Aktuális

CEU: Visszakozik a kormány?

Bors

Létrehozva: 2017.04.12.

<p>Szerda kora estére ismét tüntetést szerveztek Budapesten a megszűnésre ítélt Közép-Európai Egyetem (CEU) mellett. Brüsszel is vizsgálná a CEU-ellenes törvényt, a kormány pedig mintha visszakozna.</p>

Forrás: Zsolnai Péter

Két héten belül harmadszor tiltakoznak Magyarország lakosai a CEU bezárása ellen és a kormány által Soros György amerikai üzletember kiszolgálóinak tartott civil szervezetek védelmében. 

Már szerda délelőtt forrtak az indulatok: Juhász Péter, az Együtt elnöke és társai tojásokkal dobálták meg a rendőrség Gyorskocsi utcai épületét, ahol Gulyás Márton aktivistát tartják fogva. Kedd este szinte megostromolták a fogdát a tüntetők. Gulyást hétfő éjszaka vették őrizetbe, miután a Sándor-palotánál dulakodás alakult ki az államfő hivatalát védő rendőrökkel, és Gulyás festékkel akarta megdobni az épületet. 

Eközben az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak a felsőoktatási törvény múlt heti módosítása miatt, ami miatt a jövő évtől megszűnhet a CEU. Ha a törvényt az uniós alapelvekkel ellentétesnek találják, akkor kötelezettségszegési eljárást indíthatnak Magyarország ellen. Az Egyesült Államok külügyi helyettes államtitkára, Hoyt Yee pedig az Indexnek azt mondta: a törvény felfüggesztését kérik, és nem tárgyalnak Magyarországgal a CEU-ról.

Úgy tűnik, már a magyar kormány is kihátrálna a CEU-ellenes törvény mögül, amely bevallottan a Soros György által alapított egyetem ellen irányul. Palkovics László felsőoktatási államtitkár bejelentette: ha a CEU-t alapító amerikai szervezet átalakítja szerződését a Magyarországon működő egyetemével, akkor tovább működhet.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek