Aktuális

Havi 14 ezret keres a dolgozó autista

BLN

Létrehozva: 2017.05.30.

Egy békéscsabai édesanya kétségbeesetten fordult a nyilvánossághoz 47 éves autista lánya miatt, aki április óta egy megváltozott jogszabály miatt már csak feleannyit keres, mint előtte. Havi 14 ezer 256 forintot kap szőnyegszövőként.

– Van egy értelmileg akadályozott lá­nyom. Mára ketten maradtunk, velem él. Békéscsabán, egy nappali ellátást is nyújtó intézményben van hétköznaponként, ahol eddig munkarehabilitációban foglalkoztatták több társával együtt – írja Klára a neten olvasható levelében.

A négyórás munka díjazásáról április 1-jéig úgy rendelkezett a törvény, hogy azért a bruttó minimálbér 30 százaléka jár. Ha mindennap dolgozott, 34 ezer 425 forintot keresett. Ám a munkát immár nem munkarehabilitációnak, hanem „fejlesztési foglalkoztatásnak“ minősíti a törvény, a díjazást pedig a kötelező legkisebb órabérhez méri. Így kap a hölgy az óránkénti 733 forintból mindössze 220 forintot. Hogy ez az összeg mire elég? Ebből kéne az autista nő nappali ellátását fizetni (naponta 375 forint), és ha a munkahelyén szeretne ebédelni, az további 750 forint naponta.

Zavar az agyban

Az autista ember nehezen alakít ki kapcsolatokat, nem észleli megfelelően a többi ember érzéseit. Gyakran ragaszkodik a megszokott rutin hoz, az azonossághoz. Néha beszélni sem tanul meg. Az autizmus az agy fejlődési zavara. Hetven éve ismeri a tudomány, azonban bizonyíthatóan korábban is jelen volt, csak nem tudtunk róla.

– Ami mélységesen felháborít, hogy az intézmény azonnal alkalmazta a törvényben úgy fogalmazott kitételt, hogy „nem lehet kevesebb“. Tehát a legkisebb díjazást állapította meg – zárja sorait Klára. Kerestük az erőforrási tárcát, melynek szociális államtitkára, Czibere Károly épp fogyatékos személyek „álommunkájáról“ mond ma beszédet egy rendezvényen. Eddig nem reagáltak.    

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek