagy legalább szándéknyilatkozat, nehogy két szék közt a pad alá kerüljön!

Figyeljen arra is, hogy az elválás a régi munkáltatóval, főnökökkel korrekt módon történjen.

Legyen együttműködő a munka átadásával, betanítással, esetlegesen a felmondási idővel kapcsolatosan.

Őrizze meg a jó kapcsolatot!

Folyamatos a stressz

Ha a feladat, a munkahelyi légkör vagy akár a terhelés mértéke, munkaidő, az elvégzendő feladatok mennyisége miatt folyamatos stresszben dolgozik, akkor sem árt lépni. Görcsöl a gyomra már vasárnap délután, éjszakánként nem tud aludni? Az ilyen stresszhelyzet tartós fennállása esetén lehetetlen jól teljesíteni.

Hiányzik a szakmai kihívás

Tipikus helyzet az unalom, illetve a szakmai kihívások hiánya. Ha már nem szívesen megy be dolgozni, mert bár a környezet, a fizetés, a felettese jó, de a tökéletesen leszabályozott folyamatokba már nem tud semmi újítást belevinni, a munkájában felmerülő problémákat rutinból megoldja, és úgy érzi, nem terheli le szellemileg a feladatkör.

Megromlott kapcsolatok

„Az emberek cégeket választanak és főnököket hagynak ott” – állítja a mondás, a váltáson sok esetben azért kezdenek el gondolkodni, mert nem jönnek ki a főnökkel. Lehet, hogy szakmailag nem tartja kompetensnek, a vezetői stílusa idegen, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen emberileg nem illenek össze. De fontolja meg, ön mindent megtett-e azért, hogy javítson a kapcsolatukon? 

A cég pénzügyi helyzete bizonytalan

Folyamatosan hanyatlik a cég teljesítménye, árulkodó jel, ha a szállítókat nem fizetik ki időben, a bevétel nem növekszik, a bérek utalása is akadozik. Ne várja meg, míg elküldik. Ne indulatból mondjon fel, vagy csak mert elege van. Kezdjen el állást keresni, míg van munkahelye, bevétele. Így nem kell bármit elvállalnia, szabadon válogathat az álláspiacon.

Az első lépések, mielőtt felmondana

– Mindenféleképpen keresse meg a munkaszerződését, és tanulmányozza át, milyen kötelezettségei vannak felmondáskor – ajánlja Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó. – Például mennyi a felmondási ideje? Van-e valamilyen, akár tanulmányi szerződése, ami még nem járt le, így távozáskor ki kell fizetnie. Esetleg tiltja-e a szerződés, hogy konkurenshez menjen? Ha nem biztos a dolgában, keressen fel munkajogászt. Ma már számos szakembert találni az interneten, akik pár ezer forintért szakszerű jogi tanácsot adnak online vagy telefonon. Egyre nagyon ügyeljen: semmiféleképpen ne menjen azért betegállományba, mert így könnyebben tud állást keresni, esetleg állásinterjúkra elmenni. Ha ez a tény kiderül, annak súlyos jogi következményei lehetnek önre nézve.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek